-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Nykstančių kalbų gelbėjimosi ratas – naujosios technologijos

Internetas ir socialiniai tinklai gali padėti išsaugoti nykstančias kalbas, kurias visame pasaulyje naudoja nedidelės grupės žmonių.
Vyras dirba su kompiuteriu
Vyras dirba su kompiuteriu / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Prognozuojama, kad amžiaus pabaigoje išnyks maždaug pusė iš 7 tūkst. egzistuojančių kalbų. Nykstančioms kalboms pavojų kelia globalizacija, kultūriniai ir etniniai pokyčiai, rašo Telegraph.co.uk.

Tačiau naujosios technologijos leidžia padidinti nykstančių kalbų populiarumą. Vaizdo, garso įrašai ir tekstai tokiomis kalbomis keliasi į „YouTube“, „Facebook“, „Twitter“ ir kitas tarnybas.

Maža to, kuriami skaitmeniniai žodynai, kuriuose saugomi ne tik nykstančių kalbų žodžiai, bet ir garso įrašai, padedantys suprasti, kaip juos reikia tarti.

„Yra tokių kalbų, kurias vartoja 50 ar 500 žmonių tam tikroje vietovėje, bet dabar, naudojant skaitmenines technologijas, ši kalba gali pasiekti pasaulinę auditoriją, – sakė JAV Svortmoro koledžo lingvistikos specialistas Davidas Harrisonas. – Nykstančių kalbų bendruomenės pritaiko skaitmenines technologijas, kad išlaikytų kalbą ir būtų išgirstos visame pasaulyje. Tai yra teigiama globalizacijos pusė.“

Į skaitmeninę erdvę jau keliasi tokios kalbos, kaip koro (ją vartoja vos keli šimtai žmonių šiaurės rytų Indijoje), siletzo (viena iš Amerikos čiabuvių kalbų), matukaro panau (ja kalba apie 600 žmonių Papua Naujojoje Gvinėjoje), chamacoco (kilusi iš Paragvajaus šiaurėje esančios dykumos), remo, sora ir ho (Indija) bei tuvano (Sibiras ir Mongolija). Ateityje planuojama išleisti ir daugiau nykstančių kalbų žodynų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius