Rusai tikina sukūrę sunkųjį smogiamąjį bepilotį

Rusijos armija greitu laiku gaus sunkiuosius smogiamuosius bepiločius, kurie sugebės vykdyti atakas bei atlikti žvalgybą. Šiuos bepiločius Rusijos robotikos specialistai kuria jau ilgą laiką, tačiau tik dabar Rusijos gynybos ministro pavaduotojas Jurijus Borisovas prabilo apie naujus smogiamuosius dronus.
Drono „Altius“ prototipas
Drono „Altius“ prototipas / Altius nuotr.

Kol kas niekam nepavyko užfiksuoti, kaip atrodo šis kovinis dronas. Smogiamasis bepilotis aparatas sukurtas pagal Rusijos gynybos ministerijos ir Federalinės saugumo tarnybos užsakymą. Kol kas nežinomos nei techninės aparato detalės, nei jo pavadinimas. Tačiau kai kurie specialistai spėja, kad jį galėjo sukurti arba ypatingasis „Sukhoi“ konstravimų biuras, kurio kuriamas bepilotis vadinamas „Ochotnik“, arba kompanija „Tranzis“, kuri savo projektą pavadino „Altius-M“. Žinoma, kad bepiločio „Ochotnik“ svoris yra 20 tonų, tuo tarpu „Altius-M“ sveria 5 tonas.

J. Borisovas pareiškė, kad Rusija turi keturis bepiločius, kurie yra galutiniame vystymo etape ir su kuriais atliekami bandymai, susiję su taktika, operatyviu darbu ir strategija.

J. Borisovas pareiškė, kad Rusija turi keturis bepiločius, kurie yra galutiniame vystymo etape ir su kuriais atliekami bandymai, susiję su taktika, operatyviu darbu ir strategija. Pranešama, kad šie bepiločiai sugeba atlikti žvalgybą ir veikti kaip naikinimo priemonė. J.Borisovas taip pat pridūrė, kad keli 2014 metais pradėti bepiločių projektai jau užbaigti.

Rusija įvairių bepiločių karinių skraidyklių kūrimo programai, kuri tęsis iki 2020 metų, yra skyrusi apie 12 milijardų JAV dolerių. 2014-aisiais Rusijos pareigūnai taip pat paskelbė, kad kurs karinių dronų bazę skirtą žvalgybai. Jai numatytą vietą nuo žemyninės Aliaskos dalies skiria vos 700 kilometrų.

Rusiški bepiločiai nuo amerikietiškų atsilieka net 15 metų

Sunkiuosius rusiškus bepiločius galima palyginti su Izraelio ir JAV šalių dronais. Pasak ekspertų, rusiški dronai nuo užsienio analogų atsilieka kone 15 metų. Taip pat manoma, kad tokie aparatai Rusijos armijoje pasirodys dar negreitai, kadangi kai kurie jų neišlaikė testinių bandymų. Be to, reikia atlikti ne tik bandymus, bet ir apmokyti žmones–operatorius valdyti mašinas, o tai gali užtrukti mažiausiai pusę metų.

Karinių bepiločių kūrimo ir naudojimo lyderė yra JAV. Tokie prietaisai jau senai naudojami Irake, Pakistane bei kitose konfliktų zonose. Pagrindiniai JAV smogiamieji ginkluoti bepiločiai yra MQ-1 Predator ir MQ-9 Reaper. Be to, Jungtinės Amerikos Valstijos planuoja sukurti universalią nepilotuojamą oro kovos mašiną.

Šio naujojo drono galimybės tiesiog įspūdingos. Žadama, kad jis galės dirbti bet kokiomis oro sąlygomis, savarankiškai pakilti ir nutūpti, taip pat patruliuoti pasirinktose zonose net 4 paras. Naujasis skraidantis bepilotis galės perimti priešo lėktuvus, remti karines sausumos pajėgas, atlikti žvalgybos ir elektroninės kovos misijas bei naikinti priešo oro gynybos sistemas.

Rusijos inžinieriai sutinka, kad jų karinių bepiločių technologijos gerokai atsilieka nuo amerikiečių, tačiau tikina, kad dirbdami greitais tempais jie pasivys ir pralenks Ameriką jau po penkerių metų. Mokslininkai įsitikinę, kad ateityje dronai visiškai išstums pilotuojamą aviaciją, o šeštosios kartos lėktuvus bus galima valdyti ne tik ore, bet ir žemėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius