Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 19 /22:16

Norvegijos „Norsk Hydro“ tapo išpirkos reikalaujančio viruso atakos taikiniu

Norvegijos bendrovė „Norsk Hydro“, atsinaujinančių šaltinių energetikos įmonė ir viena didžiausių pasaulyje aliuminio gamintojų, antradienį pranešė tapusi nežinomos kilmės duomenis šifruojančio viruso atakos taikiniu.
Kibernetinė ataka
Kibernetinė ataka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Padėtis gana kelbli“, – sakė „Norsk Hydro“ finansų vadovas Eivindas Kallevikas.

„Šis virusas, dar vadinamas šifruojančiu virusu, taip pat yra plačiai žinomas kaip išpirkos reikalaujantis virusas“, – jis pridūrė per spaudos konferenciją.

Išpirkos reikalaujantys virusai užšifruoja kompiuterių failus, todėl jie tampa nepanaudojami. Atakos organizatoriai paprastai pareikalauja išpirkos, kad failai būtų atrakinti.

„Jokia suma nebuvo paminėta“, – sakė E.Kallevikas.

Pasak jo, „Norsk Hydro“ pasitelkė savo ir samdomus specialistus, kad jie „surastų, ką būtų galima vadinti vaistais – kad virusas būtų pašalintas iš sistemos“.

Ši „didelio masto“ ataka prasidėjo maždaug antradienio vidurnaktį (1 val. Lietuvos laiku).

Kol kas šios atakos poveikis gamybai buvo ribotas. Visos jėgainės ir gamyklos buvo atjungtos nuo IT sistemos, o kai kurios perėjo prie rankinio valdymo.

Šis incidentas antradienį paveikė kai kurios aliuminio fabrikų darbą, bet pagrindiniai gamybos pajėgumai „veikia kaip įprasta“.

„Dabar mūsų pagrindinis prioritetas – užtikrinti saugias operacijas ir apriboti poveikį veiklai bei finansams“, – sakė E. Kallevikas.

Virusą paskleidusių įsilaužėlių tapatybė kol kas nežinoma.

Norvegijos nacionalinė saugumo valdyba (NSM), atsakinga už šalies apsaugą nuo kibernetinių atakų, šnipinėjimo, sabotažo ir teroro išpuolių, nurodė padedanti „Norsk Hydro“.

NSM operacijų centras NorCERT paskelbė perspėjimą dėl išpirkos reikalaujančios kenkėjiškos programos „LockerGoga“, sakoma visuomeninio transliuotojo NRK pranešime.

„NorCERT informuoja, kad „Hydro“ tapo išpirkos reikalaujančios programos atakos („LockerGoga“) taikiniu. Ši ataka suderinta su puolimu prieš aktyvųjį katalogą“, – pridūrė centras.

Aktyvusis katalokas centralizuotai valdo bendrovės IT sistemos vartotojų identifikavimą ir prieigą.

„Šiuo metu keliame kelias hipotezes, kelias teorijas“, – sakė žurnalistams NSM kibernetinio saugumo padalinio vadovė Bente Hoff.

„LockerGoga“ viruso ataka yra „viena iš teorijų“, pridūrė ji.

Kelios valandos prieš šią ataką „Norsk Hydro“ naująja generaline direktore buvo paskirta Hilde Merete Aasheim. Ji pakeitė ankstesnį vadovą Sveiną Richardą Brandtzaegą ir tapo viena iš nedaugelio moterų, vadovaujančių didelėms tarptautinėms pramonės įmonėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius