-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Perkurti autonominį automobilį: KTU inžinierių komanda iš prestižinių varžybų grįžo su bronza

Lietuvoje inžinerines studijas pasirinkęs jaunimas sėkmingai skina pergales tarptautiniuose konkursuose. Rugpjūtį KTU studentų komanda parsivežė bronzą iš Italijoje vykusių pasaulinių EBEC inžinerinių varžybų finalo, kuriam užduotis pateikė ekspertai iš pasaulyje gerai žinomų technologijų korporacijų.
Akimirka iš EBEC 2019 varžybų finalo
Akimirka iš EBEC 2019 varžybų finalo / Organizatorių nuotr.

Turino mieste vykusiame European BEST Engineering Competition (EBEC) inžinerinių varžybų finale Kauno technologijos universiteto (KTU) studentams trečiąją vietą pavyko iškovoti išsprendus realius pramonės ir verslo galvosūkius. Su jais savo praktikoje nuolat susiduria į pramonės 4.0 iššūkius orientuotos tarptautinės įmonės, daugeliui pasaulio šalių diktuojančios technologinius sprendimus.

Lietuvą ir KTU atvejo studijos (Case study) rungtyse atstovavo daugiatautė komanda, susibūrusi iš universiteto Mechanikos inžinerijos ir dizaino (MIDF) bei Elektros ir elektronikos fakulteto (EEF) studentų.

Varžybose jėgas išbandė studijuojantys ar neseniai mokslus baigę keturi vaikinai: brazilas Bruno Pratusiavicius, indai Chaitanya Mundhe, Gulzar Neelesh Sharma ir lietuvis Liudvikas Milkintas. Trys iš jų KTU pasirinkę Mechatronikos bakalauro studijas, vienas – Valdymo technologijų magistrantūrą.

Keturiais etapais vykstančios EBEC inžinerinės varžybos organizuojamos nuo 2003 metų. Iniciatyvos rengti tokias varžybas ėmėsi studentų organizacija BEST (Board of European Students of Technology), jungianti technologijų studentus iš 96 pasaulio universitetų.

Varžybose užduotys buvo klasifikuojamos į dvi kategorijas: atvejo analizės („Case study“) ir komandinio dizaino („Team Design“). Šiemet „Team Design“ kategorijos finale dalyvavo dar viena KTU studentų komanda, kuri užėmė 8 vietą. KTU Studentų mokslinės draugijos suburtai komandai atstovavo studentai Rokas Grigaliūnas, Justas Balčiauskas, Julius Samoška, Ieva Verseckaitė, Vilius Valinskis.

Užduotys – iš pasaulinių gigantų

„Lietuvių kelias iki finalo buvo gan tiesus, tačiau sunkus – varžosi 84 miestai. Po pirmojo etapo vyksta vietinis - regioninis etapas, o finale laimėjusios komandos atstovauja regionus“, – apie varžybas pasakoja BEST atstovas Lietuvoje Mindaugas Juškevičius.

Šiais metais regionus finaluose atstovavo komandos iš Rusijos, Lenkijos, Belgijos, Italijos, Slovėnijos, Lietuvos, Rumunijos, Graikijos, Vokietijos, Vengrijos ir Čekijos.

M.Juškevičiaus teigimu, užduočių kompleksiškumas ir įvairumas varžybose suteikia progą dalyvauti studentams iš visų inžinerijos sričių. Šiemet finale užduotis inžinieriams pateikė aviacijos, elektronikos, robotikos, transporto ir kitose srityse žinomos korporacijos.

Tarp pasaulyje žinomų vardų – automobilių gamintojai „Fiat Chrysler Automobiles“, aviacijos detalių ir sistemų gamintojai ir tiekėjai „Avia Aveiro“, automatizavimo, elektrifikacijos, robotikos srityse besispecializuojanti ABB kompanija, nepertraukiamo elektros maitinimo įrenginių (angl. UPS) lyderė EATON.

Pasak bronzą parvežusios komandos nario L.Milkinto, varžybos buvo labai įtemptos. „Atmintyje liko epizodai, kaip intensyviai ruošdavomės rezultatų pristatymams, nes skirtingos kompanijos, davusios užduotis, tikėdavosi skirtingų idėjų įvairiapusiško pateikimo”, – teigia jis.

Anot Liudviko, ruoštis tikrai buvo kam – kompanijos paeiliui pateikdavo užduotis, kuriose reikėjo išspręsti sudėtingus inžinerinius rebusus.

Koks turėtų būtų optimaliausias lėktuvo dydis, kad šis atitiktų aplinkosaugos reikalavimus ir finansinius lūkesčius? Kokius elektrinių transporto priemonių įkrovimo sistemos pakeitimus būtų tikslinga atlikti? Kaip perkurti autonominį automobilį, parenkant tinkamiausią įrangą? Ir kokius sistemos sprendimus diegti Turino miesto gatvėse, kad būtų darniai suvaldytas transporto srautas?

KTU nuotr./EBEC 2019 inžinierių varžybų finalas
KTU nuotr./EBEC 2019 inžinierių varžybų finalas



Komandos varžybose iš anksto pasirengti būsimiems iššūkiams negalėjo. „Varžybose užduotys buvo pateikiamos ir sprendžiamos tą pačią dieną. Netgi kompanijų pateikimo tvarka buvo slepiama“, – pasakoja studentas.

Prireikė ir ekonominių, ir vadybinių žinių

„Mūsų komanda buvo labai įvairi – lietuvis, brazilas ir du indai“, – vardijo konkurse dalyvavęs L.Milkintas, svarstydamas, kokios savybės pagelbėjo siekiant pergalės.

Jo nuomone, įvairovė ir darnus komandos darbas padėjo siekti rezultatų ir įveikti kliūtis. „Komandoje turėjome aiškų pasiskirstymą, ką kiekvienas iš mūsų turi padaryti“, – pasakojo studentas.

Liudviko manymu, kad konkursuose pasisektų, būtina kiekvienam nariui atrasti savo vietą ir bendraminčiams pasiūlyti tai, kas tuo momentu reikalingiausia. „Dirbdamas komandoje jau antrą dieną atradau savo rolę, labai džiaugiuosi, kad mums pavyko nukeliauti iki finalo ir net užimti trečią vietą“, – priduria jis.

Vaikinas akcentuoja, kad laikas varžybose buvo itin svarbus – kas rytą pateikiamai naujai užduočiai įveikti komanda turėjo tik 8 valandas, todėl tuščiai ginčytis nebuvo kada. Intensyvus darbas paeiliui vyko keturias dienas.

„Važiuodami tikėjomės užduočių, kurios reikalautų daugiau techninių žinių, bet kai kurios užduotis reikalavo ir ekonominio pasirengimo, ir vadybos žinių”, – stebėjosi Liudvikas. Pasak jo, būtent integruotų žinių reikalaujančios užduotys pasirodė sudėtingesnės.

„Laimėjimas studentų inžinerinėse varžybose Europos finale yra puikus įrašas gyvenime“, – apibendrina L.Milkintas, kurio manymu, dalyvaujant tokiuose renginiuose vertingiausia parsivežti naujų žinių ir pažinčių bagažą.

„Pergalės recepto, žinoma, nėra, tačiau, nugalėtojai paprastai pasižymi išradingumu, sumanumu ir kūrybišku mąstymu. Anglų kalba tai vadinama vadinama „Thinking outside the box“, – priduria M.Juškevičius.

Liepos 24 – rugpjūčio 1 dienomis vykusiame EBEC finale pirmąją vietą atvejo analizės kategorijoje užėmė komanda iš Rusijos, sidabrą iškovojo būsimų inžinierių komanda iš Beneliukso. Iš viso per keturis etapus vykusiose varžybose jėgas išbandė būsimieji inžinieriai iš 34 šalių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius