Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Crypto AG“ byla: amerikiečiai ir vokiečiai dešimtis metų šnipinėjo daugiau nei 100 šalių

Šveicarų pareigūnai antradienį paskelbė pradėję tyrimą dėl įtarimų, kad Šveicarijos Cugo kantone veikusi šifravimo prietaisų gamintoja buvo CŽV ir Vakarų Vokietijos žvalgybos priedangos kompanija, padėjusi joms iššifruoti firmos produktus naudojusių šalių kodus.
Bendrovė „Crypto AG“
Bendrovė „Crypto AG“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Šnipinėjimas CŽV

Bendras Vokietijos visuomeninio transliuotojo ZDF ir JAV laikraščio „The Washington Post“ tyrimas, paremtas CŽV ir vokiečių užsienio žvalgybos agentūros BND dokumentais, antradienį parodė, kad įmonė „Crypto AG“ abiem agentūroms uždirbo milijonus dolerių ir suteikė joms galimybę dešimtmečius sekti užšifruotą daugiau kaip 120 valstybių bendravimą.

Pagrindinės JAV Šaltojo karo priešininkės Sovietų Sąjunga ir Kinija niekada nebuvo „Crypto“ klientės, bet tarp klientų buvo Iranas, Indija ir Pakistanas, karinės chuntos Lotynų Amerikoje, taip pat Vatikanas, pranešė minėtos dvi žiniasklaidos priemonės.

ZDF ir „The Washington Post“ taip pat pranešė, kad šios žvalgybos agentūros nuo 1970 metų kontroliavo beveik visus kompanijos veiklos aspektus. Tai sudarė sąlygas stebėti Irano mulas per 1979 metų įkaitų krizę, informuoti Didžiosios Britanijos žvalgybą apie Argentinos kariuomenę per Folklando karą ir pastebėti Libijos pareigūnų džiūgavimą dėl 1986 metų sprogdinimo Berlyno klube „La Belle“, kuriame dažnai lankydavosi amerikiečių karių.

Šveicarijos gynybos ministerijos atstovė Carolina Bohren naujienų agentūrai AP sakė, kad „po žiniasklaidos tyrimo“ ministerija lapkričio 5 dieną informavo vyriausybę apie „Crypto AG“ bylą. Sausio 15 dieną buvo priimtas sprendimas paskirti vieną buvusį Aukščiausiojo Teismo teisėją ištirti šiuos pranešimus ir iki birželio pabaigos pateikti ataskaitą.

„Aptariami įvykiai vyko nuo 1945-ųjų, ir juos sunku atkurti bei interpretuoti esant dabartiniam kontekstui“, – sakė atstovė.

„Crypto“, kurios produktai vis dar naudojami keliolikoje valstybių, buvo likviduota 2018 metais. Dvi kompanijos, nupirkusios daugiausia jos turto, sako šiuo metu neturinčios jokių ryšių su jokiomis žvalgybos tarnybomis.

Vokiečių BND kol kas neatsakė į prašymus pakomentuoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius