-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Pristatyta „iOS 12“ sistema: veiks visuose įrenginiuose, „pavežančiuose“ „iOS 11“

Oficialiai pristatyta „Apple“ išmaniesiems telefonams ir planšetiniams kompiuteriams skirtos operacinės sistemos „iOS“ 12 versija – „Apple“ programuotojai pastaruosius metus daugiausiai dėmesio skyrė stabilumo ir našumo užtikrinimui. Bet bus ir keletas dėmesio vertų funkcinių papildymų, nudžiuginsiančių „iPhone“ be „iPad“ naudotojus, rašo „Ars Technica“.
„iOS 12“ pristatymas
„iOS 12“ pristatymas / „Scanpix“/AP nuotr.

Operacinės sistemos atnaujinimas oficialiai pristatytas kasmetinėje „Apple“ konferencijoje, skirtoje programinės įrangos kūrėjams „Worldwide Developers Conference“ (WWDC). Jau dabar galima atsisiųsti išankstinę programuotojams skirtą operacinės sistemos versiją, vėliau šį mėnesį bus išleista ir „beta“ versija, kurią galės atsisiųsti visi norintys. Galutinė stabili sistemos versija bus išleista rudenį.

„Apple“ skelbia, kad atnaujinta sistema veiks visuose tuose pačiuose įrenginiuose, kuriuose gali veikti ir „iOS 11“. Kitaip tariant, naujos sistemos diegimui tinkami visi „iPhone“ nuo 5S versijos ir visi „iPad“ nuo „iPad Air“ bei „iPad Mini 2“, o taip pat 6 ar vėlesnės kartos „iPod Touch“.

Įmonė skelbia, kad ypatingas dėmesys buvo skiriamas sklandžiam sistemos veikimui senesniuose įrenginiuose. Norėdamas tai vaizdžiau pailiustruoti, „Apple“ viceprezidentas programinės įrangos inžinerijai Craigas Federighi sakė, kad „iOS 12“ sistemoje tos pačios programėlės „iPhone 6 Plus“ telefone užsikraus iki 40 proc. greičiau, o klaviatūra ekrane iškils 50 proc. greičiau nei naudojant „iOS 11“. C.Federighi taip pat teigė, kad naujinys leis visiems suderinamiems telefonams „staigia užkelti našumą iki pačios aukščiausios būsenos“, kuomet telefonas atpažins, jog reikia daugiau galios, o išjungus reikliąsias programėles toks užkeltas našumas labai greitai bus sumažintas iki normalaus siekiant taupyti akumuliatoriuje saugomą energiją.

Kaip ir tikėtasi, „Apple“ naujoje operacinėje sistemoje atnaujins savo papildytosios realybės funkcionalumą: kartu su operacine sistema pristatytas „ARKit 2“ papildytosios realybės turinio kūrimo priemonių rinkinys. „Apple“ skelbia, kad naujoji programinė įranga pasiūlys tobulesnį veido sekimo įrankį, įrenginio ekrane generuos realistiškesnį vaizdą, leis kurti papildytosios realybės programėles, skirtas iškart keliems naudotojams. Bendrovė LEGO „ARKit 2“ galimybes pademonstravo programėle, kurioje iškart keli vartotojai galėjo dėlioti virtualų konstruktorių. Panašius analogiškos platformos „ARCore“ privalumus praėjusį mėnesį pristatė ir „Google“.

Be to, „Apple“ informavo, kad pradėjo bendradarbiauti su animacijos studija „Pixar“, kuri padės kurti naują atvirą rinkmenų formatą USDZ, skirtą specialiai papildytosios realybės turiniui. Įmonė skelbia, kad toks žingsnis turėtų palengvinti programuotojams reikalingą AR turinio dalijimąsi „iOS“ sistemoje ir kurti tokius 3D objektus, kuriuos galima būtų „įmesti“ į realų pasaulį. Pavyzdžiui, C.Federighi pademonstravo, kaip gamintojo svetainėje per „Safari“ naršyklę modifikavosi „Fender“ gitarą ir gautą trimatį modelį peržiūrėjo papildytosios realybės formate. Formatą palaikyti ketina ir „Adobe“, taigi, tikėtina, kad „Photoshop“ programoje sukurtus modelius bus galima lengviau perkelti į realybę. Pristatyta ir susijusi programėlė „Measure“, kurią „iPhone“ ir „iPad“ naudotojai galės naudoti realiame pasaulyje egzistuojančių objektų dydžių matavimui

Fotografija

„Apple“ skelbia, kad „iOS 12“ sistemoje bus patobulinta „Photos“ programėlė su geresne paieškų biblioteka ir geresniais paieškos rezultatų pasiūlymais. „Apple“ atstovai tvirtina, kad naujoji programėlė, pasitelkdama objektų ir aplinkų atpažinimo algoritmus, leis suderinti skirtingus paieškos žodžius ir rasti norimą nuotrauką pagal tai, kas joje matoma. Pavyzdžiui, galėtumėte ieškoti šuns (1) paplūdimyje (2) Niu Džersyje (3) – tokiu funkcionalumu jau dabar pasižymi ir „Google Photos“. Programėlėje atsiras ir specialus skirtukas „For You“, kuris, apjungdamas įrenginio viduje ir „iCloud“ saugykloje esančias nuotraukas kurs albumus, kurie dirbtiniam intelektui atrodys prasmingi ir siūlys jais dalintis su atitinkamais žmonėmis. „Apple“ skelbia, kad tai bus atliekama naudojant pačiame telefone ar kompiuteryje esančius dirbtinio intelekto algoritmus.

Siri

Atjaunės ir skaitmeninis asistentas Siri. Svarbiausias jo atnaujinimus bus funkcija „Shortcuts“ - ji leis naudotojams naudotis „trumpiniais“ (Shortcuts) – susidaryti savo sutrumpintas balsines komandas, kuriomis Siri bus nurodoma atlikti įprastus veiksmus su trečiųjų šalių programėlėmis.

Pavyzdžiui, jeigu vartotojas pasakys Siri „važiuoju namo“, šiai santrumpai galima priskirti iškart kelis veiksmus, kuriuos atliks skaitmeninis asistentas: įjungs mėgiamą kelioninę radijo stotį, aktyvuos namų termostatą, nusiųs žinutę sutuoktiniui, praneš, po kiek laiko būsite namie.

Be to, Siri asistentas ir pats aktyviau siūlys įvairius kasdieniškus dalykus. Pavyzdžiui, svarbaus žmogaus gimtadienio proga Siri į pagrindinį ekraną gali įkelti greitąją nuorodą paskambinti tam žmogui. Arba jeigu reguliariai užsisakinėjate kavą per tam tikrą programėlę, ryte telefono ekrane galėsite išvysti greitąją nuorodą į užsakymą.

Pranešimų grupavimas

Dar vienas funkcionalumas, pasiskolintas iš „Android“: „iOS 12“ įgis gebėjimą pranešimus grupuoti pagal tai, kokią programėlė juos siunčia arba sugrupuos pranešimus į vieną susirašinėjimą. Taigi, susirašinėdami su kokiu nors asmeniu, jo pranešimus užrakintame ekrane matysite ne kaip atskirtus langelius, o kaip vientisą langą, kuriame matysite viską, ką tas žmogus jums rašė, ir tą langą iš ekrano galėsite pašalinti vienu perbraukimu. Be to, atsiras galimybė išjungti pranešimų gavimą iš konkrečių programėlių net neatrakinant telefono.

Kita

Taip pat bus atnaujinta „FaceTime“ programėlė, leisianti grupinius pokalbius iki 32 žmonių, atsiras galimybių riboti įrenginių ar programėlių naudojimą, kuomet vartotojas susivoks, kad jam vystosi tam tikros priklausomybės, bus pasiūlyta daugiau „animodžių“. „CarPlay“ išmoks „šnekėtis“ su „Google Maps“ ir „Waze“

Vertinant bendrai, „iOS“ funkcinių atnaujinimų gausa ir svarba nestebina, tačiau nepastebimi pakeitimai turėtų smarkiai pagerinti šių įrenginių naudotojų „gyvenimo kokybę“. Verta pažymėti, kad veikiausiai ne visi šie funkcionalumai telefonuose atsiras nuo pat pirmos operacinės sistemos platinimo dienos – pilnas iš anksto pažadėtas „iOS 11“ naujų funkcijų rinkinys pradėjo veikti tik po daugelio atnaujinimų, praėjus keliems mėnesiams nuo oficialios išleidimo dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius