Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuo rudens „Windows 10“ sistemoje – gudrybė, atlaisvinsianti vietą duomenų kaupiklyje

Spalį laukiama „Windows 10“ operacinės sistemos didelės apimties funkcinio atnaujinamo – jame bus ir viena funkcija, atlaisvinsianti vietą diskiniame kaupiklyje bei šalinanti nereikaingas rinkmenas, rašo „Ars Technica“.
„Windows 10“ įrašoma automatiniu būdu
„Windows 10“ įrašoma automatiniu būdu

Esminis šio funkcionalumo elementas yra debesinė „OneDrive“ duomenų saugykla. Nuo praėjusio rudens „Windows 10“ sistemoje pradėta naudoti ganėtinai gudri „vietos žymeklių“ (angl. placeholder) sistema, supaprastinanti „OneDrive“ saugyklos naudojimą. Naudojant tokius žymeklius vietiniame duomenų kaupiklyje sudaromas pilnas „OneDrive“ informacijos atvaizdas su debesinėje saugykloje sudaryta direktorijų struktūra ir visomis ten saugomomis rinkmenomis. Bet koks bandymas ką nors padaryti su tokiomis rinkmenomis ar direktorijomis, vartotojui to tiesiogiai nepastebint, yra atliekamas tiesiai per debesinę saugyklą. Pasiūlyti ir rankiniai valdymo mechanizmai. Pavyzdžiui, vartotojui suteikiama galimybė bet kurią rinkmeną pažymėti kaip „visada prieinamą ir be interneto ryšio“. Tokiu atveju vietiniame kaupiklyje bus saugomas ne rinkmenos žymeklis, o pilnavertė rinkmena. Tokią rinkmeną pašalinus vietoj jos vėl įrašomas vietos žymeklis.

Būsimasis šio rudens atnaujinimas smarkiai supaprastins tokį rankinį valdymą: operacinėje sistemoje atsiras „Storage Sense“ funkcionalumas, kuris leis automatiškai pašalinti vietines rinkmenų kopijas ir perkelti duomenis į debesį (išskyrus atvejus, kai vartotojas rankiniu būdu yra nurodęs, kad rinkmena jam nuolat reikalinga kompiuteryje). Operacinė sistema pati nustatys, kurias rinkmenas reikia šalinti – pagal tai, kada tos rinkmenos paskutinį kartą buvo naudotos. Po tam tikro kiekio dienų nenaudojamų rinkmenų vietinės kopijos bus šalinamos ir keičiamos žymekliais, nurodančiais į tų rinkmenų kopiją debesyje. Toks kaupiklio valymo procesas bus vykdomas tol, kol sistema nenuspręs, kad laisvos vietos kaupiklyje pakanka normaliam darbui.

„Storage Sense“ taip pat šalins laikinas ar šiaip nereikalingas rinkmenas – pavyzdžiui, sisteminius žurnalus, sumažintas paveikslėlių kopijas. Automatiškai trinamos galės būti ir senos rinkmenos iš „Download“ direktorijos. Anksčiau nereikalingų rinkmenų trynimu (spartinančiosios atminties, tvarkyklių rinkinių, senų antivirusinių programų atnaujinimo paketų ir panašiai) užsiimdavo „Disk Cleanup Tool“, tačiau jo funkcionalumą perėmė ir gerokai išplėtė „Storage Sense“. Naujasis įrankis kaupiklio valymu galės užsiimti ir periodiškai (kasdien, kas savaitę, kas mėnesį), ir automatiškai, kai tik sistema pajus, kad pavojingai mažėja laisvos atminties kiekis ir tai trukdo įprastam darbui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius