Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skaitmeninis kodas: metai IT ritmu

Baigiantis metams verta stabtelėti ir prisiminti, kas svarbaus ir įdomaus įvyko. Tad pasukime skaitmeninį laikrodį atgal ir pažvelkime į 2010-ųjų įvykius informacinių technologijų (IT) srityje.
2010 metų „mados“: 3D televizija, planšetiniai kompiuteriai, išmanieji telefonai, socialiniai tinklai.
2010 metų „mados“: 3D televizija, planšetiniai kompiuteriai, išmanieji telefonai, socialiniai tinklai. / 15min.lt montažas

Šiemet daug dėmesio skirta inovacijoms. Nors prognozuota, jog metų tendencija bus trimatis (3D) kinas ir televizija, laukto lūžio taško ši technologija nepasiekė ir vartotojų būstų neokupavo. Kino teatre 3D filmų lankomumas buvo nemažas, tačiau rinkai pristatyti pirmieji 3D televizoriai iš parduotuvių lentynų nebuvo šluojami. Bent jau ne tokiu tempu, kaip tikėjosi gamintojai.

Kompiuterių rinkoje ginklai nukrypo į virtualią erdvę – „debesų kompiuteriją“. Į virtualią erdvę perkeliama vis daugiau paslaugų, programų, populiarėja nuotolinės duomenų talpyklos, o „Google“ pristatė „virtualią“ operacinę sistemą „Chrome OS“. Ji išsiskiria tuo, jog naudoja tik internetines programas, be to, iš esmės visą informaciją saugo nuotoliniuose serveriuose, tad juos pasiekti galima ir būnant prie draugo kompiuterio kitoje pasaulio pusėje – užtenka interneto.

Internete šįmet – neregėtas socialinių tinklų bumas. Daugiausia iš to išlošė „Facebook“, JAV tapęs labiau lankoma svetaine už „Google“ ir, kaip teigiama, šiais metais jau generavęs pelną. „Facebook“ įkūrėją Marką Zuckerbergą žurnalas „Time“ net paskelbė Metų žmogumi. Be kitų funkcijų, „Facebook“ nariai ypač pamėgo žaidimus („Zynga Poker“, „Farmville“ ir kt.), tačiau neišvengta skandalų – paaiškėjo, jog populiariausios socialinio tinklo programos perdavė informaciją apie vartotojus dešimtims reklamos ir interneto monitoringą atliekančių kompanijų.

„Gadget‘ų“ (prietaisų) rinkoje stebimas elektroninių skaityklių (angl. e-reader), planšetinių kompiuterių ir išmaniųjų telefonų iškilimas. Ko gero, visas pasaulis žino apie balandį „Apple“ pristatytą „iPad“, planšetinių kompiuterių pristatė ir kiti gamintojai, tarkim, „Samsung“ išleido „Galaxy Tab“. Taip pat „Apple“ pratęsė jau legendiniu tapusio išmaniojo telefono „iPhone“ seriją, pristatydamas ketvirtąją jo versiją, tačiau neatsiliko ir konkurentai: „Nokia“ į rinką metė N8, „Samsung“ – „Galaxy S“, HTC – „Desire HD“...

Staigmeną pateikė ir „Microsoft“, rudenį pristačiusi atnaujintą operacinę sistemą išmaniesiems telefonams „Windows Phone 7“, kuri tiek išvaizda, tiek valdymu skiriasi nuo bet kokios kitos rinkos žaidėjos. Telefonus specialiai jai pagamino „Samsung“, LG, HTC, jie buvo pristatyti ir Lietuvoje.

Taip pat verta paminėti kitą „Microsoft“ gaminį – lapkritį rinkai pristatytą žaidimų pultelį „Kinect“. Tai – įrenginys, fiksuojantis žmogaus judėjimą ir leidžiantis žaisti tiesiog... judant. Nieko laikyti ar prisijungti nereikia. Tik judėti. Teko ir man pažaisti, išties smagi pramoga.

Telekomunikacijų kompanijos šįmet investicijas metė į šviesolaidinį internetą, o mobilieji operatoriai – vadinamąją 4G technologiją. Šis bevielis ryšys leidžia pasiekti iki 100 megabitų per sekundę greitį, ir jau veikia JAV bei dalyje Europos valstybių. Deja, Lietuvai metus kitus dar teks palaukti...

Veiksmo būta ir kovoje su piratavimu. Šiek tiek pasistūmėjo garsioji „torrent“ svetainės „The Pirate Bay“ byla, tačiau kaltais pripažinti svetainės įkūrėjai nuosprendį apskundė Švedijos Aukščiausiajam teismui. JAV teisėsauga su nelegalia veikla internete nusprendė kovoti kitaip ir lapkričio pabaigoje, iš niekur nieko, užblokavo 82 tinklalapių domenus. Šiuose tinklalapiuose esą buvo siūloma įsigyti įvairių produktų klastočių, tarp jų – avalynės, drabužių, rankinių, įvairių aksesuarų, taip pat filmų, muzikos bei programinės įrangos. Teismas dar neįvyko, tad ši istorija dar laukia tęsinio. Vis dėlto dalis svetainių jau spėjo „atgimti“ kitais adresais...

Šioje srityje netrūko veiksmo ir Lietuvoje: kovą teismas nutraukė garsiąją „Linkomanijos“ bylą, kurioje vienas svetainės vartotojas kaltintas operacinės sistemos „Windows 7“ platinimu. Policija šį nuosprendį apskundė. Taip pat nubaustas kitas „Linkomanijos“ vartotojas, kuris prisipažino platinęs filmą „Zero II“.

Dar vasarą bandyta užblokuoti prieigą prie lažybas internetu teikiančių užsienio tinklalapių, bet Lietuvos interneto tiekėjams pareiškus, jog jie tam neturi techninių galimybių, antstolio reikalavimai buvo sustabdyti.

Dar galima prisiminti, kaip programišiai įsibrovė į telekomunikacijų kompanijos „Omnitel“ svetainę; kaip programišiai grasino „nulaužti“ Lietuvos įmonių tinklalapius ir reikalavo išpirkų (ir, beje, įvykdė DDoS tipo atakas); kaip artėjant Kalėdoms internete įsikūrė fiktyvios parduotuvės Beribu.lt ir Top-tech.lt; kaip smarkiai krito garsusis One.lt...

Tačiau ne viskas buvo tik blogai. Štai vasarą startavo internetinė televizija 15min.tv. O rugsėjo viduryje Vilniuje keturias dienas vyko pasaulinis Interneto valdymo forumas – svarbiausias metų renginys interneto valdymo srityje. Be to, man džiugi naujiena buvo, jog autorių teisių gynėjams nepavyko „prastumti“ vadinamosios kompensacijos, kuri būtų renkama perkant ne tik atminties laikmenas (tuščius kompaktinius diskus, USB atmintines ir kt.), bet ir techninę įrangą – kompiuterius, telefonus ir kt. Sako, įstatymo pataisas Seimas gali priimti kitąmet. Na, tuomet šįmet mano Kalėdų noras bus... ai, nesakysiu, nes neišsipildys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius