-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuo šiol kiekvienas europietis galės reikalauti, kad „Google“ iš interneto pašalintų privačius duomenis

Interneto milžinas „Google“ spaudžiamas Europos Sąjungos teisingumo teismo sutiko bendrijos piliečiams teikti paslaugą, kuri leistų pašalinti interneto vartotojų paliktus nereikšmingus pėdsakus internete.
„Google“ logotipas
„Google“ logotipas / Gedimino Gasiulio/15min.lt nuotr.

Europos Sąjungos teisingumo teismo verdiktas gegužės tryliktąją – žmonės turi teisę, kad jų pėdsakai internete būtų pamiršti. 

Kovą dėl teisės būti pamirštam pradėjo vienas ispanas, kuris piktinosi „Google“ paieškų sistemoje radęs nuotrauką savo namo, kuris vis dar pristatomas kaip dėl skolų parduodamas aukcione, nors vyras problemas jau seniai buvo išsprendęs.

Didžiojoje Britanijoje maždaug pusė reikalaujančių „Google“ ištrinti jų informaciją – nuteistieji.

„Tai – geros žinios, kurios sustiprina Europos Komisijos poziciją. Pirma, Europos teisė galioja paieškos milžinui, o antra duomenis kontroliuojantis „Google“ gali tikrai būti laikomas kaip atsakingas už jų kontrolę“, – teigė Europos Komisijos atstovė Mina Andreeva.

Dabar į panašią kaip ispano padėtį patekę žmonės „Google“ sistemoje gali užpildyti specialią formą, nurodyti kokią informaciją prašo ištrinti, iš kurios šalies kreipiasi, prikabinti savo nuotrauką ir paaiškinti, kodėl prašo šalinti pėdsakus.

Kiekvienas atvejis bus nagrinėjamas atskirai, o informacija išnyks tik Europoje, nes „Google“ laikosi pozicijos, kad asmens reikalavimas pamiršti duomenis esą kertasi su viešuoju interesu laisvai dalytis informacija ir ją rasti.

Šią pusiausvyrą esą išlaikyti sunku, „Google“ net kuria specialų komitetą. Pėdsakų lengvai neištrinsi, jei „Google“ atkapstys, kad jie susiję su sukčiavimu, korupcija, kitais nusikaltimais.

BBC žurnalistai sako radę informacijos, kad Didžiojoje Britanijoje maždaug pusė reikalaujančių „Google“ ištrinti jų informaciją – nuteistieji.

„Google“ taip pat susirūpinusi, kad tokia Europos Sąjungos politika varžys inovacijas. Bendrovės paieškos sistemą Europos Sąjungoje naudoja apie 90 procentų interneto vartotojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius