Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pusantrų metų trukęs dantų tiesinimo procesas – keliasdešimties sekundžių filmuke

Dantų kabės paaugliams ir jaunuoliams – nemalonus ir skausmingas įrenginys burnoje. Vis dėlto jo poveikis, kaip galima įsitikinti šioje 49 sekundžių trukmės medžiagoje, yra stulbinamas – klaikiausiai išsiklaipiusius dantis paverčiantis kerinčia šypsena. Iš atskirų fragmentų sumontuotoje vaizdo medžiagoje demonstruojama, kaip 11 metų mergaitei kreivi dantys paverčiami tobulai tiesiais vos per 18 mėnesių.
Išmaniojo danties prototipas
Išmaniojo danties prototipas (asociatyvi nuotr.) / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Dantys

Vaizdo medžiagoje matyti, kaip laikui bėgant per aukštai išdygę iltiniai dantys sugrąžinami žemyn, į savo poziciją. Dantis kabės ne tik pastumia ar nuleidžia žemyn, bet ir sukioja – laikrodžio rodyklės arba priešinga jai kryptimi. Siužeto herojės dantis koregavo Dr. Thomas Rocke'as iš Indianos.

Žmonės kabes nešioja ne tik norėdami estetiškai atrodyti, bet ir dėl fiziologinių priežasčių, mat kabės koreguoja ir dantų sąkandį. 

Žmonės kabes nešioja ne tik norėdami estetiškai atrodyti, bet ir dėl fiziologinių priežasčių, mat kabės koreguoja ir dantų sąkandį. Kabių vielutės dantų pozicijas išjudina juos spausdamos. Spaudimo intensyvumas reguliuojamas vidutiniškai kas mėnesį.

Beje, dantų tiesinimo procedūros atliekamos nuo žilos senovės. Apie dantų tiesinimo galimybes svarstė dar Aristotelis. O archeologai yra radę mumijų, kurių dantys buvo sujuostos metalinėmis juostelėmis. Kartais dantų tiesinimo priemonės būdavo gaminamos iš gyvūnų žarnų. O vienoje senovės romėnų kavapietėje buvo rasti palaikai su kabėmis iš paauksuotos vielos.

1728 m. modernios ortodontikos tėvu laikomas prancūzų dantų specialistas Pierre'as Fauchardas parašė knygą apie dantų tiesinimo metodus. Jis dantis tiesindavo pasagos formos priemonėmis, pagamintomis iš geležies.

XIX a. ortodontų amatas buvo pripažintas medicinos šaka, buvo išrasta naujų tokio gydymo metodų ir priemonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius