-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujos kartos JAV karių šautuvas – su išmaniosiomis technologijomis

Naujasis JAV Sausumos pajėgų šautuvas bus labai pažangus. Aukštosios technologijos užtikrins tikslumą, patikimumą ir efektyvumą. Tiesa, kai kurios iš jų mums jau pažįstamos iš tankų ir išmaniųjų telefonų.
JAV ir Lietuvos karių pratybos Pabradėje „Vieningas smūgis“
JAV ir Lietuvos karių pratybos Pabradėje „Vieningas smūgis“ / A.Pliadžio nuotr.
Temos: 2 Ginklas Šautuvas

„Next Generation Squad Weapon“ – taip kol kas vadinamas naujojo ginklo projektas. Šiais automatiniais šautuvais bus ginkluoti pėstininkai ir kitų antžeminių pajėgų kariai. Sausumos pajėgos jau yra išdėsčiusios reikalavimus, todėl naujos kartos šautuvo kontūrai yra pakankamai ryškūs. Tiesa, bus kuriamas ne vienas ginklas – pamainos reikia ir M4A1, ir M249. Tačiau technologiniai reikalavimai, atrodo, bus labai panašūs.

M4A1 ir M249 yra naudojami labai plačiai ir kol kas tenkina Sausumos pajėgų poreikius. M4A1 tarnybą pradėjo dar 1965 metais, o M249 pasirodė tik devintajame dešimtmetyje. Nuo tų laikų karyba pasikeitė, o ateityje viskas judės dar didesniu greičiu. Taigi, reikalingi nauji ginklai.

Vienas iš reikalavimų naujiesiems ginklams – integruota balistinio kompiuterio sistema, galinti parodyti tikslią šūvio trajektoriją specialiuose akiniuose ar prie ginklo tvirtiname ekrane. Balistinis kompiuteris turi išmatuoti atstumą iki taikinio, įvertinti oro sąlygas, vėjo įtaką kulkos trajektorijai, naudojamos amunicijos savybes. Tokie įrenginiai egzistuoja jau kurį laiką, tačiau Sausumos pajėgos nori, kad naujieji ginklai turėtų integruotus ir kiek įmanoma labiau automatizuotus balistinius kompiuterius.

Tokie balistiniai kompiuteriai JAV Ginkluotosioms pajėgoms yra pažįstami – jie naudojami tankuose. „M1A2 Abrams“ pabūklo taiklumas 2 km atstumu yra 90 proc. būtent dėl to, kad kompiuteris apskaičiuoja sviedinio skrydžio trajektoriją. Tačiau naujieji ginklai turės ir kitų įdomių technologijų.

Sausumos pajėgos nori ypatingų optinių taikiklių su hidrofobišku, nesibraižančiu stiklu. Naujieji ginklai taip pat turės pasižymėti ir išmaniuosiuose telefonuose dažnai sutinkama veido atpažinimo sistema. Galiausiai, naujos kartos ginklai galės užfiksuoti taikinį ir jį sekti.

Keičiasi ir amunicija – bus naudojami didesni 6,8 mm šoviniai, galintys iš didesnio atstumo įveikti neperšaunamas liemens ir kitas šiuolaikines kūno apsaugas. Tačiau Sausumos pajėgos nenori, kad šoviniai būtų smarkiai sunkesni, todėl bus eksperimentuojama su polimerinėmis tūtelėmis ir šoviniais be tūtelių apskritai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius