Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po programišių atakos virtuali valiuta bitkoinas tapo beverte

Programišiams pavogus didelį kiekį virtualios valiutos bitkoino (angl. bitcoin), jos vertė nuo 17,5 dolerio nusmuko beveik iki nulio. Valiutos kūrėjai žada panaikinti sandorius ir atstatyti buvusią jos vertę.
Virtualios valiutos bitkoino logotipas
Virtualios valiutos bitkoino logotipas / Bitcoin.org nuotr.

Ataka buvo įvykdyta pirmadienį. „Panašu, kad kažkieno, atlikusio mūsų sistemų auditą ir turėjusio tik nuskaitymo (angl. read-only) galimybę, kompiuteris buvo užkrėstas. Tai leido kažkam gauti mūsų duomenų bazę“, – rašoma bitkoino kūrėjų svetainėje.

Įsilaužėliai sugebėjo gauti virtualios valiutų keityklos „MtGox“ duomenų bazę su daugiau nei 60 tūkst. jos klientų duomenimis.

Tuomet programišiai įsilaužė į vieną sąskaitą ir bandė parduoti didelį kiekį virtualios valiutos. Jiems nepavyko visiškai ištuštinti sąskaitos, kadangi apgavystė buvo automatiškai sustabdyta, kai įsilaužėliai pasiekė iškeistos valiutos dienos ribą – 1 tūkst. JAV dolerių.

Nepaisant to, per kelias minutes bitkoinų vertė smuko beveik iki nulio.

„MtGox“ valdytojas Markas Karpelesas tikina, kad į kitas sąskaitas nebuvo įsilaužta. Visus po atakos įvykdytus sandorius žadama atšaukti, o bitkoinų vertę atstatyti į tą, kuri buvo prieš įsilaužimą.

Toks sprendimas papiktino vartotojus, kurie spėjo pasipelnyti iš staigaus valiutos vertės nuosmukio. „Kodėl visi, sugebėję pasipelnyti, turi kentėti dėl jūsų nesugebėjimo apsaugoti svetainės?“ – tinklalapio forume klausė Elments vardu pasirašęs vartotojas.

Taip pat visi vartotojai turės patvirtinti savo tapatybę, kadangi nutekintoje duomenų bazėje buvo ir užšifruoti vartotojų slaptažodžiai, tad jei programišiams pavyktų šifrą „nulaužti“ jie galėtų prisijungti prie svetimų sąskaitų.

Pasitikėjimo nekelia

Finansų ekspertai teigia, kad šis incidentas pakirs vartotojų pasitikėjimą bitkoinais, rašo BBC.

„Aš skeptiškai vertinu šios valiutos ilgalaikę perspektyvą“, – teigė elektroninės prekybos konsultantų bendrovės „Consult Hyperion“ direktorius Davidas Birchas.

Anot jo, šis incidentas rodo, kad bitkoinai yra labai jautrūs rinkos svyravimams – vos pardavus didesnį kiekį virtualios valiutos, jos vertė staiga smuko, o tai sukėlė „domino efektą“.

Be to, tai, kad valiuta galima keistis anonimiškai, o jos sklaida nėra reguliuojama, reiškia, kad įvykus nesklandumams vartotojai gali nesulaukti pagalbos.

Bitkoinas – tai virtuali valiuta, kuria keičiamasi decentralizuotu peer-to-peer (p2p) tinklu. Vartotojai vieni kitiems persiunčia stipriai užšifruotas bylas, kurias gali atkoduoti tik tam tikri vartotojai.

Informacija apie vartotojų turimą bitkoinų kiekį taip pat platinama p2p tinkle, jos nekontroliuoja joks centrinis serveris.

Jei vartotojas ištrina užšifruotą bitkoino bylą, pinigai dingsta.

„Aš nuo pat pradžių sakiau, kad bitkoinai yra eksperimentas, taigi jūs galite jais pasitikėti tiek, kiek pasitikite kitais naujais projektais. Tai gali pakeisti pasaulį, tačiau taip pat tai gali būti rizikinga“, – teigė bitkoinų kūrėjas Gavinas Andresenas.

Siūlome pasižiūrėti vaizdo įrašą, kuriame pristatomi bitkoinai (anglų k.):

VIDEO: What is Bitcoin? (v1)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius