Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nors „Telia“ ir ne bitė, bet įgelti „Tele2“ sugebėjo: sparčiausias ne tas, kuriam metų pradžioje pasisekė

Ryšio ir televizijos paslaugų teikėjas „Telia Lietuva“, remdamasis Ryšių reguliavimo tarnybos atliktų matavimų duomenimis, rado progą įgelti didžiausiam konkurentui – bendrovei „Tele2“, kuri metų pradžioje garsiai ir ne kartą gyrėsi, kad jų mobilusis internetas yra sparčiausias. Mat visų metų matavimų vidurkis į pirmą vietą iškėlė būtent „Telia“ paslaugų spartą.
„Telia“
„Telia“ / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Šios įmonės pranešime spaudai nurodoma, kad vidutinė duomenų perdavimo sparta matavimų metu siekė 76,22 Mb/s.

„Kaip „Formulės 1“ lenktynės nesibaigia po etapo rato, galiūnų čempionatas – iškėlus pirmąjį svorį, o krepšinio rungtynės – po pirmojo kėlinio, taip ir mobiliojo ryšio spartos lenktynėse tikrasis laimėtojas paaiškėja ne po kelių savaičių ar mėnesių, o pasibaigus metams. Per tiek laiko sukaupiama pakankamai duomenų, kurie leidžia objektyviai įvertinti tikrąją duomenų perdavimo spartą kiekvieno operatoriaus tinkle visos šalies mastu“, – sako „Telia“ technologijų vadovas Andrius Šemeškevičius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrius Šemeškevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrius Šemeškevičius

Jo teigimu, pernai mobiliojo interneto spartos lenktynėse „Telia“ pirmąkart sulaukė rimtesnio vieno iš konkurentų pasipriešinimo, visgi metams persisvėrus į antrą pusę perėmė iniciatyvą ir iki pat metų pabaigos įtikinamai išlaikė lyderio poziciją.

Per visus 2019 metus RRT specialistai trijų didžiausių Lietuvos mobiliojo ryšio operatorių tinkluose atliko po beveik 18 tūkstančių atskirų matavimų. Apibendrinus jų rezultatus paaiškėjo, kad „Telia“ tinkle vidutinė mobiliojo interneto sparta siekė 76,22 Mb/s ir buvo apie 7 proc. didesnė nei „Tele2“ (71,29 Mb/s), o trečioje vietoje likusią „Bitę“ lenkė daugiau nei 77 proc. (42,95 Mb/s).

Kaip pastebi A.Šemeškevičius, mobiliojo interneto spartos matavimų rezultatams įtakos turi tokie veiksniai, kaip vieta, laikas, jiems atlikti naudojama įranga, tinklo užimtumas ir jo parametrai, galų gale – bazinių stočių išdėstymas ir net orų sąlygos. Kartais užtenka matavimus toje pačioje vietoje pakartoti kelis kartus ir jų rezultatai gali gerokai skirtis. Todėl, kuo didesnė matavimų imtis, tuo tiksliau jie atspindi realią situaciją visos šalies mastu, o ne konkrečiame regione tam tikru metu.

„Nors RRT Lietuvoje matuoja tik mobiliojo interneto spartą, tinklų kokybę atspindi ir daugiau parametrų. Pavyzdžiui, vienas jų yra signalo delsa, kuri neoficialiais duomenimis „Telia“ tinkle yra pati geriausia. Tam didelės įtakos turi plati „Telia“ šviesolaidinio tinklo infrastruktūra, kuria perduodami dideli kiekiai duomenų tarp mobiliojo tinklo stočių“, – nurodo „Telia“ technologijų vadovas.

Delsa yra svarbi žaidžiant ne tik kompiuterinius žaidimus, kur kiekviena milisekundė gali būti lemiama, bet ir turės milžinišką įtaką vystantis 5G tinklams ir daiktų internetui.

Absoliuti dauguma, net 97 procentai, mobiliųjų duomenų „Telia“ tinkle 2019 metais buvo perduoti 4G ryšiu. RRT spartos matavimų proporcija dar įspūdingesnė: net 99,3 proc. jų vyko 4G tinkle ir tik likusieji 0,7 proc. – prisijungus prie senesnės kartos 3G ar 2G tinklų.

Paskutiniais RRT duomenimis, „Telia“ Lietuvoje turi daugiausiai 4G ryšio stočių, net 1382, kurios ryšį transliuoja 8473 celėmis. „Tele2“ 4G bazinių stočių skaičius siekia 1293, o celių skaičius – 8087. „Bitė“, kaip nurodo RRT, turi 1164 bazines 4G stotis su 4598 celėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius