-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuo fizikos studijų prie iššūkių IT sektoriuje: atskleidė, kas padėjo įsidarbinti prestižinėje įmonėje

Taikomąją fiziką prieš kelerius metus baigusiam specialistui renkantis karjeros kelią norėjosi iššūkių ne pagal įrašą bakalauro programos diplome, tad po studijų ėmėsi savarankiškai mokytis testavimo. Prieš ketverius metus testuotojo karjerą pradėjęs JAV programavimo paslaugų įmonėje „Devbridge“, Justas Laužadis šiuo metu sėkmingai vadovauja testuotojų komandai ir yra įsitikinęs, kad susikurti sėkmingą karjeros kelią galima tada, kai patenki tarp geranoriškų profesionalų, kuriems svarbiausia dalytis naujausiomis žiniomis ir tobulėti drauge.
Justas Laužadis šiuo metu sėkmingai vadovauja testuotojų komandai ir yra įsitikinęs, kad susikurti sėkmingą karjeros kelią galima tada, kai patenki tarp geranoriškų profesionalų.
Justas Laužadis šiuo metu sėkmingai vadovauja testuotojų komandai ir yra įsitikinęs, kad susikurti sėkmingą karjeros kelią galima tada, kai patenki tarp geranoriškų profesionalų. / Devbridge nuotr.

Paklaustas, kaip fiziką baigusiam specialistui pavyko taip greitai išmokti testavimo subtilybių – Justas negaili komplimentų „Devbridge“ komandoms nariams, padėjusiems ne tik įsitvirtinti, bet ir sparčiai kopti karjeros laiptais organizacijos viduje.

„Prieš įsidarbindamas „Devbridge“ testuotoju dirbau tik vienoje užsienio kapitalo IT kompanijoje. Darbas ten ribojo mano tobulėjimo galimybes, trūko ir iššūkių, tad tuo metu mokiausi tobulindamas savo įgūdžius laisvu nuo tiesioginio darbo laiku. Prisijungus prie sparčiai augančios tarptautinės „Devbridge“ kompanijos gavau daugiau laisvės plėtoti savo gebėjimus – čia daugelis kolegų aktyviai remia iniciatyvas išmokti ką nors naujo ar panaudoti naujas praktikas savo darbe. Gavau nepaprastai daug erdvės reikštis kompanijoje ir realizuoti visą energiją bei idėjas“, – tikina grupės vadovas.

Pašnekovas neslepia, kad šiandien greičiausias būdas mokytis testavimo – arba testuotojų akademijose, arba kone savarankiškai, nes mūsų šalies universitetų technologijų mokslų studijos orientuotos daugiausiai į programavimą. Vis dėlto, jeigu žmogus turi užsispyrimo ir noro tobulėti, akademija yra pirmas žingsnis įgyvendinant savo svajonę. Dėl šios priežasties jau ketvirtus metus Justas dėsto ir mentoriauja „Devbridge“ iniciatyva įkurtoje nemokamoje „Sourcery for Testers“ akademijoje, kurią sėkmingai yra baigę humanitarinių mokslų, meno krypčių ar net finansų srities specialistai.

Devbridge nuotr./„Sourcery for Testers“ – tai vieną kartą per metus, vasarą, vykstanti nemokama dviejų mėnesių trukmės akademija pradedantiesiems, norintiems ugdyti savo kompetencijas programinės įrangos testavimo srityje.
Devbridge nuotr./„Sourcery for Testers“ – tai vieną kartą per metus, vasarą, vykstanti nemokama dviejų mėnesių trukmės akademija pradedantiesiems, norintiems ugdyti savo kompetencijas programinės įrangos testavimo srityje.

Akademija vienija skirtingų sričių žmones

J.Laužadis įsitikinęs, kad didžiausia akademijos vertė – teikiama edukacija ateities IT darbuotojams, kurie net nebūtinai taps testuotojais – dalis iš jų pasuka kitu keliu, stoja į kitas akademijas, tampa Front-End inžinieriais, dalis – programuotojais, o geriausieji dažnai būna pakviesti į darbo pokalbį „Devbridge“ įmonėje.

„Nors kone 80 procentų „Sourcery“ akademiją baigusiųjų specialistų pradeda dirbti įvairiose IT įmonėse, tačiau net ir tie, kurie nepasirenka testavimo krypties, gauna bazinį žinių paketą. Tai ir yra didžiausia vertė – prisilietimas prie inžinerinio mąstymo, procesų valdymo metodologijų, gilesnis įvairių sistemų aspektų supratimas ir įsijautimas į tai, kaip sistemas naudoja žmonės su negalia ar kibernetiniai įsilaužėliai. Per paskaitas akademijoje studentai gilinasi į pagrindines testavimo dalių metodologijas, išbando ir mūsų testavimui naudojamas technologijas, gauna gairių, kaip tobulėti po paskaitos ir turi galimybių konsultuotis su visada padėti pasirengusia mentorių grupe. Didelį dėmesį skiriame paskaitų kokybei – kiekvieną paskaitą dėsto vis kitas dėstytojas – savo srities profesionalas „Devbridge“, dėstoma medžiaga kasmet peržiūrima ir pildoma, o kai kurias paskaitas, norėdami pagilinti savo žinias, lanko ir jau dirbantys „Devbridge“ testuotojai“, – sako specialistas.

Justas pataria nebijoti išbandyti jėgų ir stoti į akademiją net ir tiems, kurie gyvenime nesusidūrė su IT sritimi. Tie, kas anksčiau ar vėliau tampa testuotojais, net jei ir ne „Devbridge“ įmonėje – tai puikus startas, padedantis auginti įgūdžius įvairiose testavimo dalyse.

„Dažnai sulaukiu nuogąstavimų, kad į akademiją patenka studentai iš technologijų studijų krypčių, tačiau ši tendencija keičiasi. „Sourcery for Testers“ duris atveria ir vyresnio amžiaus žmonės, kurie studijas universitete jau spėjo ir pamiršti, turintys nuolatinius darbus ir dažnu atveju besidairantys kitokių karjeros galimybių IT sektoriuje. Visus juos – tiek jaunesnius, tiek vyresnius – sieja noras sužinoti apie testavimą daugiau. O mums, mentoriams, labai svarbu auginti testuotojų bendruomenę ir nuoširdžiai dalytis informacija – neretai akademijų absolventai po kelerių metų patys tampa lektoriais ir pradeda dėstyti akademijoje ar dalytis gerąja patirtimi testuotojų bendruomenėje, pristatydami dar nematytas metodikas. Taip augame visi kartu“, – įsitikinęs J.Laužadis.

Vertinamos ir asmeninės savybės

Lietuvoje „Devbridge“ jau kelerius metus aktyviai investuoja į IT švietimą – vykdo tris skirtingas nemokamas „Sourcery“ akademijas jauniesiems IT talentams (programuotojams, testuotojams, Front–End) ir akademiją 7–12 m. vaikams. Nors į akademijas suaugusiesiems gali pretenduoti visi, norintys pradėti karjerą IT industrijoje, tačiau sėkmę lemia ir kandidato asmeninės savybės.

„Mums svarbu, kad kandidatams technologijos būtų artimos ir jų gebėjimą dirbti jomis naudojantis tikriname kursų metu, stebėdami jų progresą. Čia ir atsiskleidžia mums labai svarbios savybės. Viena pagrindinių, be kurių neįsivaizduojamas testuotojo darbas – tai nuolatinis noras tobulėti. Modernaus testuotojo darbe ir apskritai IT industrijoje didžiulė siekiamybė – automatizuoti pasikartojančius darbus, kad juos už žmogų atliktų automatinės sistemos ir žmogui liktų darbai, reikalaujantys analitinių bei kūrybinių įžvalgų. Taigi, testuotojams tokioje aplinkoje lieka nekasdienės problemos – tos, kurių anksčiau spręsti neteko, kurios verčia į problemą pažiūrėti naujai, kūrybiškai. Todėl labai svarbu nesiliauti tobulėti ir su entuziazmu pažvelgti į kiekvieną naują iššūkį, nes šiuolaikinėje IT industrijoje nauji iššūkiai jau tampa rutina“, – vardija pašnekovas.

Justas pabrėžia, kad analizuojant sistemas tiek iš techninės, tiek iš naudotojo perspektyvos, testuotojui labai praverčia loginis mąstymas – svarbu rasti skirtingų rakursų, kaip gilintis į sistemą, o lendant dar giliau į infrastruktūrą – suprasti struktūrinių vienetų objektiškumą, objektų sąryšius ir nuolatinį jų kitimą, nes viena iš testuotojo siekiamybių, kad tas nuolatinis kitimas nesugriautų sistemos ar kurios nors jos dalies pamatų.

„Čia pasitarnauja ne tik loginis mąstymas, bet ir smalsumas, kadangi šiuolaikinis testuotojas dažniausiai nori pasiekti ir suprasti sistemą tiek plačiai (tik gal ne tiek giliai), kiek pasiekia programuotojai, sistemų analitikai bei kiti tiesiogiai sistemą kuriantys specialistai. Gilinimasis į skirtingas dalis ir tai, kaip jos dera tarpusavyje, neretai kelia daug klausimų, tad testuotojai dažnai tampa daugiausiai tokių klausimų keliančiais žmonėmis. Laiku iškelti klausimai kuriant sistemą vaidina labai svarbų vaidmenį, o tie, kurie lieka nepaliesti, dažnai gali išaugti į sistemos problemas“, – pabrėžia testuotojų komandos vadovas.

Taisyklės ir principai, kaip kurti kokybišką programinę įrangą, neįmanomi be glaudaus bendradarbiavimo, tad gebėjimas darniai dirbti komandoje IT industrijoje visada liks pagrindiniu siekiu. „Dažnai teks dirbti skirtingų funkcijų specialistų komandoje, pradedant programuotojais ir įvairių dalių inžinieriais, baigiant produkto valdytojais, sistemos analitikais, rinkodaros specialistais, tad akivaizdu, kad sups įvairių kompetencijų ir charakterių asmenybės. Viena pagrindinių testuotojų funkcijų – atskleisti informaciją, įžvalgas apie sistemą ir ją kuriančius procesus, kas neretai bus priimama kaip asmeninė kritika – tad subtilumas komunikuojant naujienas komandoje ir siekis geriausio komandinio rezultato bus nuolatinis prioritetas.

„Sourcery for Testers“ – tai vieną kartą per metus, vasarą, vykstanti nemokama dviejų mėnesių trukmės akademija pradedantiesiems, norintiems ugdyti savo kompetencijas programinės įrangos testavimo srityje. Vilniuje bei Kaune vyksiančius kursus lankys 30 dalyvių grupės, kurie gilins savo žinias nuotolinių mokymų bei individualių ir grupinių užduočių metu. Akademijos dalyviai įgis testavimo pagrindus, mokysis testavimo „Agile“ komandos formavimosi ypatumų, testų automatizavimo pagrindų bei apžvelgs funkcinį ir nefunkcinį testavimą. Studentai dirbs tikruose projektuose ir lankys paskaitas bei tobulins turimus įgūdžius. Jiems padės kompanijoje dirbantys profesionalai – mentoriai ir lektoriai.

Visi, norintys išbandyti „Devbridge“ kompanijoje testavimui naudojamas technologijas ir pasinaudoti galimybe konsultuotis su aukščiausio lygio testuotojų lektorių ir mentorių grupe, kviečiami registruotis iki š. m. birželio 8 d. (įskaitytinai).

Daugiau informacijos apie „Sourcery for Testers“ akademiją rasite ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius