Rusija baus „Apple“ už užkeltas kainas

Rusijos teisėsauga nejaučia jokio gailesčio amerikiečių IT kompanijoms – su sunkumais šioje šalyje susiduria „LinkedIn“, „Facebook“, „Google“ ir kitos. Dabar šį sąrašą galima papildyti ir „Apple“ vardu – šios šalies antimonopolinė tarnyba nustatė, kad „Apple“ fiksavo įvairių „iPhone“ 5 ir 6 serijos modelių kainas 16 skirtingų mažmenininkų tinkluose, rašo engadget.com.
„iPhone“ prekyba Rusijoje
„iPhone“ prekyba Rusijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Skelbiama, jog „Apple“ atstovai stebėjo kainas šių mažmenininkų parduotuvėse ir, jeigu kainos pasirodydavo „netinkamos“, susisiekdavo su tų parduotuvių atstovais ir paprašydavo kainas pakelti. O jei į prašymą nebūdavo atsižvelgiama, „Apple“ su tokiais prekeiviais be jokio paaiškinimo nutraukdavo prekybos sutartį.

Sprendimui, kuris pilna apimtimi bus publikuotas vėliau šį mėnesį, apskųsti amerikiečių įmonė turi tris mėnesius. Kol kas nėra žinoma, kokia bus pasiūlyta bausmė išmaniųjų telefonų gamintojams, tačiau antimonopolinėje byloje taip pat kaltais pripažinti „Google“ buvo nubausti santykinai kukliai – jiems skirta 438 mln. rublių bauda (pagal dabartinį kursą – 6,98 mln. eurų). Jeigu panašiai bus vertinamas ir „Apple“ prasižengimas, galima tikėtis ir taikaus susitarimo, kuris apsaugotų nuo papildomų teisinių išlaidų.

„Apple“ atstovas leidiniui „Financial Times“ sakė, kad įmonė „glaudžiai bendradarbiauja“ su Rusijos antimonopoline tarnyba ir „džiaugiasi, kad šis reikalas jau išspręstas“. Kitaip tariant, vargu, ar „Apple“ sprendimą skųs – šiuo atveju išsaugoti rinkos dalį veikiausiai yra svarbiau nei kovoti už savo pozicijos teisingumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius