-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasigirdo siūlymų apmokestinti internetą

Visuomenėje pasigirsta raginimų internetinio piratavimo problemą spręsti ne tik represijomis, bet ir kitais būdais. Tarkim, įvedant 1–2 litų mėnesinį mokestį už internetą, kaip atlygį autoriams už vartotojų parsisiųstus kūrinius, rašo dienraštis „Verslo žinios“.
Kompiuteris
Kompiuteris / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Internetas LANVA

Trečiadienį diskutuodami autorių teisių gynėjai, linkomanija.net vienas iš administratorių, teisininkai, kiti specialistai pripažino, kad piratavimo mastai Lietuvoje yra milžiniški. Vienas iš kovos su piratavimu būdų – tradicinis, t. y. persekioti ir bausti, rašo dienraštis „Verslo žinios“. Tačiau specialistai pripažįsta, kad piratavimas yra labai išplitęs ir sunkiai pažabojamas reiškinys.

Kitas būdas, anot advokato Stasio Drazdausko, būtų numatyti išimtį, leidžiančią keistis kūriniais internetu asmeniniam naudojimui, įvedant papildomą 1–2 litų mėnesinį mokestį už interneto paslaugas. Šie pinigai keliautų kaip atlygis autoriams, o kūrinius siunčiantys žmonės jaustųsi veikiantys teisėtai.

Trečias variantas galėtų būti „trijų įspėjimų procedūra“, kuri buvo priimta Prancūzijoje: pirataujančiam vartotojui po trečio įspėjimo atjungiamas internetas ir joks teikėjas kurį laiką neturi teisės jam teikti interneto paslaugų.

Lietuvos antipiratinės veiklos asociacijos (LANVA) advokatas Andrius Iškauskas sako, kad idėja dėl 1–2 litų mokesčio yra svarstytina. Tačiau dėl to turėtų susitarti autoriai ir interneto teikėjai.

Kai kurie interneto teikėjai tokią idėją kritikuoja. TEO LT atstovas Antanas Bubnelis sako, kad papildomas internautų apmokestinimas būtų logiškas tik tuo atveju, jei nelegalus turinys nuo to pasidarytų legalus, tačiau taip nėra. Be to, kiltų klausimas, kaip surinktą mokestį skaidriai ir teisingai padalyti autoriams.

O kol įstatymai yra tokie, LANVA nuomone, efektyviausias būdas kovoti su piratais yra baudos. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius