Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Piliečių mokslas“: kai piliečiai žino daugiau už mokslininkus

Prie piliečių mokslo prisidėti galite netgi žaisdami žaidimus. Bet tai – gerokai daugiau nei žaidimas. Tiesą sakant, jis gali tapti ir įrankiu rūpintis savo aplinka ir net daryti įtaką politiniams sprendimams.
Deepwater Horizon
Deepwater Horizon / „Mokslo sriubos“ iliustr.

Londono universiteto koledže dirbantis Muki Haklay – pasaulyje žinomas tyrėjas, vadovaujantis „ekstremalaus“ piliečių mokslo tyrimų grupei. Ekstremaliu jis vadinamas todėl, kad čia kalbame apie nusistovėjusias ribas griaunantį ir kraštutines pasaulio bendruomenes įgalinantį mokslą.

„Mokslo sriubos“ iliustr./Piliečių mokslas
„Mokslo sriubos“ iliustr./Piliečių mokslas

„Mes norime užtikrinti, kad bet kokia bendruomenė, nepriklausomai nuo jos raštingumo lygio, galėtų įsitraukti į mokslą. Pavyzdžiui, šiuo metu Kamerūno respublikoje dirbame su penkių kaimų gyventojais, kartu kuriame aplikaciją, skirtą rinkti informaciją apie brakonieriavimą. Pagrindinis ekstremalaus piliečių mokslo tikslas – dirbti tiesiogiai su bendruomenėmis ir padėti spęsti būtent joms aktualias problemas“ – pasakoja mokslininkas.

VIDEO: Ekstremalus piliečių mokslas: kai piliečiai žino daugiau už mokslininkus || #6

Yra ir daugiau pavyzdžių, kai piliečių mokslas entuziastų pasitelkiamas ekstremaliose situacijose. 2010 m. įvykusios „Deepwater Horizon“ avarijos metu į Meksikos įlanką išsiliejo didelis kiekis naftos ir sukėlė milžinišką gamtinę katastrofą. Netrukus entuziastų grupė „Public Lab“ savadarbiais balionais ir aitvarais į orą iškėlė fotoaparatus. Taip gautose aukštos kokybės nuotraukose buvo matomos mažiausios detalės ir pagaliau atskleistas tikrasis avarijos dydis.

Piliečių mokslo metodą aplinkos problemoms spręsti galime pasitelkti ir Lietuvoje. Svarbiausia žinoti, jog ir patys galime tyrinėti, rūpintis ir keisti savo aplinką.

Rubrika „Piliečių mokslas“ yra laidos „Mokslo sriuba“ dalis. Laida „Mokslo sriuba“ – tai ne pelno siekianti jaunų žmonių iniciatyva, kuriama bendradarbiaujant su Baltijos pažangių technologijų institutu. „Mokslo sriubą“ galima ragauti kiekvieną šeštadienį 9:30 val. per LRT Kultūrą, o išalkus dar – www.mokslosriuba.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius