-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nyderlandų vyriausybė dėl duomenų nutekėjimo įšaldė COVID-19 programėlę

Nyderlandų vyriausybė ketvirtadienį laikinai išjungė įspėjimo apie koronavirusą programėlę, kilus susirūpinimui dėl vartotojų, parsisiuntusių ją į „Android“ operacinės sistemos išmaniuosius telefonus, privatumo.
Išmanieji telefonai
Išmanieji telefonai / Camilo Jimenez nuotr./ Unsplash nuotr.

Sveikatos apsaugos ministras Hugo de Jonge vėlai trečiadienį paskelbė, kad programėlė „CoronaMelder“ neberodys įspėjimų dvi paras, kol vyriausybė tikrins, ar vartotojų duomenys yra saugūs.

Olandų programėlė naudoja IT milžinių „Google“ ir „Apple“ sukurtą „informavimo apie kontaktą“ (Exposure Notification) technologiją, leidžiančią generuoti atsitiktinius kodus, kuriais gali keistis telefonai, jeigu jų šeimininkai pakankamai ilgai buvo vienas šalia kito, kad galėtų būti perduotas virusas.

Pasak Sveikatos apsaugos ministerijos, kitos „Android“ programėlės galėjo gauti informacijos apie vartotojo galimo užsikrėtimo statusą ir sąveiką su kitais telefonais.

„Vartotojų privatumas visada yra prioritetas. Nors „Google“ turi išspręsti šią problemą, galiu apriboti pasekmes. Štai kodėl priėmėme šį sprendimą“, – pareiškime nurodė H.de Jonge.

Pasak jo vadovaujamos ministerijos, „Google“ trečiadienį informavo vyriausybę, kad problema buvo išspręsta. Nyderlandų vyriausybė savo ruožtu dviem paroms įšaldė programėlės pranešimus, norėdama įsitikinti, kad duomenų nutekėjimas buvo nutrauktas.

Naujienų agentūrai AP elektroniniu paštu atsiųstame pareiškime „Google“ pažymėjo, kad „išleidžiama pataisa dėl problemos, kai atsitiktiniai „Bluetooth“ identifikatoriai, kuriuos naudoja „Android“ informavimo apie kontaktą sistema, buvo laikinai prieinami kai kurioms iš anksto įdiegtoms programėlėms“.

IT milžinė pranešė, kad naujinys buvo išleistas prieš kelias savaites ir turėtų „būti artimiausiomis dienomis prieinamas visiems „Android“ vartotojams“.

Anot „Google“, atsitiktiniai „Bluetooth“ identifikatoriai „savaime neturi praktinės vertės piktadariams, ir labai mažai tikėtina, kad iš anksto įdiegtų programėlių kūrėjai žinojo apie netyčinį tų identifikatorių prieinamumą“.

Bendrovė pareiškė neaptikusi jokių požymių, kad buvo netinkamai peržiūrėti įvairių kovos su COVID-19 programėlių renkami duomenys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius