Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija stiprina interneto cenzūros įgaliojimus

Drąsiausi Rusijos veiksmai cenzūruojant internetą prasidėjo pačiu paprasčiausiu būdu – biurokratiniais elektroniniais laiškais ir formomis.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / AP/„Scanpix“ nuotr.

Lėtinama interneto svetainių veikla

Šiuose pranešimuose, kuriuos išsiuntė galinga Rusijos interneto reguliavimo institucija, iš interneto ir telekomunikacijų paslaugas visoje šalyje teikiančių bendrovių buvo reikalaujama pateikti techninę informaciją, pavyzdžiui, duomenų srauto numerius, įrangos specifikacijas ir ryšio spartą, teigiama naujienų pranešimuose.

Telekomunikacijų bendrovėms neliko nieko kito, kaip tik atsitraukti, nes vyriausybės patvirtinti technikai įrengė įrangą kartu su jų pačių sistemomis ir serveriais. Kartais ši užrakinta naujoji įranga buvo sujungta su valdymo centru Maskvoje ir suteikė valdžios institucijoms stulbinančių naujų galių blokuoti, filtruoti ir lėtinti interneto svetainių, kurių jos nenorėjo, kad Rusijos visuomenė matytų, veikimą.

Šis procesas, vykstantis nuo 2019 m., turbūt yra ambicingiausias skaitmeninės cenzūros projektas už Kinijos ribų. Vladimiras Putinas internetą laiko grėsme savo valdžiai ir kartą jį pavadino net „CŽV projektu“.

Šiais metais vienas aukšto rango Rusijos įstatymų leidėjas atskleidė, kad ši įranga buvo paslėpta didžiausių Rusijos telekomunikacijų ir interneto paslaugų teikėjų, įskaitant „Rostelecom“, MTS, „MegaFon“ ir „Vympelcom“ patalpose. Tyrėjų ir aktyvistų teigimu, tai turi įtakos daugiau kaip 120 mln. belaidžio ryšio ir namų interneto naudotojų.

Riboja socialinius tinklus

Pasaulis pirmą kartą pamatė, kaip veikia naujosios Rusijos priemonės, kai šį pavasarį šalyje buvo sulėtintas „Twitter“ veikimas. Tai buvo pirmas kartas, kai filtravimo sistema buvo pradėta naudoti, teigė tyrėjai ir aktyvistai. Nuo to laiko buvo užblokuotos ir kitos svetainės, įskaitant kelias, susijusias su įkalintu opozicijos lyderiu Aleksejumi Navalnu.

Cenzūros infrastruktūrą aprašė 17 Rusijos telekomunikacijų ekspertų, aktyvistų, tyrėjų ir mokslininkų, susipažinusių su šiuo darbu, tačiau daugelis jų atsisakė nurodyti savo tapatybę, nes baiminosi atsakomųjų veiksmų. Vyriausybės dokumentuose, kuriuos peržiūrėjo laikraštis „The New York Times“, taip pat aprašytos kai kurios techninės detalės ir reikalavimai, keliami interneto ir telekomunikacijų paslaugų teikėjams.

123RF.com nuotr./Kibernetinis saugumas
123RF.com nuotr./Kibernetinis saugumas

Rusija, be kitų griežtų taktikų ir teisinio bauginimo, naudoja cenzūros technologijas, kad įgytų didesnę įtaką Vakarų interneto bendrovėms. Rugsėjo mėn. vyriausybei pagrasinus suimti vietos „Google“ ir „Apple“ darbuotojus, prieš nacionalinius rinkimus šios bendrovės pašalino A.Navalno šalininkų sukurtas programėles.

Šias pastangas prižiūrinti šalies interneto reguliavimo institucija „Roskomnadzor“ dabar gali žengti dar toliau. Pagrasino pašalinti „YouTube“, „Facebook“ ir „Instagram“, jei jos pačios neužblokuos tam tikro turinio. Po sulėtinto „Twitter“ veikimo, bendrovė sutiko pašalinti dešimtis pranešimų, kuriuos valdžia laikė neteisėtais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius