-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Programišiai nulaužė „Linkomaniją“

Programišiai nulaužė vieną populiariausių lietuviškų failų dalijimosi tinklalapių Linkomanija.net ir internete išplatino jos vartotojų duomenis. Tinklalapio savininkas apgailestauja, kad viešai išplatinti vartotojų el. pašto adresai.
Internete išplatinti Linkomanija.net vartotojų duomenys.
Internete išplatinti Linkomanija.net vartotojų duomenys. / 15min.lt

Tinklalapio vartotojų duomenų bazė, kurioje matomi vartotojų vardai, jų el. pašto adresai, taip pat interneto protokolo (IP) adresai bei kita informacija, internete pasiekiami ir šiuo metu. Juos atsisiųsti iš viešos failų platinimo tarnybos pavyko ir naujienų portalo 15min.lt žurnalistui.

Duomenų bazėje matomi vartotojų, užsiregistravusių nuo 2006 metų spalio iki šių metų sausio 25 dienos, duomenys. Iš viso penkiuose atskiruose failuose yra 93 tūkst. vartotojų duomenys.

Linkomanija.net savininkas Kęstas Ermanas teigė, jog iš viso tinklalapyje yra užsiregistravę per 100 tūkst. vartotojų.

Duomenų bazė buvo „paimta“ seniai, tačiau tik dabar išplatinta, – sakė K.Ermanas.

Anot jo, didžiausia žala ta, kad viešai išplatinti asmeniniai vartotojų el. pašto adresai. „Ta duomenų bazė yra maždaug pusės metų senumo, ji buvo paimta seniai, tačiau tik dabar išplatinta. Vakare apie tai vartotojams pranešime išsamiau“, – 15min.lt sakė K.Ermanas.

Jis pastebėjo, kad išplatintuose failuose matomi tik slaptažodžių šifrai, o ne patys slaptažodžiai, taigi įsiveržti į vartotojų sąskaitas programišiai negali. Vis dėlto Linkomanija.net vartotojai raginami kuo skubiau pasikeisti savo slaptažodžius bei atnaujinti visrakčius.

„Mes maždaug kartą per metus paraginame vartotojus pakeisti slaptažodžius. Šįkart didžiausia žala ta, kad išplatinti vartotojų asmeniniai el. pašto adresai“, – teigė K.Ermanas. Anot jo, šiais adresais gali pasinaudoti šlamštlaiškių (angl. spam) siuntėjai.

Tinklalapis Linkomanija.net jau kurį laiką neduoda ramybės autoriaus teisių gynėjams. Tinklalapio vartotojai tarpusavyje dalijasi įvairiais failais: filmais, muzika, el. knygomis ir kt. Lietuvos Antipiratinės veiklos asociacija atlieka tyrimą, o Linkomanija.net savininkui grasina milijoniniais ieškiniais. Tačiau K.Ermanas ramus – anot jo, kol kas nei byla, nei ieškinys nėra iškeltas, tinklalapis „veiklą vykdo legaliai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius