Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skaitmeninis kodas: (ne)teisingos pranašystės

Kartais pagalvoju, kaip žmonės gyvens ateityje. Tarkim, po 20 metų. Sunkiai nuspėjama, bet svajoti juk nedraudžiama... O štai vienas fantastas prieš 40 metų ėmė ir užrašė savo spėliones.
Robotas
Robotas / Dienraščio „15 minučių“ archyvo nuotr.

Gūdžiais 1968-aisiais mokslinės fantastikos rašytojas Jamesas R.Berry aprašė eilinę Žemės gyventojo dieną lygiai po 40 metų. Net tiksli diena buvo parinkta: lapkričio 18-oji. Kadangi ji jau praėjo, pažiūrėkime, ką rašytojas „pataikė“, o kur persistengė. Spėlionių ten daug, keista, bet nemažai ir taiklių. Aš, manau, net 5 metų nenuspėčiau taip taikliai... O gal? Reiks surašyti ir išsiųsti sau registruotu laišku.

Kompiuterija

Bemaž taikliausias autoriaus spėjimas buvo, kad 2008-aisiais žmonės apsipirkinės elektroniniu būdu. Na taip, maistą ar drabužius internetu perka toli gražu ne kiekvienas, bet galimybė yra. O internetinė prekyba elektroninėmis prekėmis sparčiai skinasi kelią.

Dar vienas spėjimas: 2008-aisiais dauguma namuose turės po kompiuterį. Sakyčiau, neprašovė – pavyzdžiui, aš turiu du. J.R.Berry taip pat spėjo, kad kompiuteriais bus galima užsisakyti viešbučius, naudoti jį kaip telefoną, sudaryti gimtadienių sąrašą, skaičiuoti mokesčius ir t.t. Taikliau ir nebūna – sakyčiau, netgi mažokai „pasvajota“.

Trečiasis spėjimas: „Iš savo portfelio išsitrauki į TV ekraną panašų aparatą ir jame specialiu infraraudonųjų spindulių pieštuku nubraižai diagramą“. Na, tokių pieštukų nėra ir nereikia, bet lietimui jautrių ekranų gamyba sparčiai tobulėja ir netrukus bus pradėta masinė tokių kompiuterių gamyba. Piešti galėsime ir pirštu.

Kosmoso turizmas

Ne visi J.R.Berry spėjimai susiję su kompiuteriais. Pavyzdžiui, rašytojas teigė, kad 2008 metais bus galima išvykti atostogų į kosmosą. Ką turime dabar? Tarptautinę kosmoso stotį, kurioje tikrai gali apsilankyti kiekvienas. Na, tik reikia šiek tiek atliekamų pinigų. Šis spėjimas, beje, gana logiškas, mat vos 1961 m. iš kosmoso grįžo rusas Jurijus Gagarinas, o JAV intensyviai ruošėsi išlaipinti žmogų Mėnulyje (ir jau 1969 m. tai padarė).

Dar vienas 1968-ųjų spėjimas: „robotai galės atlikti visus pagrindinius namų ruošos darbus“. Na, iš dalies. Yra robotų, kurie gali išsiurbti kambarius, nupjauti žolę, robotai surinkinėja automobilius ir kitus daiktus, skrenda į tą patį kosmosą... Visgi vieno viską galinčio roboto dar teks palaukti. O kol kas lieka džiaugtis filmu „I Robot“.

Gatvės ir keliai

Na, spėdamas, kad 2008-aisiais greitkeliais bus galima „skristi“ 400 km/h (mieste – 240 km/h) greičiu, J.R.Berry kiek persistengė. Dar jis svajojo, kad automobilių nereiks vairuoti ir kad visi jie bus „vieši“. Gaila, „autopilotai“ dar nėra tokie tobuli, viešasis transportas tebėra tik masinis (neskaitant dviračių), o minėtą greitį kol kas renkasi tik tie, kurie iš anksto atsisveikina su šeima ir artimaisiais.

Temperatūra miestuose kol kas taip pat nekontroliuojama, kaip spėjo J.R.Berry. Ir oro dar negalime pasirinkti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius