-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Parodoje „Balttechnika“ – robotų valdymo varžybos

Antradienį prasidėsiančioje tarptautinėje inžinerinės pramonės parodoje „Balttechnika“ Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) atstovai kvies išbandyti miklumą robotų valdyme, ištirti savo rankos kinetinius parametrus, apžiūrėti nuotoliniu būdu valdomą robotinę ranką ir kitas inžinierių kuriamas technologijas.
Specialioje pirštinėje sumontuoti studentų kurti optiniai jutikliai
Specialioje pirštinėje sumontuoti studentų kurti optiniai jutikliai

Specialiai paruoštoje robotų valdymo varžybų trasoje važiuojančio roboto griebtuvais reikės kuo greičiau surinkti išmėtytus daiktus ir juos nunešti į numatytą vietą. Užduoties įvykdymo laikas bus fiksuojamas, o parodos pabaigoje, ketvirtadienį, varžybas organizuojantys VGTU mechanikai paskelbs, kas trasą įveikė per geriausią laiką.

Diagnostinė biomechaninė sistema skirta Parkinsono bei kitų ligų diagnostikai, o šiuo metu tobulinama, kad ja būtų galima stebėti bei analizuoti žmogaus galūnių funkcijų atsistatymą po insulto.

Inovaciją parodoje pristatys VGTU biomechanikai – jie demonstruos inercinius jutiklius žmogaus judesių registravimui. Diagnostinė biomechaninė sistema skirta Parkinsono bei kitų ligų diagnostikai, o šiuo metu tobulinama, kad ja būtų galima stebėti bei analizuoti žmogaus galūnių funkcijų atsistatymą po insulto.

„Parkinsono liga lengvai gali būti supainiojama su esencialiniu tremoru – nevalingu tam tikrų kūno dalių drebėjimu. Išoriškai simptomai yra vienodi, tačiau naudojant informacinę programą, fiksuojančią žmogaus judesių kinematinius parametrus, galima objektyviai išanalizuoti gautus duomenis ir tiksliai nustatyti, kuri liga kamuoja pacientą. Taip gydytojai žino, kokį gydymą reikia skirti,“ – pasakojo VGTU Biomechanikos katedros vedėjas Julius Griškevičius.

Ši VGTU mokslininkų sukurta sistema jau išbandyta ir praktikoje kartu su gydytojais neurologais. Ji taip pat gali būti naudojama ir kineziterapijai bei reabilitacijai, kai norima stebėti pacientų tobulėjimą ar sveikimą po sunkių traumų.

Universiteto stende bus ir daugiau inovacijų – VGTU Elektronikos fakulteto studentai demonstruos nuotoliniu būdu valdomą robotinę ranką. Lankytojai, apsimovę specialią pirštinę, kurioje sumontuoti originalūs ir itin jautrūs optiniai jutikliai, galės stebėti, kaip tiksliai jų plaštakos judesius atkartoja roboto ranka. Taip pat bus galima apžiūrėti šešiakojį robotą vorą, judantį įvairiais paviršiais ir naudojamą tyrimams sunkiai prieinamose ar pavojingose teritorijose.

VGTU siūlys ne tik apžiūrėti ar išbandyti inžinierių kūrinius, bet ir susipažinti su VGTU mokslininkų paslaugomis, mokslo padaliniais, leidyklos „Technika“ leidiniais bei daugiau sužinoti apie studijų programas.

13-oji tarptautinė inžinerinės pramonės paroda „Balttechnika“ vyks gegužės 20–22 dienomis Vilniaus „Litexpo“ parodų rūmuose. Įėjimas nemokamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius