-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skaitmeninis kodas: komunikacijai tobulinti

Kaip parodyti jausmus, bendraujant kompiuteriu ir rašant klaviatūra? Kaip susikalbėti su augintiniu ir suprasti, ko jis nori? Į šiuos klausimus gali padėti atsakyti technologijos.
Šunų įgarsintojas.
Šunų įgarsintojas „Bowlingual“. / Gamintojo nuotr.

Bendravimas klaviatūra yra vienas mažiausiai išraiškingų būdų. Ar būtum linksmas, ar pavargęs, ar piktas, kitame interneto kabelio gale sėdintis žmogus matys tas pačias raides. Na, jei esi piktas, gali pradėti rašyti DIDŽIOSIOMIS RAIDĖMIS – supratingesnis internautas supras, kad „rėki“. O ką, jei labai supyksti? Didesnių raidžių juk neparašysi...

Čia praverstų klaviatūra, jaučianti paspaudimo jautrumą. Kompanijos „Microsoft“ pagamintas tokios klaviatūros prototipas išvaizda nesiskiria nuo įprastos klaviatūros. Esminis jos skirtumas – po mygtukais įrengti sensoriai, nustatantys paspaudimo stiprumą. Jie gali nustatyti net 8 paspaudimo stiprumo lygius.

Turint tokią klaviatūrą, būtų galima nustatyti skirtingą teksto įvedimą, priklausomai nuo paspaudimo stiprumo: silpni paspaudimai rašytų pilką tekstą, normalūs – įprastą, stipresni – paryškintą ir pan. Taip pat ši klaviatūra turėtų patikti žaidimų mėgėjams: švelniai spausdamas mygtukus galėtum sėlinti link priešo, o stipriai – bėgti ir t.t.

Dar vienas naudingas dalykas: netyčia paspaudus du vienas šalia kito esančius mygtukus vienu metu, kompiuteryje liks to mygtuko ženklas, kuris buvo paspaustas stipriau.

Kol kas tai tėra prototipas, kurio net orientacinė kaina neskelbiama, tačiau neabejoju, jog netrukus ši klaviatūra pasirodys parduotuvių lentynose.

Siūlome pažiūrėti, kaip klaviatūra veikia:

VIDEO: UIST 2009 Student Innovation Contest - Demo Video

Šunų įgarsintojas

Žmonės tarpusavyje gali bendrauti daugybe būdų: raštu, žodžiu, neverbaliniu būdu... O kaip bendrauti su gyvūnais?

Japonas Matsumis Suzukis išrado įrenginį, skirtą įgarsinti šunims. Pirmoji „Bowlingual“ prietaiso versija pasirodė dar 2002 metais, tuomet ant šuns kaklo užkabintas nedidelis siųstuvas skyrė 6 pagrindines emocijas.

Šį mėnesį pristatyta nauja įrenginio versija tiesiogine to žodžio prasme verčia šuns lojimą. Naujasis „Bowlingual“ turi net 5 tūkst. įrašytų žodžių ir frazių. Įrenginys išanalizuoja augintinio lojimą ir pateikia galimą jo interpretaciją, pavyzdžiui „duok valgyti“, „aš supykau“, „esu pavargęs“ ar „išvesk pavedžioti“. Žodžiai taip pat parodomi imtuvo ekrane.

Aišku, augintinių poreikius šeimininkai supranta ir be tokių įrenginių, o šiais laikais laisvus 220 JAV dolerių (apie 530 Lt) tokiam žaisliukui skirti gali tikrai ne kiekvienas...

„Windows 7“: nuolaidų nebus

Artėja spalio 22 diena – data, kurią ryškiu žymekliu kalendoriuose apibrėžė ištikimiausi „Microsoft“ gerbėjai. Tądien prekyboje pasirodys išgirtoji „Windows 7“ operacinė sistema.

Deja, „Microsoft“ irgi jaučia sunkmetį ir nuolaidžiauti neketina. Norintys atnaujinti operacinę sistemą iš „Windows Vista“ ar „Windows XP“ į „Windows 7 Home Premium“ turės pakloti 400 Lt, į „Windows 7 Professional“ – 700 Lt, o į „Windows 7 Ultimate“ – apie 750 Lt. Perkant operacinę sistemą „dėžutėje“, ji atitinkamai kainuos 700 Lt, 1050 Lt ir 1100 Lt (kainos apytikslės ir, kol kas, neoficialios). Nors buvo kalbėta, kad „Microsoft“ pasiūlys nuolaidas užsakant „Windows 7“ iš anksto, to sulaukė tik dalis valstybių anapus Atlanto.

Tiesa, jei nuo birželio pabaigos pirkote kompiuterį su „Windows Vista“ operacine sistema, turėjote gauti nemokamo naujinimo į „Windows 7“ kuponą, kurį galėsite panaudoti spalio 22 dieną. Kitu atveju būtų pats laikas pradėti taupyti...

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius