-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Pristatytas naujausio britų naikintuvo projektas: pakeis „Eurofighter Typhoon“

Jungtinės Karalystės gynybos sekretorius Gavinas Williamsonas pristatė naujausio britų karinių oro pajėgų (RAF) naikintuvą „Tempest“, kuris ilgainiui turėtų pakeisti „Eurofighter Typhoon“, rašo „The Guardian“.
Naikintuvo „Tempest“ modelis
Naikintuvo „Tempest“ modelis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Farnboro aviacijos parodoje G.Williamsonas pristatė šeštos kartos naikintuvo modelį – JK Gynybos ministerija tikisi, kad tai bus naujos šios valstybės kovos ore strategijos rezultatas. Numatoma, kad naujasis lėktuvas leis JK išlikti „aukščiausio lygio“ karine galia ir po atsiskyrimo nuo Europos Sąjungos.

„Šios strategijos tikslas yra kontroliuoti oro erdvę – ir namie, ir už valstybės sienų – kad liktume globaliniu lyderiu šiame sektoriuje“, – sakė G.Williamsonas. Ministras tikisi, kad greta egzistuojančių „Typhoon Eurofighter“ ir amerikietiškų F-35 lėktuvų naujieji „Tempest“ pradės skraidyti 2035 metais.

Lėktuvo projekto vystymui nuo dabar iki 2025 metų ketinama skirti 2 mlrd. svarų. Šie pinigai iš JK biudžeto dar 2015 metais buvo atidėti specialiai ateities karinių oro technologijų vystymui.

Pagal dabartinius planus, naujasis naikintuvas galės veikti ir be piloto, jame bus sumontuotos ateinančios kartos technologijos, leisiančios veikti ir modernių grėsmių kontekste.

Tarp šių technologijų – ir „spiečiaus sudarymo“ galimybė naudojantis dirbtinio intelekto bei mašininio mokymosi algoritmais. Taip pat lėktuve turėtų būti montuojami „kryptiniai nergijos ginklai“, kurie žalą priešininkui darys koncentruotais lazerio, mikrobangų ar dalelių spinduliais.

„Tempest“ lėktuvų projektą vystys konsorciumas, sudarytas iš britų karinės pramonės įmonės „BAE Systems“, variklių gamintojų „Rolls-Royce“, italų aeronautikos ir kosmonautikos bendrovės „Lombardo“ bei Europos raketų gamintojų MBDA.

Iki 2025 metų nebus žinomi papildomi tiekėjai, kurių paslaugų reikės tokiai lėktuvo gamybai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius