-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Naudingi patarimai, kaip išsirinkti namų valymo robotą

Technologijų rinka vystosi žaibišku greičiu. Šiuo metu projektuojami įrenginiai yra aprūpinami vis išmanesnėmis sistemomis ir vis pažangesniais sprendimais, o viskas tik tam, kad mūsų gyvenimas būtų patogesnis, rašoma pranešime spaudai.
„Black&Decker“ robotas siurblys
„Black&Decker“ robotas siurblys

Vienas tokių gyvenimo patogumą didinančių įrenginių yra namų valymo robotai. Pasak Varle.lt buitinės technikos ekspertų, šių įrenginių populiarumas auga kaip ant mielių. Kada ir kodėl verta investuoti į valymo robotą ir kaip jį išsirinkti? Dulkių siurblių specialistai parengė išsamų valymo robotų pirkimo gidą.

Kas yra valymo robotas?

Valymo robotas yra santykinai nedidelių matmenų išmanus įrenginys, kuris atlieka dulkių siurblio, elektrinės šluotos ar langų valytuvo (priklausomai nuo pasirinkto tipo) funkciją.

Nuo klasikinių buitinės technikos įrenginių jį išskiria speciali sistema su programine įranga bei jutiklių ir kamerų rinkinys, kurie leidžia valymo darbą atlikti savarankiškai. Valymo robotas gali susipažinti su valymo sritimi, suplanuoti savo maršrutą ir aplenkti kliūtis, tačiau tai ne visos jo galimybės.

Pagrindiniai valymo robotų parametrai

Kas lemia, kad valymo robotų populiarumas auga kaip ant mielių? Laikas, kurį jie leidžia taupyti. Pasak Varle.lt buitinės technikos specialistų, tokie įrenginiai leidžia sutaupyti nuo kelių dešimčių minučių iki net kelių valandų kasdien. Tokiu būdu kasdien galima turėti daugiau laisvo laiko mėgstamam serialui, knygai ar kitai už namų tvarkymą malonesnei veiklai. Tačiau tam, kad valymo robotas efektyviai atliktų jam pavestą darbą, , jis turi atitikti tam tikrus parametrus.

Jutikliai

Be judesio jutiklių siurbiantis ar plaunantis robotas nebūtų tuo, kuo yra, t.y. išmaniu ir autonominiu valymo įrenginiu. Dėl šitos priežasties būtent judesio jutikliai yra svarbiausias parametras, į kurį reikėtų atkreipti dėmesį perkant valymo robotą. Integruoti infraraudonųjų spindulių, ultragarso jutikliai ar šluojančios kameros leidžia robotui sklandžiai judėti po įvairių tipų paviršius. Pateikiame keleto naudingų valymo robotų jutiklių sąrašą:

Artumo jutiklis

Šie jutikliai robotui suteikia gebėjimą sėkmingai išvengti kelyje pasitaikančių kliūčių: pagal šių jutiklių pateikiamus duomenis gali būti keičiamas judėjimo greitis arba kryptis.

Kartografavimo sistema

Prieš pradėdamas valymą robotas sukuria virtualų ir trimatį patalpos planą, kuris leidžia jam susiplanuoti geriausią maršrutą. Tokiu būdu užtikrinamas efektyvus ir ekonomiškas valymas.

Apsaugos nuo kritimo jutiklis

Ypatingai turėtų būti svarbus turint kelių aukštų namą su laiptais: robotas-siurblys privalo žinoti, kada „pakibo“ virš skardžio ir apsigręžti, kad nenudardėtų žemyn.

Dulkių jutiklis

Leidžia efektyviau valyti labiau užterštas vietas. Robotas skiria daugiau vietos valymui konkrečioje vietoje persijungdamas į atitinkamą veikimo režimą.

Virtualios sienos

Sukuriamos infraudonųjų spindulių ribos, kurios apriboja roboto veikimo sritį. Pasirūpinus tokių sienų „pastatymu“ nebereikia papildomai apsaugoti daiktus, esančius įvairiose vietose ant grindų.

Variklio galingumas

Variklio galingumo parametras parodo, kokiu greičiu ir jėga veikia valymo roboto šepečiai bei siurbimo sistema. Teoriškai, kuo didesnis vatų skaičius, tuo efektyvesnis turėtų būti valymo procesas. Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad praktikoje roboto siurbimo jėga yra kur kas mažesnė nei tradicinio dulkių siurblio. Ar tai reiškia, kad valymo robotas yra mažiau efektyvus? Panagrinėkime. Po kambarius robotas važinėja nuo pusvalandžio iki 2 val. Mažesnis variklio galingumas lemia, kad robotas yra ekonomiškesnis, todėl galima juo naudotis kasdien. Pagalvokime, kaip dažnai skiriame dvi valandas savo laiko namų valymui? Ko gero galima daryti prielaidą, kad rezultatas nėra artimas 14-ai valandų per savaitę. Dėl to, kad robotas nepavargdamas ir neburbėdamas namus valo kiekvieną dieną, namai atrodo švaresni. Be to, sumažinus dulkių kiekį namie pagerėja ir oro kokybė.

Akumuliatoriaus talpa

Nuo baterijos ir jos talpos priklauso, kiek ilgai valymo robotas gali atlikti savo užduotis be įkrovimo būtinybės. Pavyzdžiui, 2600 mAh baterijos pakanka maždaug 150 nepetraukiamo darbo minučių. Tačiau šis laikas aktualus kalbant tik apie automatinius nustatymus. Taip pat vertėtų atkreipti dėmesį į įkrovimo laiką. Jus gali svyruoti nuo maždaug pusvalandžio iki 5 valandų.

Šiukšlių/vandens konteinerio talpa

Šiukšlių/vandens konteinerio talpa taip pat turi įtakos valymo roboto veikimo trukmei. Tiksliau, nuo to priklauso, kaip dažnai roboto savininkas privalės išvalyti rezervuarą ar pakeisti vandenį. Čia viskas paprasta. Kuo didesnis konteineris, tuo rečiau reikia jį tuštinti. Pavyzdžiui, 0,5l talpos turėtų pakakti daugiau nei vienam pilnam valymui, tačiau, žinoma, viskas iš tikrųjų priklauso nuo nešvarumų tipo ir kiekio bei valomo paviršiaus ploto.

Filtrų tipai

Šioje srityje bekonkurencinis yra HEPA filtras, kuris geriausiai sugeria kvapus, dulkes bei visokius nešvarumus. Dėl šitos priežasties roboto išleidžiamas oras yra švarus ir be alergenų. Tai ypatingai svarbus aspektas alergiškiems žmonėms.

Triukšmo lygis

Valymo roboto generuojamas garsas yra kur kas mažesnis nei tradicinio dulkių siurblio. Vidutiniškai jis svyruoja 55-75 dB diapazone esant standartiniams įrenginio nustatymas ir optimaliam variklio veikimui. Kita vertus, įprastai roboto-siurblio triukšmingumas tiesiog nėra aktualus, nes dažniausiai jį galima užprogramuoti valymu užsiimti tuo metu, kai namie neturėtų būti žmonių.

Naudingos funkcijos ir technologijos

Robotų veikimo savarankiškumui įtakos turi ne tik integruoti judesio jutikliai, bet ir įvairios inovatyvios technologijos, padidinančios įrenginio patogumą ar naudingumą. Renkantis valymo robotą rekomenduojama atkreipti dėmesį į tokias naudingas funkcijas:

Laikmatis

Ši funkcija leidžia planuoti valymo laiką kelias valandas į priekį. Laikmačio dėka galima nustatyti roboto veikimo laiką, kai būsite darbe. Taip pat galima nusistatyti periodinį namų valymą, pavyzdžiui, kiekvienai darbo dienai tam tikru laiku.

Valdymas programėle

Valdymas programėle suteikia galimybę kišenėje nuolat turėti nuotolinį siurblio valdymo pultelį su visomis valdymo galimybėmis. Priklausomai nuo įrenginio modelio, programėlė taip pat gali suteikti galimybę patikrinti, kokių vietų robotas nepasiekė ir kokios vietos jau sutvarkytos. Be to, programėlė gali pranešti apie būtinybę ištuštinti konteinerį ar atlikti kitus priežiūros veiksmus.

Grįžimas į doko stotelę

Šios funkcijos dėka pabaigęs valymo programą, robotas pats grįžta į savo doko stotelę.

Valymo atnaujinimas

Kai robotui veikimo metu išsenka akumuliatorius, jis grįžta į savo doko stotelę įsikrauti. Įrenginys, gebantis automatiškai atnaujinti darbą po įsikrovimo, valymą tęs nuo tos vietos, kurioje nusprendė grįžti į stotelę įkrauti akumuliatorių.

Funkcija „spot“

Skirta vietiniam valymui, t.y. atskirai vienos srities, o ne visos patalpos valymui. Tai yra naudinga funkcija tais atvejais, kai pavyzdžiui, virtuvėje reikia sutvarkyti išbertas kruopas. Tokiu atveju valymo robotas mažą veikimo lauką apvažiuoja po daug kartu, taip padidinant nedidelio ploto išvalymo kokybę.

Kraštų valymas

Robotas juda ties sienomis ir grindjuostėmis, skirdamas dėmesio sunkiai pasiekiamų vietų valymui.

Prie individualių poreikių pritaikyto valymo roboto pasirinkimas

Buitinės technikos rinkoje atsiranda vis daugiau automatinių valymo robotų. Tinkamo modelio pasirinkimas nėra lengva užduotis. Specialistai pabrėžia, kad geriausias valymo roboto modelis yra tas, kuris yra pritaikytas prie individualių poreikių. Į ką dar tokiu atveju vertėtų atkreipti dėmesį?

Valymo robotas mažiems namams

Jeigu gyvenate nedideliame bute ar name, jums nebūtina investuoti į robotą, kuris yra aprūpintas pažangių jutiklių sistema ir šlavimo funkcija. Tiesa, toks įrenginys savo darbą atlikinės šiek tiek ilgiau, tačiau galiausiai pasieks kiekvieną valymo reikalaujančią vietą.

Valymo robotas dideliems paviršiams

Dideliems paviršiams, kelių kambarių ar aukštų namams siūloma rinktis robotą, kuris yra aprūpintas kamera, giroskopu, akselerometru ir plačiu jutiklių rinkiniu. Jutikliai padės robotui strategiškai suplanuoti veikimą ir ekonomiškai bei efektyviai judėti. Toks robotas nebijos laiptų ir be problemų įveiks atstumus tarp kambarių.

Aplinkos paruošimas roboto veikimui

Prieš pradedant naudotis valymo robotu, reikia atitinkamai paruošti erdvę jo veikimui. Svarbiausia yra pasirūpinti, kad aplink doko stotelę būtų maždaug metras erdvės iš kiekvienos pusės. Patartina, kad doko stotelė būtų kuo arčiau sienos. Tai leis robotui automatiškai be problemų ją pasiekti ir įkrauti savo baterijas, kai atsiras toks poreikis. Kitas svarbus žingsnis – pasirūpinti, kad roboto kelyje nebūtų jokios laidų raizgalynės ar kojinių šūsnies. Tiesa, kai kurie robotai turi jutiklius, kurie sumažina įsipainiojimo į laidus riziką, tačiau net ir išmaniausiems įrenginiams vertėtų šioje vietoje parūpinti kuo daugiau laisvos erdvės, nes tai užtikrins efektyvesnį valymą net jei jūsų tuo metu nebus namie. Kitas naudingas veiksmas prieš leidžiant robotui imtis valymo – sukelti kėdes ant stalų. Taip pagreitinamas valymo darbas, sumažinama mažų nevalytų grindų plotelių pasilikimo tikimybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius