-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skaitmeninis kodas: Išmanieji telefonai užkariauja Lietuvą

Visame pasaulyje sparčiai augant išmaniųjų telefonų populiarumui, neatsilieka ir Lietuva. Mūsų šalyje kas ketvirtas mobilusis telefonas yra išmanusis, o šių įrenginių pardavimai auga lyg ant mielių.
Populiariausias lietuvių pasirinkimas – išmanieji telefonai, naudojantys „Android“ operacinę sistemą.
Populiariausias lietuvių pasirinkimas – išmanieji telefonai, naudojantys „Android“ operacinę sistemą. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pirmasis šių metų ketvirtis išmaniųjų telefonų pardavėjams Lietuvoje buvo itin sėkmingas. Šių prietaisų per tris mėnesius parduota beveik 38 tūkst. vienetų, taigi – kone 420 telefonų per vieną dieną. Palyginimui, tuo pačiu laikotarpiu pernai buvo parduota beveik 11 tūkst. išmaniųjų telefonų.

Tokius duomenis „15min“ pateikė tyrimų bendrovės „GfK Custom Research Baltic“ atstovybė Lietuvoje.

Prognozuojama, kad panašios tendencijos mūsų šalyje išliks ir toliau, o per visus metus pardavimai gali išaugti kone dvigubai. „Augimą stimuliuos operatorių rinkodariniai veiksmai, kainų mažėjimas, naujų modelių bei turinio gausa“, – aiškino tyrimų bendrovės atstovas Eduardas Grybovas.

Renkasi pigesnius

Skirtingais duomenimis, šiuo metu visame pasaulyje išmaniuosius telefonus turi 19-22 proc. mobiliųjų telefonų vartotojų.

Vartotojų, turinčių išmaniuosius telefonus, dalis augs sparčiau, nei pernai. Kadangi, priešingai nei 2010 metais, paprastų mobiliųjų telefonų pardavimai Lietuvoje krenta, – sakė E.Grybovas. Lietuva pasaulio kontekste laikosi palyginti solidžiai: mūsų šalyje „smartfouną“ turi kas ketvirtas mobiliojo telefono savininkas. „Vartotojų, turinčių išmaniuosius telefonus, dalis augs sparčiau, nei pernai. Kadangi, priešingai nei 2010 metais, paprastų mobiliųjų telefonų pardavimai Lietuvoje krenta“, – pastebi E.Grybovas.

Tuo pačiu jis pabrėžia, kad augti lietuviams dar yra kur: Nyderlanduose išmaniųjų telefonų rinka dar 2009 metais sudarė 21 proc., o Lietuvoje šis skaičius pasiektas tik paskutinį praėjusių metų ketvirtį.

Kaip ir visame pasaulyje, Lietuvoje populiariausi įrenginiai su „Android“ operacine sistema. Mobilieji operatoriai teigia taip pat parduodantys nemažai „Symbian“ ir „iOS“ operacines sistemas naudojančių telefonų. Itin populiarūs nebrangūs telefonai, o taip pat „Akcija“ ar „Nuolaida“ ženklu pažymėtos prekės.

Internetas – būtinybė

Operatoriai skaičiuoja, kad visoje Lietuvoje gali būti apie 250 tūkst. išmaniųjų telefonų vartotojų. Prognozuojama, kad iki metų pabaigos šis skaičius gali išaugti iki 400–450 tūkstančių.

Apie 162 tūkst. „smartfounų“ vartotojų turinti bendrovė „Omnitel“ teigia, kad žmonės aktyviai naudojasi įrenginių teikiamais privalumais. Vidutiniškai vienas vartotojas per mėnesį persiunčia apie 30–40 megabaitų duomenų, tačiau yra nemažai klientų, kurie persiunčia vieną ar net kelis gigabaitus.

„Išmanieji telefonai dažniausiai naudojami bendrauti socialiniuose tinkluose („Facebook“, „Twitter“), skaityti naujienas per naujienų portalų programėles, naudotis el. paštu telefone, žiūrėti vaizdo įrašus svetainėje „Youtube“. Gera pradžia padaryta su elektroninių žurnalų ir knygų skaitymu išmaniuosiuose telefonuose“, – sakė „Omnitel“ viceprezidentas rinkodarai ir paslaugoms Darius Maikštėnas.

Sumanių telefonų populiarėjimą pastebi ir kompanija „Bitė“. Be to, vartotojai vis dažniau renkasi mokėjimo planus, leidžiančius už nustatytą mokestį ne tik skambinti, siųsti SMS, bet ir naršyti internete.

„Išmaniuosius telefonus šiuo metu turi apie 15 proc. „Bitės“ klientų. Jų dalis sparčiai auga ir tai jau nebėra nišinė telekomunikacijų verslo sritis, kaip buvo prieš keletą metų“, – teigia „Bitės“ atstovė ryšiams su visuomene Raminta Rimkienė.

Ji pastebėjo, kad privatūs klientai persiunčia daugiau duomenų, nei verslo klientai, o aktyviausi mobiliojo interneto paslaugų naudotojai parsisiunčia iki 3 gigabaitų duomenų per mėnesį. Daugiausiai išmaniuosius telefonus „Bitės“ klientai naudoja naršyti po naujienų tinklalapius, tikrinti el. paštą, bendrauti per socialinius tinklus, taip pat populiarios parsisiunčiamos aplikacijos – programos, žaidimai ir kt.

Bendrovė „Tele2“ informaciją apie „smartfounų“ vartotojų skaičių laiko konfidencialia, tačiau pripažįsta pastebinti jo augimą. Dauguma jos klientų renkasi įrenginius, kuriems taikomos nuolaidos.

„Išmaniųjų telefonų skaičiaus augimas Lietuvoje iš esmės tiesiogiai susijęs su dviem kriterijais – pačių aparatų kaina ir mobiliojo interneto kaina. Jei operatoriai ir toliau siūlys išmaniuosius telefonus įsigyti už nedidelę kainą ar apskritai už litą, žmonės juos ir pirks – natūralu, kad kiekvienas nori už tą pačią kainą įsigyti gražesnį ir naujesnį daiktą. Mobiliojo interneto kaina taip pat svarbi, nes be interneto išmanieji telefonai praranda daugumą savo funkcijų“, – sakė „Tele2 Lietuva“ Viešųjų ryšių vadovas Andrius Baranauskas.

Kas yra išmanusis telefonas?

Pagrindinis išmaniojo telefono (angl. smartphone) skirtumas nuo įprasto mobiliojo ryšio telefono – tai sudėtinga operacinė sistema, leidžianti įdiegti papildomas programas, kurios išplečia įrenginio galimybes. Dauguma išmaniųjų telefonų galimybėmis nenusileidžia personaliniam kompiuteriui. Įprastai jie turi lietimui jautrų ekraną, jais galima naršyti internete, bendrauti socialiniuose tinkluose, dirbti rašymo, skaičiavimo ir kt. programomis, žaisti grafinius žaidimus, atkurti garso ir vaizdo įrašus, taip pat įdiegti ir naudoti specializuotas programėles. Juos galima naudoti kaip skaitmenines užrašines, atlikti vaizdo skambučius, bendrauti susirašinėjimo programėlėmis ir t.t.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius