Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Netikri „Facebook“ profiliai slapta vagia asmeninę žmonių informaciją

Tyrėjai pademonstravo naują technologiją, kuri leidžia vogti asmeninę „Facebook“ vartotojų informaciją. Jie sukūrė netikrus „Facebook“ profilius, kurie įsiprašė į tūkstančių žmonių draugus ir rinko jų duomenis.
Socialinis tinklas „Facebook“
Socialinis tinklas „Facebook“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Specialias programas, kurios valdo netikrus profilius imituodamos „Facebook“ vartotojų elgesį, tyrėjai vadina „socialbot“. Jos gali rašyti žinutes, komentarus ar siųsti užklausas kitiems vartotojams, pvz., kvietimo draugauti.

Programišiai vis aktyviau naudoja tokias programas tam, kad gautų žmonių asmeninę informaciją (el. pašto adresus, telefono numerius ir kt.) ir, pavyzdžiui, parduotų ją reklamos platintojams. Vieną tokią programą internete galima įsigyti vos už 29 dolerius (72 Lt), skelbia BBC.

Britų Kolumbijos universiteto Vankuveryje tyrėjai sukūrė 102 „socialbot“ programas ir „įdarbino“ jas aštuonioms savaitėms. Jų metu kitiems „Facebook“ nariams buvo išsiųsta per 8,5 tūkst. kvietimų draugauti, o daugiau nei 3 tūkst. žmonių kvietimus priėmė. Siekiant nesukelti įtarimo „Facebook“ stebinčioms programoms buvo išsiunčiama iki 25 užklausų per dieną.

Nustatyta, kad „Facebook“ vartotojai dažniau priimdavo į draugus tuos profilius, kurie turi daugiau draugų.

Kai asmuo priimdavo netikrą profilį į draugų ratą, šis pavogdavo žmogaus asmeninę informaciją. Iš viso buvo nugvelbta 46,5 tūkst. el. pašto adresų ir 14,5 tūkst. žmonių namų adresų.

„Kai „socialbot“ programos infiltruodavosi į žmogaus tinklą jos galėjo rinkti asmeninę jų informaciją, pvz., el. pašto adresus, telefonų numerius ir kitą asmeninę informaciją, kuri turi piniginę vertę. Reklamos platintojams tokia informacija yra vertinga ir gali būti panaudota didelio masto brukalų platinimui“, – teigia tyrėjai.

„Facebook“ atstovai tyrimą pavadino neetišku ir pabrėžė, jog grėsmės buvo pervertintos.

Socialinio tinklo atstovai pastebėjo, kad tyrimas buvo atliekamas naudojant universiteto kompiuterių tinklą, kuris yra laikomas patikimu. Realybėje „Facebook“ profilių veiklą tikrinančios programos pastebėtų įtartiną veiklą ir įspėtų apie tai socialinio tinklo prižiūrėtojus.

„Mes turime daugybę sistemų, kurios atranda netikrus profilius ir neleidžia rinkti informacijos. Mes nuolat atnaujiname šias sistemas, kad padidintume jų efektyvumą, – teigė „Facebook“ atstovas. – Žinoma, mes visada raginame žmones priimti į draugus tik tuos asmenis, kuriuos jie išties pažįsta, o jei pastebi įtartiną veiklą – pranešti apie tai mums.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius