Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naudojimasis išmaniuoju vakare gali būti blogo miego priežastis

Yra vienas iš pirmo žvilgsnio nekaltas įprotis, kuris gali sutrikdyti miego ciklą. Tai – išmaniojo įrenginio naudojimas ar televizoriaus žiūrėjimas prieš miegą, rašo „Businessinsider“.
Mergina laikanti išmanųjį telefoną
Mergina laikanti išmanųjį telefoną / Fotolia nuotr.

Naujasis „GigaOm“ tyrimas atskleidžia, kokios įtakos žmogaus organizmui turi dirbtinė mėlyna šviesa, sklindanti iš telefonų, planšečių, kompiuterių ir televizorių ekranų. Iki šiol jau buvo žinoma, kad mėlyna šviesa turi įtakos melatonino gamybai žmogaus kūne – cheminiam elementui, kuris sukelia mieguistumą.

Prieš keletą savaičių JAV Chemikų asociacija paskelbė vaizdo įrašą, kuriame aiškinama, kad vakare matydamas šią mėlyną šviesą organizmas „pamano“, jog jau rytas. O tai gali lemti mažesnį mieguistumą.

Melatonino trūkumas turi įtakos ir mažiau žalingoms, tačiau nemalonioms permainoms – jis lemia ir nepastovią nuotaiką. Be to, atliekant melatonino tyrimus su pelėmis buvo pastebėta, kad jo sumažėjimas priveda prie depresijos.

Tačiau melatoninas daro šį tą daugiau nei tik padeda užmigti. Jis taip pat stabdo vėžio ir kitų ligų progresą. „GigaOm“ tyrime pranešama, kad tokių įrenginių kaip išmanieji telefonai, nešiojamieji kompiuteriai, planšetės ar net televizoriaus žiūrėjimas gali turėti neigiamų pasekmių žmogaus sveikatai.

Pavyzdžiui, jis silpnina regėjimą. Akių gydytojai sako pastebintys vis daugiau pažeidimų akių tinklainėje ypač pas jaunimą. Akių tinklainės pažeidimai gali lemti geltonosios dėmės degeneraciją. Ekstremaliais atvejais – ir apakimą.

Be to, melatonino trūkumas žmones gali padaryti gerokai labai pažeidžiamus ligoms. Pasak JAV Nacionalinės medicinos bibliotekos, melatonino trūkumas susijęs su didesniu krūties ar prostatos vėžio lygiu.

Melatonino trūkumas turi įtakos ir mažiau žalingoms, tačiau nemalonioms permainoms – jis lemia ir nepastovią nuotaiką. O atliekant melatonino tyrimus su pelėmis buvo pastebėta, kad jo sumažėjimas priveda prie depresijos.

Kodėl melatonino trūkumas gali turėti tokių sunkių pasekmių?

Melatoninas veikia žmogaus paros ritmą, nes padeda užmigti, o paros ritmo pokyčiai gali turėti ir kitų labai reikšmingų pasekmių organizmo būklei.

Ar visa tai reiškia, kad žonės neturėtų žiūrėti televizoriaus ar naršyti internete prieš miegą? Nacionalinė miego asociacija sako, kad reikėtų stengtis naršymo „neperdozuoti“. O „miego daktaru“ vadinamas Michaelas Breusas ramina, kad tam, jog žmogus pajustų reikšmingus padarinius sveikatai dėl melatonino sumažėjimo, reikia itin didelio kiekio mėlynosios šviesos.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius