-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Navigacija su telefonu: kaip nepasiklysti?

Dar prieš keletą metų mažai kas galėjo prognozuoti, kad išmanieji telefonai taps prieinami daugeliui, o juose veikianti navigacijos įranga – įprastu, kasdieniu reikalu. Kitas klausimas – šios programinės įrangos kokybė. Telefoninių navigacijos programų yra daug, visos turi savų trūkumų ir savų privalumų.
Navigacija su telefonu: kaip nepasiklysti?
Navigacija su telefonu: kaip nepasiklysti? / TELE2 nuotr.

„Android Market“ galite rinktis pagal skonį: „Sygic“, „Navit“, „GPS Essentials“ ir kitas navigacijos programas, „iPhone“ parduotuvėje – „Motion X GPS“, „Spyglass“, „Compass“, išsamius „A-Z Maps“ atlasus ir kitokias. Kai kas sako, kad dėl geresnės ekrano raiškos ir galingesnio procesoriaus navigacija su „iPhone 4“ tapo gryniausiu malonumu, bet galime užtikrinti, kad ir su senesnių modelių aparatais ji – visiškai įmanoma.

Jei jau prabilome apie žemėlapius, turintiems ypatingų polinkių „Apple“ siūlo nemažą pasirinkimą kitokių žemėlapių programų, skirtų, pvz., lėktuvams ar laivams sekti… Bet šiandien ne apie tai, nes antraip nesunkiai nuklystume ir į taksi paieškos Niujorke ar viso pasaulio metro žemėlapių programų lentynas.

Grįžkime prie navigacijos su mobiliuoju. Jei navigacijos jums prireikia tik itin retais atvejais, galite naudotis daugelyje „JAVA“, „Symbian“ ir „Windows Mobile“ operacinių sistemų pagrindu veikiančių išmaniųjų telefonų („Nokia“, „Motorola“, „Blackberry“ ir kt.) esančia nemokama „Google Maps“ sistema. Ji jums pateiks trimatį vaizdą ir realų gatvių vaizdą, transporto kamščių situaciją ir ieškomas vietas – pavyzdžiui, kaimynystėje esančias picerijas, bei daugybę kitų naudingų dalykų. Kad žemėlapiais galėtumėte naudotis ir „offline“ režimu, gali pagelbėti programėlė „RMaps“, kuri padės išsaugoti pageidaujamus žemėlapius telefono atmintyje.

Be abejo, „Google Maps“ – tai kas kita, nei specialios navigacijos programos. Nuolat internetu krautis žemėlapius yra brangu, trūksta balso instrukcijų (nors „Beta“ versijoje jau galite patikrinti, kaip tai veikia), žemėlapio mastelį reikia reguliuoti rankiniu būdu, galiausiai nėra jokių papildomų gudrybių, būdingų specialioms navigacijos programoms – maršrutų atminties, dieninio ir naktinio režimo, ir kitų.

Todėl „Google Maps“ pasikrauti tiesiogiai iš interneto patartina tik tokiose situacijose, jei be žemėlapio daugiau nėra kitų būdų susiorientuoti. Juolab, kad „Google Maps“ nereikia nustatinėti savo buvimo vietos – tai įvyksta automatiškai. Kitais atvejais, taupant išlaidas interneto ryšiui, geriausia susikonfigūruoti savo žemėlapius „Google“ paskyroje dar planuojant kelionę ir vėliau jais naudotis telefone.

O jei tiksli navigacija jums reikalinga ypač dažnai, galbūt verta pasvarstyti apie specialias itin funkcionalias ir šiek tiek brangesnes navigacijos programas telefonui, pvz., „Garmin Mobile XT“ ar „TomTom Mobile“.

Galiausiai, užkietėjusiems turistams bekele, baidarių ir kalnų kelionių fanams visai verta išbandyti specialius telefonų priedus: pvz., automobilinį „iPhone“ dėklą, kuris padės telefoną tvirtai pritaisyti prie automobilio stiklo. Specialus, papildomą bateriją ir integruotą GPS anteną turintis kelioninis dėklas skirtas turistaujantiems gamtoje ir norintiems apsaugoti savo kelrodį telefoną nuo vandens, purvo, kelio dulkių. Sako, šis gudrus dėklas padeda susiorientuoti erdvėje net 3 metrų tikslumu.

Gal keliaudami jau spėjote išbandyti kurias nors navigacijai skirtas mobiliojo programas? Kuri patiko labiausiai? Kokie, jūsų akimis žiūrint, jų privalumai ir trūkumai? Pasidalinkite savo patirtimi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius