-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Per JAV ir Šiaurės Korėjos lyderių susitikimą žurnalistai apdovanoti įtartina įranga

Žurnalistai, šią savaitę informavę pasaulį apie JAV prezidento Donaldo Trumpo ir Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno susitikimą iš Singapūro, buvo apdovanoti nemokamais, prie USB jungties jungiamais ventiliatoriais. Bet kibernetinio saugumo ekspertai įspėjo šių dovanų jokiu būdu nejungti prie savo telefonų, rašo „Business Insider“.
D.Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimo emocingos akimirkos
D.Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimo emocingos akimirkos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Dovanų krepšeliuose, kurie buvo išdalinti žurnalistams, be pavojingųjų ventiliatorių, buvo vandens buteliukas, laikraščio „Straits Times“ prenumeratos kuponas ir bukletas turistams po salą, kurioje susitiko prezidentai.

Tarp dovanų buvę ventiliatoriai buvo su specialiomis jungtimis, leidžiančiomis juos jungti tiesiai į „mini-USB“ arba „Lightning“ tipo lizdus, per kuriuos tiekiama elektros srovė.

Iš pirmo žvilgsnio galima būtų tai vertinti kaip malonią dovanėlę žurnalistams. Juolab kad Nyderlandų žiniasklaidos atstovas Haraldas Doornbosas socialiniame tinkle „Twitter“ rašė, jog Singapūre yra pakankamai karšta. Ne vienas žurnalistas pasigyrė ir tai, kad gavo labai naudingą dovaną.

Tačiau kibernetinio saugumo ekspertai skubiai sureagavo ir „Twitter“ pranešimų srautus užtvindė įspėjimais, kad ventiliatoriaus paskirtis gali būti ne vien atgaivos žurnalistams suteikimas: gali būti, kad šiame išmaniųjų telefonų priede yra Trojos arklių tvartas, kurio durys atsivertų vos ventiliatorių prijungus prie telefono – tikėtina, kad jis leistų išvogti bet kokią informaciją, esančią žurnalistų telefonuose, įdiegtų paspaudimų stebėjimo įrangą ar suteiktų prieigą prie elektroninio pašto.

Visi įrenginiai, prijungiami prie telefono per USB jungtį, gali suteikti galimybę programišiams įdiegti nepageidaujamą programinę įrangą į skaitmeninius įrenginius. Pavyzdžiui, būtent tokiu būdu į Irano urano sodrinimo įstaigas pateko ir centrifugas sugadino garsusis „Stuxnet“ kirminas.

Anot „The Wall Street Journal“, pastaraisiais metais Šiaurės Korėja tapo tikra kibernetinių įsilaužimų supergalia – ji siejama su kai kuriomis pagarsėjusiomis globaliomis kibernetinėmis atakomis, pvz., „WannaCry“. Kita vertus, tiesioginio ryšio tarp dovanų maišeliuose buvusių ventiliatorių ir Šiaurės Korėjos nėra.

Bet kibernetinio saugumo specialistai pataria verčiau paprakaituoti, nei rizikuoti savo įrangos saugumu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius