Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuo puslaidininkių krizės kenčia ir Lietuva: ją būtina spręsti nedelsiant

Įvairios mikroschemos ir puslaidininkiai tapo neatsiejama mūsų kasdienybės dalimi. Šiais laikais be šių komponentų neįmanoma pagaminti ne tik išmaniųjų telefonų ar kitos elektronikos, bet ir automobilių ar net elementariausių virtuvės prietaisų.
Kompiuteris
Kompiuteris / 123RF.com nuotr.

Deja, dėl COVID-19 pandemijos visame pasaulyje puslaidininkių paklausa viršija pasiūlą. Remiantis diskusija, kurioje dalyvavo tarptautinės technologijų kompanijos „Huawei“, naujienų agentūros „Reuters“ ir JAV tyrimų bendrovės „Forrester“ atstovai, dėl to susiduriama su dideliu jų deficitu, neigiamai veikiančiu visą rinką, pradedant didžiausiomis technologijų gigantėmis ir baigiant vietinėmis Lietuvos įmonėmis. Ekspertai įsitikinę – norint nutraukti rinkos krizę, būtina šią problemą spręsti nedelsiant.

Visame pasaulyje sutrikusi elektros gamyba ir įrangos remontas

Priežasčių, kodėl šiuo metu jaučiamas puslaidininkių stygius yra įvairių. Viena vertus, prie to smarkiai prisidėjo paspartėjusi elektromobilių gamyba, tačiau sutinkama, jog labiausiai dėl to kalta COVID-19 pandemija. „Pandemijos laikotarpiu ekonomika patyrė nemažą smūgį, todėl sumažėjo puslaidininkių paklausa ir daugelis juos gaminančių įmonių sumažino savo gamybos apimtis. Rinkoje buvo stebima tendencija, jog tuo metu daugiau dėmesio buvo skiriama debesijos paslaugoms“, – teigia Andy Purdy, „Huawei Technologies“ saugumo vadovas Jungtinėse Valstijose.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Huawei“ logotipas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Huawei“ logotipas

Anot specialisto, tai kelia didelių iššūkių visai technologijų industrijai, o ypač automobilių pramonei. Puslaidininkių trūkumas ne tik trukdo naujų elektromobilių gamybai, bet verčia gamyklas stabdyti ir tokias puikiai žinomas pramonės milžines, kaip „Ford“, „Nissan“ ir „General Motors“. Ekspertai prognozuoja, kad nesiimant jokių priemonių toks scenarijus tęsis dar mažiausiai dvejus metus – tiek laiko prireiks atstatyti paklausą tenkinantį pasiūlos lygį.

Vis dėlto be nedidelių mikroschemų šiandien neįsivaizduojamas joks elektrinis prietaisas, pradedant išmaniaisiais telefonais, laikrodžiais bei siurbliais ir baigiant pramonine gamybos įranga. Puslaidininkių trūkumas reiškia kur kas mažesnę minėtų įrenginių pasiūlą, kas galiausiai atsispindės ir išaugusiose produktų kainose. Nuo to nukentės ne tik įrangos pardavėjai Lietuvoje bei visame pasaulyje, bet ir eilinis vartotojas, kuriam už tas pačias elektronikos prekes reikės plačiau atverti piniginę. Be to, išsekus komponentų atsargoms, apsunks ir prietaisų remontas, todėl vartotojams nebeliks nieko kito, kaip iki tol patikimai tarnavusį įrenginį priverstinai keisti nauju.

Pasitikėjimas ir bendri standartai – saugesnės ateities formulė

Į kiekvieną krizę taip pat galima žiūrėti kaip į pamoką ateičiai – ką turėtume atlikti, kad tai nepasikartotų ateityje? „Puslaidininkių tiekimo problemą paaštrino geopolitiniai sprendimai, padarę įtaką tiekimo grandinėms ir rinkos žaidėjams. Susirūpinimą kelia tai, kad politiniai sprendimai atsispindės kompanijų veikloje ir įrangos komponentų prieinamume. Ypač pavojingas JAV ir Kinijos santykių suprastėjimas, kuris suduos didžiulį smūgį visai technologijų industrijai ateityje“, – dabartinės situacijos spragas vardija A.Purdy.

Valdymo konsultacines paslaugas teikianti amerikiečių bendrovė „Boston Consulting Group“ skaičiuoja, kad visiškas bendradarbiavimo nutraukimas tarp abiejų valstybių gali sumažinti JAV rinkos dalį puslaidininkių rinkoje nuo 48 proc. iki 30 proc. ir lemti 124 tūkstančių darbuotojų atleidimą. Tam besiruošdamos Europos, Japonijos ir Kinijos bendrovės produktų gamyboje jau ieško būdų pakeisti amerikietiškus komponentus – taip siekiama užtikrinti, kad gamybai būtinų elektronikos dalių tiekimas nenutruks ir nesustabdys gamybos. Akivaizdu, kad tokia situacija nenaudinga nė vienai pusei, tad A.Purdy įsitikinęs, jog jau dabar būtina sukurti efektyvų bendradarbiavimo modelį tarp įvairių kompanijų ir valstybių, jei norime išvengti panašių problemų ateityje.

LinkMenų fabriko arch. nuotr./Vaizdų atpažinimo technologijos
LinkMenų fabriko arch. nuotr./Vaizdų atpažinimo technologijos

Kadangi technologinė pažanga yra paremta pasitikėjimu ir bendradarbiavimu, „Huawei Technologies“ saugumo vadovas Jungtinėse Valstijose pastebi, jog bendri standartai taps neatsiejama technologijų vystymo dalimi. Neigiama patirtis su skirtingais mobiliųjų tinklų standartais bei skirtingi tinklo vystymo metodai sutrukdė visoms susijusioms šalims sėkmingai įvykdyti ketvirtąją pramonės revoliuciją, todėl ekspertai sutinka, kad valstybių vyriausybės visame pasaulyje turi dirbti išvien su privačiu sektoriumi, kad sukurtų ir įdiegtų bendrus saugumo vertinimo standartus.

„Tai ne tik padės mums daug greičiau išnaudoti naujausių technologijų siūlomas galimybes, bet ir padės išvengti panašių krizių ateityje. Bendri standartai reiškia vienodus vertinimo ir testavimo kriterijus, kurie leidžia išvengti gamybos trikdžių, o tiekimo grandinėms tapti laisvesnėms“, – apibendrina A.Purdy.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius