Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skaitmeninis kodas: keliavimas ateityje

Ateities prognozių girdime daug ir įvairių, deja, dauguma jų piešiamos tamsiai. Tačiau yra ir malonių prognozių, ypač tinginiams. Pavyzdžiui, bus galima mažiau vaikščioti, o gal ir vairuoti neteks.
„U3-X“ - segvėjaus ir vienračio derinys.
„U3-X“ - segvėjaus ir vienračio derinys. / Gamintojo nuotr.
Temos: 1 Kelionės

Patogių ir taupių keliavimo būdų ieškoma jau keliolika metų. Nafta juk kažkada baigsis. Tačiau kol vieni kuria taupius automobilius, „Honda“ nusprendė pažvelgti plačiau ir sukūrė keliavimo priemonę, kuri galėtų konkuruoti su segvėjumi – „U3-X“.

Šis, kol kas eksperimentinis, įrenginys skirtas įveikti trumpiems atstumams, tačiau kitaip nei važiuojant segvėjumi, žmogus ne stovi, o sėdi ant atlenkiamos sėdynės. Nedidelis, tarp kojų telpantis, įrenginys sveria mažiau nei 10 kg, jį varo elektra, kurios vienu ypu užteks maždaug valandos kelionei. Tačiau kadangi jokio atlošo ant šios transporto priemonės nėra, ilgesnę kelionę kažin ar pavyktų iškęsti balansuojant tokiu vienračiu.

Įdomi naujovė – įrenginys leis važinėti ne tik pirmyn ir atgal, tačiau ir į šonus. Tai leidžia neįprasta rato konstrukcija.

Kuria kryptimi ir kokiu greičiu važiuoti žmogus valdys kūnu, panašiai kaip važiuojant segvėjumi: labiau pasilenkus į priekį greitis didėja, pakrypus į šoną įrenginys važiuoja kreivai.

Kol kas „Honda“ tik išplatino pranešimą, vaizdo įrašą ir kelias nuotraukas, tačiau kalbama, kad įrenginį bus galima pačiupinėti spalio pabaigoje vyksiančiame renginyje „Tokyo Motor Show“. Kada produktas galėtų pasirodyti rinkoje, taip pat nekalbama.

Vežimėlis neįgaliesiems

Prieš tai aprašytas įrenginys skirtas visiems – nuo vaiko iki pensininko. Tačiau neliks užmiršti ir neįgalieji.

Gamintojo nuotr./Vežimėlis neįgaliesiems „Carrier“.
Vežimėlis neįgaliesiems „Carrier“.

Vienos Taikomųjų menų universiteto studentai sukūrė konceptualų neįgaliųjų vežimėlį, kuris leistų ne tik užvažiuoti į itin stačią įkalnę, bet ir užvažiuotų laiptais. „Carrier“ (angl. vežėjas) pavadintas įrenginys turi ratus, tačiau esant reikalui galima „išskleisti“ dar du papildomus ratus, sudarant trikampio formą, kurią juostų vikšrai – panašiai, kaip tanke.

Vežimėlio sėdynėje įrengtos specialios „durelės“ tam, kad tualete kiltų mažiau nepatogumų. O stipri vežimėlio konstrukcija gali pakelti žmogų aukštyn, taigi parduotuvėje būtų lengviau pasiekti viršutinėse lentynose esančius produktus.

Deja, kol kas šis vežimėlis egzistuoja tik eskizuose. Belieka tikėtis, kad kada nors jis virs apčiuopiamu produktu.

E-žemėlapis

Kalbant apie keliones, kone labiausiai erzinantis, tačiau nepakeičiamas, daiktas jose yra žemėlapis. Ypač pirmą kartą viešint kokiame nors mieste.

Kol jį išlankstai, surandi, kur esi pats, tada reikiamą gatvę ir kaip iki jos nueiti, žiūrėk, ir lietus užslenka. O pati sunkiausia užduotis būna jį vėl tvarkingai sulankstyti. Ir net jei viską atlieki tvarkingai, užtenka kartą ne ten pasukti – ir vėl pasiklysti, vėl lankstai tą popiergalį...

Gamintojo nuotr./Žemėlapis-GPS „Maptor“.
Žemėlapis-GPS „Maptor“.

Dizaineriams Jin-Sun Park ir Seon-Keun Park kilo elementari, tačiau geniali idėja – sujungti GPS įrenginį ir projektorių. Į žibintuvėlį panašus įrenginys, kurį dizaineriai vadina „Maptor“ (angl. „map“ – žemėlapis), leidžia projektuoti žemėlapio vaizdą ant bet kokio (patartina – kuo lygesnio) paviršiaus, pavyzdžiui, asfalto plytelių, sienos, popieriaus lapo ar, iš bėdos, rankos.

Žemėlapyje matoma buvimo vieta su aplinkinėmis gatvėmis. Ant „Maptor“ įrengti mygtukai leistų nusistatyti, kiek „apylinkių“ rodyti, taip pat kokio dydžio žemėlapį projektuoti.

Mėgstantiems klaidžioti naktimis jis puikiai tiktų, klausimas tik, kokio ryškumo vaizdas matytųsi projektuojant žemėlapį šviečiant saulei...

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius