Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ne tokie ir izoliuoti: Šiaurės Korėjos elitas naudojasi „Gmail“, „Facebook“, „iTunes“

Vakarų tyrėjams dėl vykdomų raketų paleidimų ir kibernetinių atakų analizuojant Šiaurės Korėjos veiklą internete ir jos siunčiamus duomenis paaiškėjo, kad šalies elitinės šeimos turi prieigą prie neapriboto interneto ir naudojasi pasaulyje įprastomis paslaugomis, rašo „The Washington Post“.
Pramogos Šiaurės Korėjoje
Pramogos Šiaurės Korėjoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šiaurės Korėjos siauras žmonių ratas savo išmaniaisiais telefonais tikrinasi „Gmail“ paštą, jungiasi prie „Facebook“ paskyrų ir ieško produktų parduotuvėse „Amazon“ ar „Alibaba“, atskleidė antradienį paskelbtas pranešimas.

„Šie lyderiai daro daugelį tų pačių dalykų, ką mes darome pabudę kiekvieną rytą. Jie nėra izoliuoti“, – teigia žvalgybos įmonėje „Recorded Future“ dirbanti Priscilla Moriuchi.

25 milijonus gyventojų turinčioje šalyje tik 4 milijonai žmonių turi mobiliuosius prietaisus, tačiau ir jų dauguma yra griežtai cenzūruojami per vyriausybės kontroliuojamą bendrovę „Kwangmyong“.

Prieigą prie laisvo interneto turintys šiaurės korėjiečiai greičiausiai yra aukščiausi vyriausybės ir kariuomenės pareigūnai. Tačiau 65 proc. internete praleidžiamo laiko jie skiria žaidimams ar vaizdo bei garso turiniui.

Šiaurės korėjiečiai mielai naudojasi Kinijos paieškos svetaine „Baidu“, populiariausias žaidimas – „World of Tanks“, nustatė tyrėjai.

Dalis elito internete naudojasi virtualiais privačiais tinklais ir kitais įrankiais, kad paslėptų savo tapatybę, tačiau vienas planšetinis kompiuteris „iPad“ taip bandė pasislėpti tam, kad patikrintų „Gmail“ paskyrą, „Google Cloud“, „Facebook“, taip pat bandė peržiūrėti turinį, skirtą suaugusiems.

„Recorded Future“ tikrino tarp balandžio 1 d. ir liepos 6 d. surinktus duomenis iš trijų interneto adresų blokų, kurie, kaip vertinama, yra naudojami Šiaurės Korėjos. Tarp jų galėjo patekti dalis užsienio žurnalistų arba kitų lankytojų šalyje, tačiau šie duomenys neapėmė užsienio ambasadų ir tarptautinių grupių, esančių šalyje.

Strateginių ir tarptautinių studijų centro vyresnysis patarėjas Victoras D.Cha'as teigia, kad interviu su Šiaurės Korėjoje gyvenančiais asmenimis atskleidė, jog jie turi alternatyvių informacijos šaltinių be vyriausybės propagandos, taip pat privačiai žmonės kalbasi apie nusivylimą Kim Jong Uno režimu.

Šiaurės Korėja interneto prieigą užsitikrina per Indiją, Malaiziją, Naująją Zelandiją, Nepalą, Keniją, Mozambiką ir Indoneziją. Visose šiose šalyse Šiaurės Korėja turi įvairių vyriausybinių programų, universitetų ar institucijų.

Tačiau kibernetines atakas dažniausiai Šiaurės Korėja vykdo iš kitų šalių – Kinijos, taip pat Malaizijos ir kitų.

VIDEO: Šiaurės Korėja: kaip susiformavo ši absurdiška diktatūra?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius