-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Pirštas ausyje: bjauru ar ateities norma?

Nehigieniška? Nemandagu? Nepriimtina gerai išauklėtoje visuomenėje? O galbūt tai yra visai normali ateitis? Prie tokių klausimų kėlimo pratina bendrovė „Sgnl“, Berlyne pristačiusi savo prekybai parengtą ir veikiantį produktą – apyrankę, kuri per vibracijas perduoda garsą į piršto galiuką, o šį pridėjus prie ausies galima aiškiai girdėti garsą.
„Sgnl“ apyrankės naudojimas
„Sgnl“ apyrankės naudojimas

Visuotinio finansavimo platformoje „Kickstarter“ milžiniško pasisekimo sulaukęs gaminys (per lėšų rinkimo kampaniją pavyko surinkti beveik 1,5 mln. JAV dolerių) šiuo metu mažmeninei prekybai dar nėra teikiamas – produkto kūrėjai pirmiausiai stengiasi įvykdyti savo įsipareigojimus „Kickstarter“ finansuotojams (jie 2016 metais turėjo galimybę sumokėti kiek daugiau nei 100 JAV dolerių už pažadą, kad kada nors gaus tokią garsą perduodančią apyrankę).

Tačiau kai jau prekyba prasidės, numatoma tokių naujoviškų apyrankių kaina bus apie 350 eurų.

VIDEO: Sgnl - Official Introduction

O kaip ji veikia? Daug nesigilinant į technologijas jos veikimo principą galima būtų apibūdinti vienu žodžiu: „stebuklas“. Žinoma, stebuklą nuo realybės, kaip ir visuomet, skiria tik žinių ir gebėjimų kiekis, tad iš tiesų tai visai nėra stebuklas – tai yra sunkaus fizikų, fiziologų ir inžinierių darbo vaisius.

Garsą koduojantį signalą iš telefono „Sgnl“ apyrankė gauna „Bluetooth“ ryšiu. Šis signalas jau apyrankėje būna konvertuojamas į vibracijas, skleidžiamas „Body Conduction Unit“ vadinamo komponento. Vibracijos keliauja nuo riešo į piršto galiuką be jokios žalos organizmui. O jau ausyje šios vibracijos pavirsta mums suvokiamu garsu.

Įdomu tai, kad, nors apyrankės perduodamas garsas ir yra santykinai tylus, ji yra natūraliai tinkama naudoti ir triukšmingose aplinkose – užspaudus ausies krimslį (tai toji atsikišusi kremzlytė, kuria galima užspausti ausies landą) natūraliai blokuojamas aplinkos triukšmas, o per pirštą garsas perduodamas be kliūčių. Be to, tai yra labai diskretu – jeigu tai, ką pašnekovas jums sako telefonu, arti esantys žmonės gali išgirsti, tai šiuo atveju garsą perduodančios vibracijos neišeina už organizmo ribų.

Bet kaip šios apyrankės trūkumą galima pažymėti tai, kad nors ji pakankamai kokybiškai perduoda žmogaus balsą, aukštesniame dažnių diapazone – maždaug virš 2000 Hz – vibracijos perduodamos prasčiau, todėl klausytis muzikos susikišus pirštą į ausį nebūtų racionalu – garsas nebūna pakankamai kokybiškas.

O dar ganėtinai smagu tai, kad apyrankė gali būti nesunkiai suderinta su daugeliu išmaniųjų ir neišmaniųjų laikrodžių – nors gali būti naudojama ir be laikrodžio, ji yra komplektuojama ir su specialiu transformacijos į standartinių išmatavimų laikrodžio apyrankę rinkiniu.

Tarsi to būtų maža, „Sgnl“ turi ir papildomą (nors ganėtinai ribotą) paprastos išmanios apyrankės funkcijų rinkinį: ji skaičiuoja žingsnius ir gali vibracijomis informuoti naudotoją apie įeinančius skambučius ar gautas žinutes. O atsiliepti į tokį skambutį galima netraukiant telefono iš kišenės ar rankinės – tiesiog palieskite apyrankę ir kiškite pirštą į ausį.

Kol kas tokios apyrankės naudojimas realiame pasaulyje tikrai neatrodo labai suderinamas su įprastomis visuomenės normomis. Bet mums jau įprasta ir tai, kad normos pasiduoda technologijų raidai, todėl visai tikėtina, kad ir šis kartas nebus išimtis, o ateityje pamatyti žmogų su pirštu ausyje bus taip pat įprasta, kaip dabar matyti žmogų, prie ausies pridėjusį telefoną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius