Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos kibernetinių nusikaltėlių grietinėlės gyvenimas: 60 pavogtų milijonų, „Lamborghini“ ir 5 milijonai „už galvą“

JAV Federaliniai kaltintojai pateikė kaltinimus kibernetinio nusikalstamumo organizacijos, pavadintos „Evil Corp.“ vadovui – ši grupuotė, naudodama liūdnai pagarsėjusią „Dridex“ piktybinę programą, iš amerikiečių, britų ir kitų šalių gyventojų sąskaitų „nusiurbė“ daugiau nei 60 mln. eurų dydžio sumą, rašo „Ars Technica“.
Maksimas Jakubecas – FTB ieškomas kibernetinis nusikaltėlis
Maksimas Jakubecas – FTB ieškomas kibernetinis nusikaltėlis / JAV Teisingumo departamento iliustr.

Kaltinamasis – iš Rusijos kilęs Maksimas V. Jakubecas, internete vadinęsis slapyvardžiu „Aqua“. Jis vadovavo vienam pažangiausių pasaulyje tarptautinių nusikalstamų sindikatų, ketvirtadienį pareiškė JAV prokurorai. O šios grupuotės panaudota „Dridex“ programa leido įvykdyti vieną labiausiai per pasaulį išplitusių kibernetinių nusikalstamų kampanijų. Britų Nacionalinė kovos su nusikalstamumu agentūra skelbia, kad šio sindikato pavadinimas yra „Evil Corp“.

„Dridex“ programa suteikė galimybę vogti pinigus iš daugiau nei 300 skirtingų organizacijų, veikiančių daugiau nei 40 skirtingų valstybių – ji užkrėstuose kompiuteriuose automatizavo prisijungimo prie bankininkystės paslaugų rekvizitų ir kitos vertingos konfidencialios informacijos vagystes. Vėliau ši programa buvo „patobulinta“, kad užšifruotų aukos kompiuterio duomenis ir reikalautų išpirkos. Programa, kurios ankstesni pavadinimai buvo „Bugat“ ir „Cridex“, išnaudojo vadinamąsias „nulinės dienos“ (t. y. teisėtos programinės įrangos gamintojų dar neatrastas arba neužtaisytas) saugumo spragas. Programos buvo platinamos kaip elektroninių laiškų priedai, jos sugebėdavo apeiti antivirusinių ir kitų kibernetinio saugumo programų pinkles.

M.V.Jakubecas ir kitas „Dridex“ programos valdytojas – taip pat iš Rusijos kilęs 38 metų Igoris Turašovas – kaltinami tuo, jog perimtus bankininkystės prisijungimo duomenis panaudodavo elektroninių pinigų pervedimo nurodymams sudaryti. Anot prokurorų, šie vyrai pavogtus pinigus nukreipdavo į „mulų“ sąskaitas – jie lėšas perkeldavo į kitas sąskaitas arba pinigus išsigrynindavo ir kontrabanda atgabendavo juos iš užsienio į Rusiją. M.V.Jakubecas buvo nusikalstamos grupuotės vadovas, o I.Turašovas, anot prokurorų, atliko daugelį vaidmenų – sistemų administravimo, vidinio valdymo skydelio priežiūrą, „botneto“, kontroliavusio užkrėstųjų kompiuterių tinklą, priežiūrą.

JK pareigūnai sugebėjo gauti nuotraukų ir vaizdo įrašų iš įtariamųjų „Evil Corp“ narių gyvenimo – o gyveno jie tikrai nekukliai. Vienoje nuotraukoje matomas M.V.Jakubecas, 2017 metais švenčiantis vestuves po prabangiu sietynu. Kitose nuotraukose daugiausiai matomi prabangūs automobiliai.

Be to, M.V.Jakubecui pateiktų kaltinimų sąraše yra „tiesioginė pagalba“ Rusijos Federalinei saugumo tarnybai (FSB) – tiesioginei KGB įpėdinei.

„M.V.Jakubecas buvo ne tik „Evil Corp“ lyderis, jis taip pat teikė tiesioginę pagalbą Rusijos vyriausybei. Nuo 2017 metų Jakubecas dirbo Rusijos FSB – vienai iš stipriausių šios šalies žvalgybos organizacijų“, – rašoma JAV Iždo departamento išvadose.

Iki „Dridex“ buvo „Zeus“

„Dridex“ buvo ne pirmas M.V.Jakubeco praturtėjimą lėmęs kibernetinio nusikalstamumo įrankis. Jis su kolegomis, naudodamas trojano tipo virusą „Zeus“, buvo užkrėtęs tūkstančius kompiuterių, iš kurių perėmė prisijungimo kodus, sąskaitų numerius ir kitą informaciją, reikalingą siekiant gauti prieigą prie sąskaitose esančių lėšų. Prokurorų teigimu, M.V.Jakubecas kėsinosi pavogti maždaug 220 mln. JAV dolerių (apie 200 mln. eurų) dydžio sumą, nors faktinė pavogtų lėšų suma yra didesnė nei 70 mln. dolerių (63 mln. eurų). Manoma, kad be vadovavimo visai organizacijai M.V.Jakubecas surasdavo pinigų mulus ir elektroninės bankininkystės duomenis, kuriais naudojantis buvo perkeliami pinigai, jau pavogti iš aukų sąskaitų.

Kaltinimas pagal 10 baudžiamojo kodekso straipsnių ketvirtadienį buvo paviešintas JAV, Pitsburgo mieste. M.V.Jakubecas ir I.Turašovas kaltinami nusikalstamos organizacijos sukūrimu, įsilaužimu į kompiuterius, neteisėtu lėšų pervedimu, elektronine vagyste iš bankų pasinaudojant „Dridex“ programine įranga.

Atskiri kaltinimai M.V.Jakubecui paskelbti ir Linkolno mieste (JAV) – juose nurodoma, kad Rusijos gyventojas kaltinamas nusikalstama veika, kurios tikslas yra atlikti vagystę iš bankų pasinaudojant „Zeus“ programine įranga.

Už informaciją, kuri leistų suimti kaltinamąjį, JAV Iždo departamentas siūlo 5 mln. JAV dolerių atlygį. Nors kaltinamasis gyvena Rusijoje ir yra sunkiai pasiekiamas JAV teisėsaugininkams, tikimasi, kad šie kaltinimai apsunkins jo vykdomą nusikalstamą veiką.

„Jeigu M.V.Jakubecas, žinomas pagal slapyvardį „Aqua“, kada nors išvyks iš Rusijos, jis bus suimtas ir perduotas į JAV. Be to, šie kaltinimai apsunkins galimybes bendradarbiauti su kitais kibernetiniais nusikaltėliais, kurie žinos, jog su šiuo asmeniu bendradarbiauti yra pavojinga“, – tvirtino JK Kovos su nusikalstamumu agentūros, šios bylos tyrime bendradarbiavusios su JAV Federalinių tyrimų biuru (FTB), pareigūnai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius