-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Programišiaus gyvenimas: keturios sienos, uždangstyti langai ir kompiuterio ekranas

Šviesos nepraleidžiančios užuolaidos, cigarečių dūmais persmilkęs kambarys, stalas su kompiuteriu ir dviem ekranais, šalia durų – maistas, o ant sofos sėdi mergina, įsistebeilijusi į nešiojamąjį kompiuterį. Taip gyveno programišius Ryanas Cleary, kuriam neseniai buvo pateikti kaltinimai nelegalia veikla internete.
Kompiuterinė klaviatūra
Kompiuterinė klaviatūra / 123rf nuotr.

Didžiosios Britanijos pareigūnai R.Cleary pareiškė įtarimus įsilaužus į šios šalies agentūros SOCA (JAV Federalinio tyrimų biuro atitikmuo) svetainę. Šiuo metu jam draudžiama naudotis kompiuteriu, todėl 19-metis vaikinas leidžia laiką su savo bendraamže mergina Amy Chapman.

Interviu naujienų portalui Dailymail.co.uk pora papasakojo, kaip gyveno iki policijos reido.

Tiesa, kadangi psichologai nustatė, kad Ryanas turi Aspergerio sindromą, kuriam būdingos bendravimo, tarpusavio supratingumo, emocinio kontakto problemos, žurnalistas klausimus užduodavo jo draugei Amy, todėl tekste cituojama mergina, nors dažnai Ryanas papildydavo atsakymus.

Gyvenimas tarp keturių sienų

Ryanas ir Amy savaitėmis tūnodavo savo kambaryje, kurio langai uždangstyti šviesos nepraleidžiančiomis užuolaidomis, o vieninteliai šviesos šaltiniai čia buvo kompiuterių monitoriai. Atsikėlę jie įsijungdavo savo kompiuterius ir naršydavo internete, bendraudavo su virtualiais pažįstamais, neatitraukdami akių nuo ekrano. Jie išeidavo iš kambario tik užsinorėję į tualetą.

Ryanas gyvena su mama Rita, kuri kasdien atneša maisto ir palieka jį greta durų.

Ryanas – atsiskyrėlis, nuobodus keistuolis. „Jam reikia susirasti merginą“, – kažkada pastebėjo vienas interneto komentatorius.

Jis nežinojo, kad šis vaikinas turi draugę. Tiksliau – gyvenimo partnerę.

Ryano ir Amy santykiai išties netradiciniai. Jie teigia, jog nėra vienas kitam įsipareigoję ir jei norėtų, galėtų susitikinėti su kitais vaikinais ar merginomis. Matyt, patys suprasdami, kad taip niekada nebus.

„Mes iš tiesų nepažįstame jokių kitų žmonių“, – teigia Amy. Todėl uždaro būdo pora tiesiog leido laiką kartu, ištisas paras sėdėdami prie kompiuterių, bendraudami vienas su kitu internetu (nors sėdi greta) ir kepdami bulves 3 val. ryto.

„Ryanas verčiau parašys man per „MSN Messenger“, kad paduočiau cigarečių pakelį, negu atsisuks ir paprašys“, – sako Amy.

Paros laikas jiems neturėjo didelio skirtumo – net jei lauke šviečia saulė, kambaryje būna tamsu. Todėl jie miegojo ir kėlėsi kada panorėję. Prie kompiuterių jie galėjo praleisti net kelias paras be miego, o tuomet „nulūžti“ keliolikai valandų.

„Paprastai vos atsikėlusi ryte aš prisijungdavau prie interneto ir sėdėdavau prie kompiuterio visą dieną. O prieš eidama miegoti išjungdavau kompiuterį ir padėdavau jį prie lovos“, – teigia Amy.

XXI amžiaus Romeo ir Džiuljeta

Ryanas ir Amy kadaise kartu lankė tą pačią mokyklą, tačiau vėliau jų keliai išsiskyrė.

Sulaukę maždaug 15 metų jie vėl „susitiko“ internete. „Vienas pažįstamas pasakė, kad Ryanas naudojasi internetu ir davė jo el. pašto adresą“, – prisimena Amy.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Didžiosios Britanijos pareigūnai 19-metį Ryaną Cleary kaltina nelegalia veikla internete.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Didžiosios Britanijos pareigūnai 19-metį Ryaną Cleary kaltina nelegalia veikla internete.

Ji susisiekė su vaikinu naudodama pokalbių programą „MSN Messenger“.

„Aš jam parašiau: „Tai kuo užsiimi šiuo metu?“ Jis atrašė: „Kompiuteriais“. Taigi aš jo paklausiau: „Ką su kompiuteriais?“, o jis atrašė: „Visokius dalykus su kompiuteriais“, – pasakoja Amy.

Jie vis dažniau bendravo internetu ir rado panašumų: abu turėjo prastą humoro jausmą ir labai mėgo amerikiečių animacines komedijas, tokias kaip „Pietų parkas“, „Šeimos bičas“ ir „Simpsonai“.

Po maždaug mėnesio „susitikinėjimo“ internete Amy nusprendė užsukti į Ryano namus. Jie gyveno vos už kelių kilometrų vienas nuo kito.

Būdami kartu jie sėdėdavo prie savo kompiuterių ir naršydavo internete. Kadangi abiem tai tiko ir patiko, Amy vis dažniau ateidavo į Ryano namus, kol galiausiai čia apsigyveno.

Jai nepatinka būti vadinamai Ryano „mergina“. Amy teigia, kad jie „tenkina vienas kito seksualinius poreikius“.

„Mes vienas iš kito nereikalaujame ištikimybės. Tačiau kadangi nepažįstu kitų žmonių, aš negaliu būti neištikima. Ir jis nepažįsta nieko kito. Bet jei jis norėtų susitikinėti su kažkuo, aš jį palaikyčiau. Aš visiškai nepavydėčiau“, – tikina Amy.

Ryanas niekada nebuvo nusivedęs Amy į pasimatymą, nepirko jai gėlių ar dovanų per Kalėdas. Vienintelė jo dovana merginai buvo 500 gigabaitų talpos kietasis diskas, kuris Amy suteikė tiek džiaugsmo, kiek kitai merginai suteiktų prabangūs papuošalai.

Tėvai neprieštarauja

Amy kartais grįžta namo aplankyti mamą, bet jų nesieja glaudus ryšys. „Aš tik pasisveikinu su ja, persimetame keliais žodžiais, o tuomet einu į savo kambarį ir vėl prisijungiu prie interneto“, – teigia Amy.

Ji turi dvi vyresnes seseris ir brolį, bet su jais jau kurį laiką nebendrauja. 

Amy nepažįsta savo tėvo, kadangi jis paliko šeimą kai ji dar buvo maža.

Ryano situacija panaši: jis gyvena su mama Rita, kuri yra vieniša. Jo vyresnis brolis Mitchellas retai grįžta namo, nors gyvena vos už poros kilometrų.

Ryanas verčiau parašys man per „MSN Messenger“, kad paduočiau cigarečių pakelį, negu atsisuks ir paprašys, – sako Amy.Ryano ir Amy gyvenimai persikėlė į internetą. Ir nors čia jie bendrauja su tūkstančiais žmonių, socialinių tinklų vengia. Vietoje to jie renkasi tiesioginio susirašinėjimo programas ir įvairius interneto forumus.

Saugo privatumą

Amy internete vengia platinti savo nuotraukas ir nors sutiko duoti interviu, paprašė nuotraukoje veidą užtušuoti. Ji bijo, kad programišių grupuotės „LulzSec“ (prokurorai įtaria, kad jai priklausė Ryanas) nariai ar kiti programišiai gali bandyti ją susirasti.

„Nors „tikrame pasaulyje“ neturiu nei vieno draugo, internete pažįstu tūkstančius žmonių ir turiu daugybę virtualių draugų. Taigi aš esu draugiška. Kam kažkur eiti, jei gali bendrauti su tiek daug žmonių internete? Kitas privalumas – jei tau kažkuris žmogus nepatinka, internete visada gali jį užblokuoti. Tikrovėje to padaryti negali. Aš tiesiog nemėgstu tikrojo pasaulio. Žmonės gali erzinti. Man patinka taip, kaip yra“, – teigia Amy.

Ji neturi aukštojo išsilavinimo, darbo ir nežino, ką darys ateityje. Kadangi neturi pinigų, mergina negali įstoti į universitetą. „Net jei gaučiau darbą, vis tiek naršyčiau internete, kaip ir dabar. Tiesiog atsėdėčiau darbe nuo 9 val. iki 17 val. ir vėl lindėčiau internete“, – sako Amy.

Didžiosios Britanijos pareigūnai sulaikė Ryaną birželio 20 dieną. Jam pareikšti įtarimai įsilaužus į šios šalies SOCA agentūros tinklalapį.

Tyrėjų teigimu, Ryanas buvo užkrėtęs per 100 tūkst. vartotojų kompiuterių visame pasaulyje specialiu virusu, kuris leido nuotoliniu būdu kontroliuoti šiuos kompiuterius. Pasinaudodamas šiuo kompiuterių-zombių tinklu (angl. botnet) Ryanas surengė vadinamąją DDoS (angl. distributed denial of service) ataką prieš SOCA svetainę. DDoS atakos metu į serverį nukreipiamas milžiniškas užklausų kiekis, o srauto neatlaikę serveriai „nulūžta“.

Taip pat Ryanas kaltinamas atlikęs kitą nelegalią veiklą internete.

Psichologai nustatė, kad Ryanas turi Aspergerio sindromą – autistinį vystymosi sutrikimą, kuriam nebūdingas kalbinis ar kognityvinis atsilikimas, tačiau pasireiškia sunkumai bendraujant. Aspergerio sindromą turintis asmuo gali pasirodyti keistas, nepritampa prie kitų žmonių, turi bendravimo, tarpusavio supratingumo, emocinio kontakto problemų. Nors šis sutrikimas neišgydomas, tačiau asmuo turintis sindromą gali sėkmingai integruotis į visuomenę.

Pirmasis teismo posėdis, kuriame bus nagrinėjami Ryanui pareikšti kaltinimai, numatomas rugpjūtį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius