Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 11 /18:59

R.Černiauskas: Seimo tinklalapio ataka pasibaigė

Prieš pirmadienį Seime vykstantį Krymo totorių renginį įvykdytos Seimo tinklalapio internetinės atakos nebevykdomos – transliacijas užsienyje galima stebėti, sako Nacionalinio kibernetinio saugumo centro vadovas Rimtautas Černiauskas.
Rimtautas Černiauskas
Rimtautas Černiauskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Seimo tinklalapis veikia, transliacija vykdoma. Tam tikrų niuansų yra dėl pritaikytų apsaugos priemonių, bet jei pati atakos esmė buvo sutrikdyti konferenciją – konferencija nesutrikusi, ji transliuojama“, – BNS sakė R.Černiauskas. – Šiuo metu ataka yra pasibaigusi, bet kad dienos metu nebūtų trikdoma tinklalapio veikla, priemonės bus taikomos iki pat vakaro“.

Jis patvirtino, kad DDoS atakos, kai tuo pat metu siunčiama daugybė užklausų iš įvairių interneto taškų, buvo vykdomos iš mažiausiai 10 tūkstančių kompiuterių, esančiu visuose kontinentuose. Jis neatmetė, kad šiuo metu atakų sumanytojai gali stebėti situaciją vertindami tinklalapio saugumo pasikeitimus.

„Nėra nė vieno lietuviško „boto“, nė vieno kompiuterio, kuris būtų atakavęs iš Lietuvos adresų. Tai tik po teisinės pagalbos prašymo būtų galima kažką sužinoti, greitai nepavyks“, – kalbėjo R.Černiauskas.

Anot jo, atakų organizatoriai siekė sutrikdyti tik pagrindinio Seimo tinklalapio, iš kurio vykdytos transliacijos, veiklą – teisės aktų duomenų bazė ir kiti Seimo tinklalapiai nebuvo atakuojami. Seimo kanceliarija, atsižvelgdama į turimus duomenis apie Seimo interneto svetainės veiklos sutrikdymą, kreipėsi į Policijos departamentą prie Vidaus reikalų ministerijos dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo.

R.Černiauskas anksčiau sakė, kad ataka vykdoma nuo šeštadienio 17 valandos, centras sekmadienį situaciją suvaldė ir pritaikė apsaugos priemones, kad tinklalapis veiktų, tačiau pirmadienį sutrikimų neišvengta. Anot jo, atakų kilmės šalį būtų galima nustatyti, jei dėl to kreiptųsi policija.

Kaip pirmadienį sakė Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė, tai pirma tokio masto ataka prieš parlamentą. Seimo pirmininkė sakė, kad tiksliai nežinoma, ar programišių ataka buvo nukreipta prieš Krymo totorių renginį.

„Sunku pasakyti, ar čia konkrečiai dėl šio renginio. Jeigu dėl šio renginio, tai akivaizdžiai rodo, kad nenorima, jog pasklistų informacija plačiau pasaulyje, nes tikrai tema yra aktuali: Krymo totorių klausimai, žmogaus teisių pažeidimai, jų gyvenimas tose teritorijose tampa nežmoniškas, gyvena nežmoniškomis sąlygomis. Ta tarptautinė kova telkiasi ir galbūt kam nors nepatinka“, – svarstė L.Graužinienė.

Pirmadienį taip pat buvo laikinai sutrikusi kai kurių kitų valstybės institucijų tinklapių veikla. Kurį laiką vartotojams buvo nepasiekiamos Prezidentūros, Krašto apsaugos ministerijos, Karo akademijos, Jungtinio štabo, Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos, Specialiųjų tyrimų tarnybos, Ryšių reguliavimo tarnybos svetainės internete. Anot Nacionalinio kibernetinio saugumo centro vadovo, šie sutrikimai nesusiję su atakomis, o atsirado dėl paslaugas teikiančios valstybinės įmonės „Infostruktūra“ įrangos gedimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius