Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Nauja technologija dvigubai atpigins baterijas

Masačiusetso technologijų instituto mokslininkai kartu su „24M“ įmonės atstovais sukūrė technologiją, kuri perpus sumažins ličio-jonų baterijų gamybos savikainą ir leis pigiau jas perdirbti.
Išmaniojo telefono baterija
Išmaniojo telefono baterija / 123rf nuotr.

Pasak „24M“ įkūrėjo profesoriaus Yet-Ming Chiango, per du dešimtmečius nuo ličio-jonų baterijų sukūrimo gamybos procesas nepasikeitė ir šiandien jis apima daug nereikalingų veiksmų ir komponentų.

Išradėjai teigia, kad naujos baterijos yra patvaresnės ir lankstesnės. Jos gali veikti netgi peršautos. 

„Mes iš naujo atradome technologinį procesą“, – tvirtina mokslininkas. Naujasis gamybos būdas yra paremtas Chiango ir jo kolegos, medžiagų mokslo ir inžinerijos profesoriaus W. Craigo Carterio sukurta koncepcija.

Srautinėse baterijose elektrodai yra smulkių skysčio dalelių suspensija, kuri pumpuojama per įvairias sekcijas. Naujasis akumuliatorius yra srautinės ir standartinės kietosios baterijos hibridas. Šiame variante elektrodai nėra skysti – jie yra pusiau kieta koloidinė suspensija. Chian‘as ir Carteris savo išradimą pavadino „pusiau kieta baterija“. Tokių baterijų gamyba bus paprastesnė, be to akumuliatoriai yra lankstūs ir atsparūs mechaniniams pažeidimams.

Įprastinių ličio jonų baterijų gamyboje tam skirtas pagrindas turi būti padengiamas skysta danga, o uždėti kitą sluoksnį įmanoma tik visiškai išdžiūvus ankstesniam. Nauja technologija pašalina džiovinimo etapą, todėl nefunkcionalių medžiagų kiekis gaminio struktūroje yra sumažinamas 80 proc. Kadangi elektrodas yra mažyčių dalelių suspensija, dalelės judėjimo kelio ilgis taip pat daug kartų sumažėja ir dingsta vingiuotumo efektas, todėl akumuliatoriaus gamybai galima naudoti storesnius ir pigesnius elektrodus.

Išradėjai teigia, kad naujos baterijos yra patvaresnės ir lankstesnės. Jos gali veikti netgi peršautos. Šių baterijų kūrimo metu jau gauti aštuoni patentai ir dar 75 paraiškos laukia peržiūros.

Bendrovė „24M“ savo tyrimams jau sulaukė investicijų iš rizikos kapitalo fondų ir JAV Energetikos departamento dotacijos, kurių bendra suma yra apie 50 milijonų JAV dolerių. 10 tūkstančių bandomosios partijos baterijų šiuo metu testuoja Japonijos ir Tailando technikos gamintojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius