Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skaitmeninis kodas: muzika kišenėje

Pasaulio ekonomikai krizenant muzikos pramonė išgyvena ne pačius geriausius laikus. O įrašų perkamumui mažėjant, įtariu, rankas trina muzikinių grotuvų gamintojai.
„iPod nano“
„iPod nano“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Jei kas iki šiol pirko įrašus tik įrašytus į CD, dabar pats laikas „skaitmenizuotis“, mat internete muzikos įrašai gerokai pigesni, nemažai albumų dalinami už simbolinį 1-2 eurų/dolerių mokestį.
Tačiau muzika bevertė, jei nėra kuo jos klausyti. Iki šiol buvau įsitikinęs, kad geriausi yra maži grotuvėliai – pats tokius turiu du. Pigūs jie, o ir kelnės nesmunka. Bet išbandęs kelis didesnius grotuvus įsitikinau šiek tiek klydęs.

ZEN X-Fi

Taip keistai pavadintas „Creative“ kompanijos grotuvas iš pirmo žvilgsnio primena smarkiai sumažintą televizoriaus versiją: ekranas ir keliolika mygtukų. Pirmosiomis dienomis (ypač tamsoje) valdyti sunkoka, bet po kurio laiko mygtukų funkcijos „įaugo“ į galvą.

Privalumai – grotuvas turi 6 cm įstrižainės spalvotą ekraną, integruotą garsiakalbį (gatvės triukšme girdisi neblogai), SD tipo atminties kortelės lizdą (jei pritrūktų 16 gigabaitų (GB) vidinės atminties), integruotą radijo imtuvą, mikrofoną... Grotuvu galima klausyti muzikos, žiūrėti video įrašus (filmams toks ekranas netinka, bet trumpiems vaizdeliams – per akis), nuotraukas ir pan.
Be to, grotuvas „gaudo“ bevielio ryšio (WiFi) bangas, taigi galite jį „oru“ sujungti su kompiuteriu ar jungtis tiesiai prie interneto. Deja, naršyti nepavyks – nebent klausytis „podcast‘ų“ (internetu transliuojamų laidų).

Didelių minusų neaptikau, bet pirkdamas grotuvą už 666 Lt (tokia kaina skelbiama internete) tikėčiausi ir lietimui jautraus ekrano, o kadangi galima prisijungti prie interneto, kodėl jame negalima ir naršyti?

iPod nano

Grotuvas gana nedidelis, plokščias, jis gali ne tik groti muziką, bet ir pažadinti ryte (nors cypsi tylokai...). „iPod nano“ taip pat yra kalendorius, laikrodis, galima išsisaugoti kontaktus (derinama per kompiuterį), saugoti užrašus ir net žaisti žaidimus. Nors šių funkcijų rasti nesitikėjau ir kažin ar jas naudočiau (mano nuomone, jos labiau tinka telefonui), galbūt kažkam jos yra naudingos. Dar viena įdomi smulkmena – aparatą supurčius perjungiama kita daina. Įdomu, kas vyksta bėgant...

Grotuvą galima derinti naudojant iTunes (Apple muzikos grotuvas kompiuteryje). Tačiau tiesiai į grotuvą nukopijuotos muzikos (nesinaudojant iTunes) jis neatpažįsta. Be to, spalvotą maždaug 4 cm įstrižainės ekraną turinčiame grotuve tikėjausi rasti ir bent nedidelį garsiakalbį, deja, muzikos galima klausyti tik su ausinėmis. 4 GB talpos grotuvas kainuoja 429 Lt, 8 GB – 569 Lt.

iPod touch

Kur kas daugiau galimybių suteikia lietimui jautrų 9 cm įstrižainės ekraną turintis „iPod Touch“. Be visų išvardintų funkcijų, šis aparatas leidžia naršyti internete, tikrintis paštą, stebėti orą ir akcijų kursus, naudotis žemėlapiu... Visų galimybių ir neišvardinsiu. Tiesa, paskambinti juo nepavyks – tam jau reikia vyresniojo jo brolio „iPhone“.

Ilgai su juo žaidžiau. Ieškojau, prie ko prikibti – juk Apple už reklamą nesusimokėjo. Galiausiai radau: grotuvas neturi integruoto garsiakalbio. Pavyzdžiui, rodai draugui vaizdelį Youtube.com svetainėje ir turi pats įgarsinti. Nekas.

Kad ir koks „iPod touch“ bebūtų geras, prieš mokėdamas 819 Lt (8 GB talpos grotuvas) ar 1,5 tūkst. Lt (32 GB) už šį grotuvą pagalvočiau – gal verčiau pataupyti ir vėliau nusipirkti iPhone už 2400 Lt?

Nokia Xpress Music

Parašęs „iPhone“, prisiminiau neseniai turėjęs naująjį Nokia 5800 XpressMusic. Jam apibūdinti užtektų vieno sakinio: Nokia konkurentas „iPhone‘ui“.

Konkuruoti, visų pirma, jis ketina kaina – vasarį prekyboje pasirodysiantis aparatas turėtų kainuoti apie 1200 Lt (be sutarties).

Nokia 5800 telefonu galima klausyti muzikos (yra įprastas ausinių lizdas), žiūrėti video (ekranas – maždaug 8 cm įstrižainės), naršyti internete (tiek mobiliuoju internetu, tiek bevieliu ryšiu), klausytis radijo, fotografuoti, filmuoti... Sunkiausia buvo įprasti prie trijų mygtukų sistemos: kartais reikia spausti juos, kartais – ieškoti „mygtuko“ ekrane. Tačiau nustebino elemento talpa – intensyviai naudojamas „atlaikė“ beveik dvi dienas.

Ko daugiau reikia jaunimui? Žaidimų. O va su jais turėjau problemų. Kadangi jie valdomi liečiant ekraną, pirštas dažnai užstojo „veiksmo vietą“. Yra telefone ir judesio jutiklis. Judinau telefoną kelias valandas, bet apvažiuoti vieno rato taip ir nepavyko. Matyt, senatvė, rankos dreba...

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius