Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Robotiada 2017“: per dvi dienas – daugiau nei 10 tūkst. lankytojų

2017 m. kovo 24–25 d. vyko didžiausia robotikos šventė Lietuvoje „Robotiada 2017“, suvienijusi mokslo, švietimo, verslo ir technologijų pasaulio kūrėjus.
„Robotiada 2017“
„Robotiada 2017“ / M. Svirskytės nuotr.

Dvi dienas Vilniuje „Siemens” arenoje vykęs renginys sulaukė daugiau nei 10 000 tūkstančių lankytojų iš Lietuvos ir užsienio, kurie galėjo stebėti bei dalyvauti tarptautinėse įvairių robotų varžybose, klausyti sisteminio kūrybiškumo forumo bei konferencijos „TechnoRave“ pranešimų, susipažinti su „Robotikos akademijoje“ organizuojamais edukaciniai užsiėmimais, universitetų partnerių ir edukacinių įmonių organizuotomis robotikos dirbtuvėmis.

Robotai – kasdien tarp mūsų

Renginio metu rengėjai siekė atskleisti robotikos paslaptis ir subtilybes, su įvairiais robotais ir konstruktoriais galėjo susipažinti ir maži vaikai, ir inžinieriai-profesionalai. Organizatoriai siekė paneigti mitą, kad robotai ir technologijos skirti tik profesionaliai konstravimu užsiimantiems žmonėms. Iš tiesų, su robotiniais mechanizmais ir elementariais robotais susiduriame kasdien ir greičiausiai apie tai net nesusimąstome. Kaip sako „Robotiados 2017“ vadovas Kristijonas Vasiliauskas: „Mes jau seniai gyvename tarp robotų. Einant į prekybos centrą pro slankiojančias duris, pajautęs artėjantį objektą, mums duris atveria įmontuotas robotas. Jei žinosime, kaip jis veikia ar kaip jis sukonstruotas, aiškesnė mums taps ne tik buitis, bet ir pasaulis.“

Humanoidiniai robotai – kalbantys, turintys panašias į žmogaus kūno dalis, kurių vaizdiniai iškart kyla pagalvojus apie robotų pasaulį, yra tik viena robotų rūšis. „Robotiadoje 2017“ buvo galima išvysti industrinių ir namų buitį lengvinančių robotų bei susipažinti su jų veikimu ir galimybėmis tokius įsigyti savo reikmėms. Vieną pažangiausių robotų, skirtą edukacijai, pristatė pagrindinis renginio partneris „Telia“. Tai robotas „avataras“ skirtas naudoti mokymuisi namuose, kai vaikas dėl sunkios ligos negali lankyti mokyklos. Šis Lietuvoje pirmą kartą parodytas robotas turi įmontuotą kamerą, mikrofoną, garsiakalbius ir, naudodamas 4G ryšį leidžia vaikui matyti ir girdėti tai, ką per atstumą perduoda robotas. Naudojant specialią programėlę per išmanųjį telefoną vaikas taip pat gali sukioti roboto galvą ir patirti tai, kas vyksta, pavyzdžiui, klasėje ar per bendraklasių žygį į gamtą ir taip nesijausti vienišas.

Renginyje vykusią robotų parodą rėmė draudimo bendrovė „Seesam Lietuva“, užtikrinusi, kad robotus atsigabenę renginio dalyviai jaustųsi saugiai dėl savo įrangos.

Technologijos – kūrybos įrankis

Sisteminio kūrybiškumo forumo partnerių – MITA ir LR ūkio ministerijos – dėka, pirmą kartą Lietuvoje buvo galima sutikti CERN ir Europos kosmoso agentūros mokslininkus, skaičiusius pranešimus informacinėje konferencijoje „TechnoRave“, sulaukusioje didelio susidomėjimo. Svečiai diskutavo apie visatos problemas, didžiųjų duomenų analizavimą, didįjį hadronų greitintuvą ir kt. Konferencijos pranešimai buvo aktualūs visiems: ir besidomintiems kosmose kylančiomis problemomis, ir švietimo tarpdiscipliniškumu – verslo, mokslo ir IT pasaulio atstovai „TechnoRave“ susivienijo tam, kad kuo daugiau žmonių sužinotų apie robotikos mokslų galią ugdyti asmenybės įgūdžius ir gebėjimą pasitelkti technologijas kūrybiniams sprendimams įgyvendinti. Visus konferencijoje skaitytų pranešimų įrašus bus galima rasti internete, „Robotiados“ paskyroje „Facebook“ ir oficialioje renginio interneto svetainėje www.robotiada.lt.

„Robotiados 2017“ čempionai – robotų varžybų nugalėtojai

Ką bendro turi robotų varžybos ir egzotinių gyvūnų paroda? Šių metu First Lego League (FLL) robotų varžybų finalas, vykęs „Robotiados 2017“ metu, dalyviams pateikė vertybinę užduotį – sukonstruoti robotą, kuris būtų draugiškas gamtai ir padėtų spręsti gyvūnams ir visam gyvūnijos pasauliui kylančias dilemas. Dalyviai sprendė realias buitines problemas, konstruodami ir programuodami robotus taip, kad jie taptų pagalbininkais žmonėms ir gyvūnams.

Kovo 24-ąją, Ateities kūrėjų dieną, FLL robotų varžybų nugalėtojais antrus metus iš eilės tapo Kauno Jėzuitų gimnazijos komanda, pavadinimu „Phoenix“, vadovaujama Alberto Juškausko. Nugalėtojai gavo teisę vykti į gegužės mėnesį Orhuse, Danijoje, vyksiantį Europos FLL čempionatą ir ten atstovauti Lietuvą bei varžytis tarp 60 tarptautinių komandų.

Kovo 25-ają, „Telia“ išmanios visuomenės dieną, vyko suaugusiųjų ir studentų robotų varžybos. 3 kg sumo robotų varžybų nugalėtojai pelnė teisę keliauti į tarptautinį All Japan Robot Sumo čempionatą Japonijoje ir atstovauti Baltijos šalių išradėjus. Baltijos šalių nugalėtoju šioje kategorijoje tapo lietuvis – pirmąją vietą 3 kg sumo varžybose užėmęs robotas „Vytis III“ ir jo savininkas Oleg Lyan. II ir III vietas užėmė lenkas Maciej Wysocki su robotais „Masakrator“ ir „Speedster“. Pirmą vietą kaip Lietuvos atstovas 3 kg sumo robotų varžybose laimėjo robotas „Ciongs“ ir jo savininkas Giedrius Liaučys.

Robotų mini sumo kategorijoje I vietą iškovojo robotas „Skorpions“ ir jo savininkas Aleksandrs Tikacovs (Latvija). Antroji vieta atiteko lietuviui Nerijui Ramanauskui ir jo robotui „SU-Neutron“, trečioji – latviui Aleksandrui Tikacovui ir jo robotui „Shark“.

Linijos sekimo robotų varžybų nugalėtojai: I vieta – robotas „RRRLG“ ir savininkas Ričardas Gečas, II vieta – robotas „Seklys“ ir savininkas Aistis Gustas. III vieta – „SU-Thypon“ ir savininkas Nerijus Ramanauskas.

Folkrace lenktynių varžybose triumfavo Latvijos atstovai. I vietą išplėšė Matīss Buks su robotu „Moric V5“, antroji vieta taip pat atiteko latviui Matīss ir jo robotui „Moric V6“, trečiąją vietą užėmė Armands Upenieks ir jo robotas „Bledis-1“.

Robotų-dulkių siurblių iRobot sumo rungtyse prizinės vietos pasiskirstė šitaip: I vieta atiteko atstovui iš Latvijos Arturs Vaļģis su robotu „Volvo BM L180“. II vietą taip pat iškovojo latvis – Toms Bergfelds su robotu „iBird“. III vietą užėmė lietuvis Kornelijus Petronis su robotu „Warrior“.

Robotika – visai šeimai

Renginio orgnizatoriai – VšĮ „Robotikos akademija“ – edukacinius užsiėmimus organizuoja vaikams ir jaunimui. Jų metu udgomi įvairūs asmens gebėjimai: nuo motorikos įgūdžių mažylių robotikos užsiėmimuose iki kompiuterinių žaidimų kūrimo taikomojoje robotikoje. Kasdien akademijoje apsilankantys jauni žmonės gyvena visapusės pažangos eroje: seniai nebėra keista, kad mergaitės gali mokytis programavimo kalbų ir kartu su berniukais domėtis konstruktoriais, o merginos – tapti mokytojomis, išmanančiomis inžinerines programavimo paslaptis.

Akademijos veiklos kelioms dienoms atsivėrusios „Siemens Arenoje“ susirinkusiems žiūrovams ir dalyviams dar kartą įtikino, kad LEGO konstruktoriams negalioja laiko ir erdvės matmenys. Konstruoti galime bet kur ir bet kada, būdami bet kokio amžiaus. Jei manote, kad LEGO esate jau per seni ir programavimo mokytis jau per vėlu – labai klystate.

„Robotiadoje 2017“ užsiregistravusieji iš anksto galėjo dalyvauti dronų valdymo varžybose, išmokti progamavimo ir konstravimo subtilybių, lankytis sumanių šeimų forume bei kartu statyti didžiausią LEGO statinį.

Lietuva – išradėjų šalis

Visa „Robotiados 2017“ komanda džiaugiasi, kad į šių metų renginį įsitraukė itin daug universitetų, edukacijos įstaigų, partnerių: KTU, VTDK, VGTU, VDA, Simuliatorių akademija, M-LAB, Japoko, 15min., Virtualios realybės biblioteka, Droneracing.

„Labai džiaugiamės įvykusiu renginiu, prisidėjusiais partneriais, svečiais, lankytojais, studentais. Nuostabu, kad Vilniaus miesto savivaldybė suteikė galimybę daugiau nei 3.600 moksleivių nemokamai susipažinti su STEAM mokslų galimybėmis. Tikimės, kad kitais metais taip pat galėsime pasiūlyti tokią galimybę jaunimui. Tik mūsų partnerių, socialiai atsakingų įmonių dėka, pasiekėme, kad mokslas ir mažiems, ir dideliems taptų kelių dienų švente, įtraukiančia technologijų naujokus ir pažengusius šioje srityje. Tikimės, kad tokių švenčių dėka, Lietuva garsės pasaulyje ne tik kaip gerų krepšinio žaidėjų valstybė, bet ir kaip išradėjų, išmanios visuomenės ir pažangaus verslo šalis“, – sakė „Robotiados 2017“ vadovas Kristijonas Vasiliauskas.

Jokių amžiaus ribų ir jokių sienų kūrybai ir idėjoms – „Robotiados 2017“ metu buvo galima įsitikinti savo asmeniniais gebėjimais ir robotikos mokslų ateitimi: kartu galime keisti pasaulį!

Renginio globėjas – Vilniaus miesto savivaldybė. Pagrindinis partneris – „Telia“. Pagrindinis informacinis rėmėjas – 15min.lt. Parodos rėmėjas – „Seesam Lietuva“, pramogų zonos rėmėjas – CID Lietuva, dirbtuves pristatė „Microsoft Lietuva“, nuolaidą robotams suteikė „Baltic Orbis“ (www.simpo.lt).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius