Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skaitmeninis kodas: mąstyk, žaidėjau!

Kompiuteriu rimtai nežaidžiu nuo abitūros – kuo ilgiau sėdėdavau, tuo bukesnis jausdavausi. Dabar užsiimu racionalesniais darbais. Bet smegenis gal ir neblogai būtų pramankštinti.
Pelė
Pelė / Ohgizmo.com nuotr.

Kaip ir daugumai kompiuterių vartotojų, žaidimų fazė man buvo itin „kabinanti“ ir atėmė ne vienerius metus. Laimei, kažkaip ištrūkau iš to liūno (na, kartais dar pažaidžiu pusvalandį-kitą per mėnesį, bet tik „internetinius“ žaidimus).

Gaila man ne tik veltui sugaišto laiko (nieko šiais laikais nebenustebinsiu pasakęs, kad „Need for speed-Most Wanted“ praėjau 5 kartus, „Age Of Empires III“ sunkiausiu lygiu pasaulį atkariavau bent 3 kartus, o pirmąjį „GTA“ nuo pradžios iki paskutinės misijos sužaidžiau kokius 5 kartus), gaila ir bukinamų smegenų ląstelių. Po savaitės-dviejų žaidimo galva taip atbukdavo, kad eidamas į parduotuvę nejučia pagalvodavau, kiek turiu gyvybių, kokia mano galia ir pan.

Žaislų gamintoja „Mattel“ (labiausiai žinoma kaip Barbės gamintoja) susirūpino tuo, kad žaisdami žmonės per mažai naudoja protą ir sukūrė žaislą „Mindflex“ (pažodžiui iš anglų k. „proto lankstytoją“). Jį sudaro blyno formos plastmasinis pagrindas, ant jo – „kliūtys“ ir rankenėlė, taip pat kamuoliukas ir keistos ausinės. Idėja paprasta: kamuoliuką reikia „pervaryti“ pro kliūčių ruožą.

Kamuoliuko aukštį valdo „fenų sistema“ žaislo pagrinde. O „fenai“ reguliuojami pagal žaidėjo smegenų veiklą. Žaidėjui reikia užsidėti minėtas ausines ant smilkinių, prisijungti specialius gnybtukus prie ausų, susikaupti ir įsivaizduoti, kaip kamuoliukas įveiks kliūtis. Pagalvojus „smarkiau“, „fenai“ pūsteli kamuoliuką aukščiau. Horizontaliai kamuoliukas „stumiamas“ sukant rankenėlę.

Aiškinant primityviai, ant galvos dedamas įrenginys matuoja smegenų bangas, kurios yra susijusios su koncentracija. Signalai siunčiami į žaislą, o šis reguliuoja „fenų“ pūtimą.

Šis žaislas buvo pristatytas jau pasibaigusioje tarptautinėje buitinės elektronikos parodoje (angl. „Consumer Electronics Show“ – CES). Prekyboje jis turėtų pasirodyti rudeniop, kalbama apie 80 JAV dolerių (apie 200 Lt) kainą.

Na, už gerą smegenų mankštą gal ir sutikčiau tiek sumokėti. Įdomu, kliūtis bus galima keisti?

Greičio teks palaukti

Jei ne žaidimų, tai bent duonos, pasakytų senovės romėnas. Aš sakau, kad vietoj žaidimų geriau užsiimti darbu. O koks darbas prie kompiuterio be visokiausių įrenginių, duomenų siuntimų ir t.t.
Ko gero visi žino, kas yra ir kaip atrodo USB 2.0 kabelis. Jis tapo toks universalus, kad tinka prie kompiuterio prijungti tiek pelę, tiek kietąjį diską, telefoną ar beveik bet kokį kitą įrenginį.

Tai štai, jau sukurtas galimas jo įpėdinis – USB 3.0. Šiuo metu vyksta tobulinimo darbai, optimistai tikisi, kad dar šįmet pavyks išgauti maksimalų 5 gigabitų per sekundę (Gb/s) greitį (tai būtų maždaug 10 kartų daugiau, nei pajėgia USB 2.0) ir trečiasis USB pasirodys prekyboje.

Kol kas neskelbiama, kas jais domisi, tačiau akivaizdu, kad pirmiausia naujovė patrauks su dideliais duomenų srautais dirbančių įrenginių gamintojus – tiek nešiojamieji kietieji diskai, atmintinės, kortelių skaitytuvai ir pan.

Argi teks keisti visus įrenginius? Jokiu būdu. Na, lizdas bus kitoks – kiek platesnis – tačiau kaip USB 1.0 rado vietą spausdintuvų, fotoaparatų ir kitų įrenginių pasaulyje, taip sritimis pasidalins ir 2 bei 3 kartos jungikliai. O iki to dar ilgai teks palaukti. Mat kol kas per bandymus su USB 3.0 pavyko išvystyti vos 1,2 Gb/s greitį.

Visur ir visada

Pabaigai – pora keistų (ir kažin ar naudingų) mane prajuokinusių daiktų. Pirmasis – šviečiantys akinių rėmeliai. Dvi švieselės, pritvirtintos priekyje, spigina tiesiai į stebimą objektą, pavyzdžiui, knygą. Iš šono atrodo keistai ar net bauginančiai. Aš juos dėvėčiau nebent naktį, kai niekas nemato. Tačiau jei niekas nemato, kodėl neįsijungus lempos? Jei visgi susidomėjote, pasiieškokite „Tortoise Lighted Reading Glasses“ tinklalapyje Whateverworks.com. Tik 30 JAV dolerių (apie 75 Lt).

Dar vienas keistas daiktas – neperšlampama kompiuterinė pelė. Matyt, smarkiai prakaituojantiems. Itin smarkiai. Arba tiems, kurie neatsitraukia nuo kompiuterio net vonioje. Įdomu, ant kokio paviršiaus ją ten būtų galima valdyti? Susidomėjusiems – „Waterproof Mouse“ rasite Usbgeek.com už 17 JAV dolerių (45 Lt).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius