Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzijoje paleistas galingiausias Europoje superkompiuteris

Prancūzijos atominės energetikos tarnybos (AET) Karinių taikomųjų programų skyrius ir informacinių technologijų kompanija „Bull“ paleido naują superkompiuterį Tera 100.
Temos: 1 Kompiuteris

Tai pirmasis Europoje sukurtas ir pagamintas „Petaflops“ (tūkstantis trilijonų operacijų per sekundę) lygio superkompiuteris. Teorinė maksimali 1,25 „Petaflops“ galia reiškia, kad šis superkompiuteris patenka į pasaulyje galingiausių trejetuką.

Tera 100 sistema buvo sukurta naudojant „Bull“ architektūrą, atviros programinės įrangos technologijas ir Intel® Xeon® 7500 procesorius. Ji pasižymi 300TB operatyviąja atmintimi ir daugiau kaip 20 PB talpos duomenų saugykla. 500GB per sekundę duomenų pralaidumas – rekordinis tokio tipo sistemose visame pasaulyje. Trečiąjį šių metų ketvirtį bus atliekamas Linpack testas ir bus nustatyta tiksli naujo superkompiuterio skaičiavimo galia.

Tera 100 pasižymi išskirtiniu duomenų apdorojimo pajėgumu. Jis gali atlikti daugiau operacijų per vieną sekundę, nei visi pasaulio gyventojai atliktų per 48 valandas. Šio superkompiuterio duomenų saugykloje galima sutalpinti tiek informacijos, kiek tilptų daugiau kaip 25 milijarduose knygų, o jo gebėjimą perduoti informaciją galima palyginti su milijonu žmonių, vienu metu žiūrinčių didelės raiškos filmą.

„Tera 100 paleidimas – tai reikšmingas pramonės pasiekimas, kurio rezultatais jau netrukus galės naudotis visa Europos mokslinė ir pramonės bendruomenė“, – pastebi Jean’as Gonnord’as, AET Kompiuterinės simuliacijos ir IT projektų direktorius.

„Bull“ produktų ir sistemų skyriaus viceprezidentas Philippe Miltin’as įsitikinęs, kad tokios rūšies technologijos svarbios ne tik AET atliekamiems skaičiavimams, bet ir kuriant naujos kartos „skaičiavimo jėgaines“ ir masines debesų kompiuterijos (angl. cloud computing) infrastruktūras.

Lyginant su 2005 m. įdiegtu Tera 10 superkompiuteriu, naujoji Tera 100 sistema yra 20 kartų galingesnė, užima tokį patį plotą, tačiau septynis kartus efektyviau naudoja elektros energiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius