Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skaitmeninis kodas: naršyklės paieškos

Kai kone visą dieną praleidi prie kompiuterio ir dažniausia naršai internete, imi ir susimąstai – gal įmanoma tai daryti patogiau? Tobulumui ribų nėra, o naršyklių gamintojai deda visas pastangas, kad įtiktų vartotojui.
„Windows“ vartotojams siūlys išsirinkti pagrindinę interneto naršyklę.
„Windows“ vartotojams siūlys išsirinkti pagrindinę interneto naršyklę. / 15min.lt nuotr.

Kol kas dauguma vartotojų naudoja toli gražu ne pačią tobuliausią „Internet Explorer“ (IE), bet situacija gali kiek pasikeisti. Bent Europoje. Mat kovo pradžioje, Europos Komisijos reikalavimu, operacinės sistemos „Windows“ (XP, Vista ar 7) vartotojai Europoje, naudojantys IE, sulauks pranešimo, siūlančio išsirinkti naują nustatytąją (t.y. pagrindinę) naršyklę.

IE iki šiol buvo priverstinai „įskiepyta“ į pačią operacinę sistemą, tačiau EK nusprendė, jog taip sukuriamos nevienodos konkurencinės sąlygos. Vartotojams bus siūloma rinktis vieną iš penkių šiuo metu populiariausių naršyklių: tos pačios IE, „Firefox“, „Opera“, „Safari“ ir „Chrome“.

Kadangi IE didžioji dauguma puikiai pažįsta, pasistengsiu trumpai aprašyti kitas naršykles.

 „Firefox“ – liaudžiai

Greita, lengvai valdoma ir saugi – taip trumpai galima apibūdinti „Firefox“ naršyklę.

Perėjimas nuo IE prie „Firefox“ bus, ko gero, mažiausiai skausmingas nepatyrusiems vartotojams, nes ši naršyklė yra neapkrauta funkcijomis bei pasižymi geru suderinamumu, neapkrauna kompiuterio. Žodžiu, naršyklė užsikraus ir puslapius vartys greičiau, o dar ir jausitės saugiau. Didelis pliusas ir už lietuvybę, taip pat už tėvų apsaugą bei privatų naršymą (neišsaugant lankytų tinklalapių bei atsiųstų failų kietajame diske).

Tačiau keliantys aukštus reikalavimus naršyklei gali nusivilti, mat dalies populiarių funkcijų ji neturi, pavyzdžiui, valdymo pelės gestais, nerodo atidarytų tinklalapių kortelių atvaizdų, nėra „greito rinkimo“ lango, integruoto „torrent“ kliento ir t.t. Tokiems dalykams teks ieškoti įskiepių (angl. add-in). Privalumas tai, ar trūkumas – galima ginčytis.

„Chrome“ – jaunimui

Naršyklę „Google Chrome“ buvau įsidiegęs prieš daugiau nei metus, dar kai ji pasirodė, ir smarkiai nusivylęs suskubau atsikratyti. Tačiau per tą laiką ji smarkiai patobulėjo – dingo visos klaidos, pagausėjo funkcijų, dabar ji veikia greit ir stabiliai. Nežinau kodėl, bet dabar man ji primena „Firefox“. Gal kiek lėtesnė, tačiau tokia pat paprasta, saugi, o ir lietuviškai „kalba“.

Didžiausiu „Chrome“ privalumu įvardinčiau „greito rinkimo“ langą, kuris atsiranda atvėrus naują kortelę. Jame rodomi dažniausiai lankomi bei neseniai uždaryti tinklalapiai, taigi nesunku greit pereiti į mėgstamus puslapius ar netyčia puslapį išjungus į jį sugrįžti. Ko gero, didžiausias minusas – mažas papildų skaičius. Bet nėra čia ko stebėtis, juk ši naršyklė pati jauniausia...

„Opera“ – įnoringiems

Nors gal tiksliau būtų sakyti, įnoringiems tinginiams. Tokiems, kaip aš. Kuriems reikia visko viename jau diegiant programą, kurie tingi ieškoti, diegti ir konfigūruoti papildus. „Opera“ turi bene viską, ko gali prireikti: greito rinkimo langą, valdymą pelės gestais, integruotą RSS skaityklę, „torrent“ klientą, el. pašto klientą, leidžia blokuoti reklamas, atmintyje saugo uždarytas korteles ir leidžia jas greit grąžinti... Ir, žinoma, ji veikia greit, sklandžiai bei suteikia maksimalų saugumą.

Minusas pradedantiesiems – naršyklė neturi lietuvybės. Kitas absurdiškas minusas – nors naršyklė geriausiai susidoroja su interneto standartų testais, kai kuriuos tinklalapius ji atvaizduoja su „klaidomis“ (nors gal tiksliau būtų sakyti – jautriai reaguoja į programuotojų paliktas klaidas).

„Safari“ – laisvalaikiui

„Apple Safari“ naršyklė vadinama greičiausia iš konkurenčių, ir, matyt, ne be reikalo. Nors dirbant „Windows“ aplinkoje galima pastebėti nežymius striginėjimus, puslapius ji atidaro greit, veikia stabiliai ir patikimai. Tiesa, ji „ryja“ nemažai kompiuterio resursų, taigi silpnesnių kompiuterių turėtojams gali labiau patikti „Firefox“ ar „Opera“.

Tačiau „Safari“ turi tokių funkcijų, kurių nerasite kitose naršyklėse. Į akis krenta modernus „greito rinkimo“ langas, kaupiantis net 24 dažniausiai lankomus arba nustatytus tinklalapius, bei rodantis, kurie tinklalapiai po paskutinio apsilankymo atsinaujino. Naršymo istorija, įsiminti tinklalapiai (angl. bookmarks) bei prenumeruojami RSS peržiūrimi „iTunes“ grotuvo stiliaus aplinkoje – apačioje pavadinimai, o virš jų – sumažintas svetainės vaizdas. Be to, „Safari“ yra visiškai saugi, puikiai atvaizduoja tinklalapius, turi paprastą vartotojo sąsają. Deja, lietuvybės neradau. Pats kasdieniam darbui šios naršyklės nenaudočiau, bet laisvalaikiu, kai niekur neskubu, bet noriu patogumo – tinka puikiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius