-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Rusijos inžinieriai prisižiūrėjo fantastinių filmų: „Kalašnikov“ pristatė dvikojį robotą

Netoli Maskvos vykstančioje parodoje „Armija-2018“ pristatoma daug įvairių naujų ginklų. Čia Rusijos karinės pramonės atstovai demonstruoja savo technologines galimybes ir ateities vizijas. Tarp visų šautuvų, pistoletų, motociklų ir asmeninių apsaugos priemonių išsiskiria „Kalašnikov“ kūrinys – dvikojis vaikščiojantis robotas, kuris atrodo tarsi nužengęs iš fantastinio filmo.
„Kalašnikov“ robotas
„Kalašnikov“ robotas / Kalašnikov nuotr.
Temos: 2 Rusija Robotas

Kadangi šis robotas stovi prie įėjimo į „Kalašnikov“ paviljoną, galima spėti, kad tai – tik dekoracija. Tokį įtarimą dar labiau sustiprina ir roboto panašumas į „All Terrain Scout Transport“ iš „Žvaigždžių karų“. Tačiau „Kalašnikov“ tvirtina, kad tai – rimtas projektas, kuris bus vystomas ne vienerius metus.

Šis 4 metrų aukščio robotas būtų valdomas iš vidaus – būtent dėl to viršutinė jo dalis turi stiklinę kabiną. Vėlgi, tai yra neįprastas sprendimas, nes pasaulis dabar krypsta prie autonominių technologijų, o toks aukštas robotas galėtų būti pavojingas viršuje įsitaisiusiam operatoriui. Kita vertus, „Kalašnikov“ neteigia, kad šis robotas keliaus į mūšio lauką – ir taip aišku, kad jis būtų lengvas taikinys.

Šiuo metu „Kalašnikov“ kalba tik apie dvi galima dvikojo roboto funkcijas – inžinerijos ir karybos. Tikriausiai, kad kalbama apie įvairių laikinų konstrukcijų įrengimą ir darbą potencialiai pavojingose vietose. Bet ką konkrečiai toks robotas galėtų nuveikti pasakyti sunku.

Reikia spėti, kad ginklų šis robotas greičiausiai neturės, tačiau karyba prie jo funkcijų vis tiek buvo paminėta. Šis robotas turi ne tik dvi kojas, bet ir dvi hidrauliniais cilindrais rankas su griebtuvais – akivaizdu, kad jos yra skirtos kažkam pakelti.

Dvikojai robotai turi ir trūkumų, ir privalumų. Visų pirma, visas jų svoris tenka dviem kojoms. Taigi, jie negali būti labai sunkūs, nes imtų skęsti purve ar smėlyje, per kurį gali tekti eiti. Ilgos kojos taip pat reiškia, kad svorio centras greičiausiai bus gana aukštas, o tai apsunkina balansą – tokį robotą gali būti sunku išlaikyti ant kojų. Beveik neišvengiamai toks robotas taip pat būtų lėtesnis nei ratinis ar vikšrinis.

Tačiau jis galėtų peržengti įvairias kliūtis, neįveikiamas kitiems robotams. Pavyzdžiui, jis galėtų perlipti automobilį (jei nepargriūtų) ar net nesužalodamas peržengti ant žemės gulinčius žmones. Aukštai sėdintis roboto valdytojas turėtų gerą matomumą, o horizontalioje plokštumoje kompaktiškas roboto dydis leistų veikti ten, kur įprastai darbuojasi žmonės.

Tiesa, kol kas visa tai – tik teorija. Tačiau „Kalašnikov“ teigia, kad jau kitais metais toje pačioje parodoje pristatys naujesnę, pažangesnę šio dvikojo roboto versiją. Akivaizdu, kad ta, kuri buvo parodyta dabar, nėra veikianti. „Kalašnikov“ taip pat pristatė OV-2 hibridinį keturvietį bagį, SM-1 elektrinį motociklą, automatinio šturmo šautuvo AK-308 prototipą ir dar kelias naujas ir jau gaminamas technologijas. Jei reikėtų spėti, tikriausiai veikiančio dvikojo „Kalašnikov“ roboto taip niekada ir nepamatysime, bet kitos transporto priemonės gali pasiekti masinę gamybą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius