Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Piratavimas internete oficialiai pripažintas religija

Grupė kopijuoti ir dalintis failais internetu mėgstančių žmonių Švedijoje pasiekė, kad jų įsitikinimai, jog kopijavimas yra šventas aktas, būtų oficialiai pripažinti religija.
Dirbtinio intelekto mokslo pasiekimai gali sukelti neprognozuojamų padarinių
Kopimistai teigia, kad internetas yra jų smegenų dalis (arba „paskirstytosios smegenys“). / 123rf nuotr.

Nors autorių teisių savininkai failus kopijuojančius ir jais besidalinančius asmenis vadina piratais, dalis žmonių yra įsitikinę, kad kopijavimas yra šventas aktas, rašo Torrentfreak.com.

Filosofijos studentas Isakas Gersonas yra toks religingas failų platintojas, kad siekdamas apsaugoti savo unikalius įsitikinimus jis 2010 metais įkūrė Kopimistų Bažnyčią. Nuo tada jis bandė įteisinti savo religiją, kopimizmą, tačiau prašymai dėl formalių priežasčių kelis kartus buvo atmesti (pvz., reikėjo formaliai apibūdinti, kaip jie meldžiasi ar medituoja).

Įgyvendinę visus reikalavimus kopimistai pagaliau pasiekė, kad tikėjimas būtų oficialiai pripažintas.

Taigi nuo šiol jie nebe piratai. Jie – kopimistai. Jų šventi simboliai – „Ctrl+C“ ir „Ctrl+V“ (klaviatūros klavišų kombinacijos, atliekančios kopijavimo funkciją). O kopijavimo aktas – šventa veikla, demonstruojanti pagarbą informacijos kūrėjui.

Bažnyčios įkūrėjas negali atsidžiaugti šiuo pasiekimu. Jis tikisi, kad tai motyvuos dar daugiau žmonių prisijungti prie kopimistų ir viešai reikšti savo įsitikinimus.

„Aš manau, kad dabar dar daugiau žmonių išdrįs prisipažinti esą kopimistai. Galbūt neviešai, tačiau bent jau savo artimiesiems, – sakė I.Gersonas. – Kopijavimą daugelis tebelaiko įstatymų draudžiama gėda. Daug žmonių bijo patekti į kalėjimą dėl to, kad kopijuoja ar kuria naujas kūrinių versijas. Kopimio vardu tikiuosi, kad tai pasikeis.“

Nors formalus Bažnyčios pripažinimas nereiškia, kad autorių teisių pažeidimai Švedijoje nuo šiol yra leidžiami, kopimistų lyderis tikisi, kad ateityje kuriant įstatymus bus atsižvelgta ir į jų tikėjimą.

Per pastarąjį pusmetį Kopimistų Bažnyčios narių skaičius padidėjo tris kartus iki 3 tūkst., manoma, kad paskutinės žinios paskatins prie jos prisijungti dar daugiau žmonių.

Tuo metu I.Gersonas ragina tiek Bažnyčios narius, tiek netikinčiuosius dalintis failais internetu.

„Mes, Kopimistų Bažnyčios nariai, šių sunkumų metu pasikliovėme ne tik vieni kitais, bet ir visais, kas kopijuoja informaciją. Visiems, kas turi interneto ryšį: kopijuokite! Palaikykite kopimizmą“, – sako I.Gersonas.

Daugiau informacijos apie Kopimistų Bažnyčią rasite oficialioje jos svetainėje (švedų k.).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius