Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Savaitė su „Huawei Nova 5T“ – telefonas, kuris suvilioja ir verčia tobulėti

Manieringas, madingas ir flagmano savybėmis pasižymintis „Huawei Nova 5T“ – penkiomis kameromis ginkluotas telefonas prie delno prilipo jau pirmą minutę. Tik klausimas, ar tikrai visos penkios „akys“ yra vertos pagyrų, kurios yra aprašymuose? Ar tikrai savo išore žavintis aparatas nenuvils tikroje kovoje dėl gerų kadrų?
Huawei Nova 5T praktinis bandymas
Huawei Nova 5T praktinis bandymas / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Panašu, kad „Nova 5T“ yra tas aparatas, kuriuo „Huawei“ pasaulį tarsi bando suvilioti iš naujo.

Pirmas įspūdis – kažkas mane bando suvilioti?

Kodėl norisi apie tai rašyti? Nes pirmas įspūdis tikrai atima žadą. Turint omenyje, jog tai ne flagmanas, pritrenkia formos santūrumas. Žavi nenusakomas dėmesys išorei – korpuso spalva, paskutinės mados ekranas. Kas dar vilioja „Huawei“?

Traukiame telefono aparatą iš dėžutės. Ant nugarėlės surikiuotos keturios kameros, o pats korpusas – trimatis gilaus vakarinio dangaus mėlio, primenantis mėlyniausią povo plunksnos vietą. Tiesa, prekyboje yra trys spalvos, tad galite rinktis, kurią mėgstate – juodą, violetinę ar mėlyną.

Partnerio nuotr./Huawei Nova 5T
Partnerio nuotr./Huawei Nova 5T

Kai aparatas pasikrauna, tuomet supranti, jog gamintojas žinojo, kaip pradžiuginti naujojo šeimininko akis. Ekrano užsklanda, kai sukioji aparatą, taip pat juda, lyg žvelgtum gilyn. Taigi – 3D efektas iš abiejų telefono pusių.

Kol kas viskas puiku. Pirmas veiksmas – įjungti fotoaparatą ir nufotografuoti asmenukę. Porą judesių pirštais – nuotrauka yra. Kokybė tikrai puiki, tik fotografuojamas objektas galėtų būti gražesnis.

Ir tai menka bėda. Padidiname „grožio lygį“, pasirenkame iš keleto klasikinių filtrų. Vualia – dabar asmenukė nepriekaištinga. Čia verta pabrėžti, kad filtrai, nors jų nėra devynios galybės – telpa į ekrano plotą – yra solidūs ir kadro ryškumo bei kokybės nesumažina.

Asmenukė - sudėtingas menas
Asmenukė - sudėtingas menas

Rimtas naktinis išbandymas – išlaikyta

Taip sutapo, kad tą pačią dieną telefono laukė rimtas išbandymas – vakare reikia nufotografuoti Šiaulių kalėdinės eglės įžiebimo ceremoniją. Dėl viso pikto kuprinėje atsiduria ir fotoaparatas – juk negali žinoti, ar telefono galimybių pakaks.

Pirmi kadrai prie eglės – dar nesutemus. Neredaguota nuotrauka iškart atsiduria viename feisbuko puslapyje. Čia prasideda netikėti dalykai – iki nakties peržiūrų skaičius pasiekia 80 tūkstančių, kai ir aštuonis kartus mažiau šiam puslapiui yra daug.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Šiauliuose įžiebta pagrindinė miesto šventinė eglė
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Šiauliuose įžiebta pagrindinė miesto šventinė eglė

Na, gal tai tik sutapimas? Gal čia pirmu smuiku sugrojo ne kadro grožis, o tinkamas momentas? Gal, tačiau panašių kadrų feisbuke buvo marios. O gal čia fotografas labai geras? Faktas iš tiesų nuteikia kūrybai.

Atėjo lemiama akimirka, kuomet paaiškės, ar verta šį daiktą palikti savo delne, ar traukti iš kuprinės veidrodinį fotoaparatą. Pirmas kadras – į katedrą su apšviestais medžiais. Pirštai šąla, aparatas dreba, tačiau nuotrauka – ryški. Gal kiek per šviesi. Dar po kelių bandymų pavyksta išsiaiškinti, kad tomis sekundėmis, kai naktinis kadras „geriasi“ į matricą, galima procesą sustabdyti reikiamu momentu. Verta kuo mažiau judėti – kokybė džiugins dar labiau.

Skaisčiai įsižiebia miesto eglė. Brangios sekundės. Norisi kuo greičiau įamžinti momentą ir su visais pasidalinti. Jau netrukus suvoki, kad fotografuojant kartais verta pasitikėti viršuje šviečiančiomis AI raidėmis. Galima sakyti, jog tai telefono intelektas, kuris padeda parinkti reikiamą režimą. Tą naktį jis pasiteisino.

„Huawei Nova 5T“ išbandymas
„Huawei Nova 5T“ išbandymas

Tai, ko visi pavydės – platus objektyvas

Kitą dieną intelektualų fotografavimą teko atjungti, nes norėjosi pačiam parinkti režimus. Iš tiesų patartina tai padaryti, jei norite pagilinti savo fotografines žinias. Su šiuo telefonu tai daryti ne tik paprasta, bet ir verta.

Jei nemėgstate profesionalių rankinių nustatymų, galima tiesiog pasirinkti rankinės diafragmos funkciją. Kuo skaičius mažesnis, tuo ji atviresnė, o ryškumo zona – mažesnė. Čia užuomina tiems, kurie nori išplaukusio fono.

Viską už jus gali padaryti AI, tačiau „super makro“ režimą teks įsijungti rankiniu būdu. Taip pat verta nepamiršti, kad telefonas nugarėlėje turi keturis skirtingus objektyvus – priartinimas arba platus (wide) vaizdas – jūsų, o ne telefono pasirinkimas.

Plataus kampo objektyvas – tai dalykas, kuris nustebino ne vieną, rankose gniaužiantį įvairių firmų flagmanus. Daugelis to dar neturi. Platus vaizdas su nedideliu „žuvies akies“ efektu praverčia ne tik fotografuojant iš arčiau didelius pastatus, ar judrius susibūrimus.

Praktiškai bet kuris kadras atrodys emocionaliau arba dinamiškiau, jei jis pagautas plataus kampo objektyvu. Pavyzdžiui, nuotrauka, padaryta tiesiog metus į priekį koją, feisbuko draugams pasirodė lyg būtų netyčia fotografuota virstant – stebėjosi, iš kur toks geras fokusavimas griuvimo metu?

„Huawei Nova 5T“ – vilioja ne tik išore
„Huawei Nova 5T“ – vilioja ne tik išore

Verta pasitikėti ir savimi

Ką būtina išbandyti šiame telefone? Tradiciniai „slow-mo“ ar „light painting“ – savaime aiškūs, tačiau būtinai verta, fotografuojant prieš vakarinę saulę, įjungti HDR. Puikus rezultatas – gražus saulėlydis ir neužtamsėjusi gamta.

„Huawei Nova 5T“ išbandymas
„Huawei Nova 5T“ išbandymas

„Time lapse“ – smagus įrankis judančio naktinio miesto ar besisukančių žvaigždžių užfiksavimui. Telefonas sugeba greitai padaryti dokumentų kopijas ir jas apkirpti – praktiška.

Pabaigai – keletas išvadų ir patarimų. Didinti fotografuojamą vaizdą pirštais verta tik ypatingais atvejais. Juk telefonas ne šiaip sau išjungia priartinimo funkciją, kai įjungiate 48 MP rezoliuciją. Artindami skaitmeniniu būdu tiesiog netenkame kokybės. Geriau prieiti arčiau.

Beje, aukščiausia rezoliucija – gal ir geras dalykas, bet ne tuomet, kai skubate internetu siųsti tikrai daug megabaitų sveriančius failus. Tokią rezoliuciją būtų geriausia naudoti tuomet, kai kelsite kadrą į kompiuterį. Skamba juokingai, tačiau tokiais tempais greitai vestuvių fotografams pakaks tik telefonų.

Įdomus nustebinęs atradimas – net jei fotografuojate ne draugo veidą, o tiesiog ant šakos kabantį suvytusį obuolį, pabandykite reguliuojamos diafragmos funkciją arba įjungti portreto režimą – gali patikti kokybiškas fono suliejimas.

„Huawei Nova 5T“ išbandymas
„Huawei Nova 5T“ išbandymas

Nors telefonas moka automatiškai parinkti reikiamą kamerą ar jų derinį, nepamirškite, jog technologijos yra jūsų pagalbininkas, o ne vergas – kuo daugiau pats galvosite apie reikiamą objektyvą, apšvietimą, kompoziciją, tuo labiau jums pravers ir telefono galimybės bei išmanumas. Jei pamatėte gražų vaizdą, išsitraukite telefoną, skirkite kelias akimirkas kadravimui, šviesumo nustatymui ir iškart dalinkitės puikiu vaizdu – nes tobulo kadro redaguoti jau tiesiog nebus reikalo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius