Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Prifarširuotas“ technologijų dangaus vaiduoklis B-2: kaip jis veikia

Koks paradoksas: įspūdingųjų bombonešių B-2 išvaizdos nesupainiosi su niekuo, tai – vienas labiausiai atpažįstamų lėktuvų pasaulyje. Bet. Kartu tai yra vienas rečiausiai matomų lėktuvų pasaulyje. O dėl unikalių savybių jį galima vadinti ir apskritai nematomu. Nematomu radiolokatoriams.
Nematomas radarams bombonešis B-2
Nematomas radarams bombonešis B-2 / airforse-technology.com nuotr.

Žmogaus akiai jis matomas ir panašus į paslaptingą dantytą , tačiau tuo pat metu ir stulbinamai aptakų bumerangą. Tačiau kiekvienas šio orlaivio su 52 metrų bendru sparnų ilgiu kėbulo linijų milimetras kruopščiai apskaičiuotas vienam tikslui – B-2 turi būti visiškai nematomas radijo sferos juslėms – radiolokacinėms sistemoms.

Anglies pluošto „oda“

Unikalieji B-2 pasižymi ne tik išskirtiniu dizainu, bet ir kitais nestandartiniais sprendimais (pvz., anglies pluošto „oda“, gaubianti labai neįprastus viršutinėje sparno dalyje įrengtus variklius), kurie buvo apskaičiuoti superkompiuteriu. Visa tai – vardan to paties nematomumo radarams.

Kaip B-2 apgauna radarą?

Radaro veikimo principas yra toks: jis tam tikru atstumu skleidžia radijo bangas ir fiksuoja į stambesnes kliūtis ore atsispindėjusias bei į radaro imtuvus sugrįžusias bangas. Jos ir išduoda, kad ore kažkas skrenda.

B-2 kėbulo linijos suprojektuotos taip, kad radijo bangos tiesiog nuslysta lėktuvo paviršiumi ir negrįžta į radiolokatoriaus imtuvus – todėl lėktuvo buvimas ore ir neužfiksuojamas. Įdomu tai, kad B-2 kėbulo linijų projektavimo technologija dar nebuvo sukurta projektuojant kitą ne mažiau garsų „nematomą“ JAV karinių oro pajėgų lėktuvą F-117 Night Hawk.

Plačiau apie ypatingas nematomumo technologijas – šiame vaizdo siužete:

VIDEO: Stealth - How Does it Work? (Northrop B-2 Spirit)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius