Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skaitmeninis kodas: planšetiniai kompiuteriai, arba žaislai suaugusiems

Planšetinių kompiuterių rinkos lyderei „Apple“ pristačius „iPad2“, konkurentai vėl turi į ką lygiuotis, o vartotojai – toliau varvinti seilę.
„iPad“ pristatymo Lietuvoje akimirka.
„iPad“ / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kas yra planšetinis kompiuteris (angl. tablet computer)? Tai už nešiojamąjį kompiuterį mažesnis, tačiau už telefoną didesnis įrenginys su lietimui jautriu ekranu, iš esmės skirtas tam pat, kaip ir kompiuteris. Juo galima pilnavertiškai naršyti internete, žiūrėti vaizdo įrašus, nuotraukas, skaityti knygas, žaisti, rašyti, piešti, bendrauti...

Esminis „planšečių“ privalumas prieš nešiojamuosius kompiuterius – jos yra žymiai lengvesnės, tačiau turi didesnės talpos elementą, taigi be įkrovimo gali ištverti kur kas ilgiau. Todėl jas ypač pamėgo interneto entuziastai, kuriems svarbu būti nuolat pasiekiamiems, bendrauti internetu ar sekti naujienas.

Planšetiniai kompiuteriai dar nuo praeito dešimtmečio buvo kuriami ir tobulinami lygiagrečiai su kompiuteriais, tačiau didesnio vartotojų susidomėjimo sulaukė tik pastaraisiais metais. Ypač didelis šurmulys kilo pernai „Apple“ išleidus „iPad“. Jis iš konkurentų išsiskyrė patogia vartotojo sąsaja, išskirtiniu dizainu bei itin talpiu elementu, galinčiu „atlaikyti“ net 10 valandų darbo be įkrovimo.

Šis įrenginys Lietuvoje oficialiai pradėtas pardavinėti tik šįmet, o praėjusią savaitę kompanija pristatė atnaujintą jo versiją – „iPad2“. Jis yra lengvesnis (sveria apie 600 g), plonesnis (8,8 mm), greitesnis už savo pirmtaką, be to, pagaliau turi dvi vaizdo kameras priekyje (vaizdo pokalbiams ir vaizdo konferencijoms) bei gale (fotografavimui, filmavimui ir kt.).

„iPad2“ JAV rinkoje pasirodys kovo 11 dieną. Tuo metu aš kelioms savaitėms buvau gavęs išbandyti pirmąjį „iPad“.

Papildas, bet ne pakaitalas

Pasakysiu atvirai – taip ir nesupratau, kodėl juo visi taip žavisi. Man juo dirbti nepatogu – esu pernelyg įpratęs prie pelytės ir klaviatūros. Tiesiog, taip greičiau. Bet čia tik mano nuomonė.

„iPad“ gali būti puikus papildas „technikos garažui“, bet ne toks geras kompiuterio pakaitalas.Jei laikysime jį ne darbo, o pramogų įrankiu, tuomet galima rasti įvairių „iPad“ pritaikymo būdų. Tarkime, galima patogiai gulint lovoje žiūrėti filmus ar serialus, žaisti, naršyti internete, bendrauti. 25 cm įstrižainės ekrano tam pilnai pakanka, bet jis pakankamai smulkus, kad neįgristų laikyti ant kelių.

Planšetinis kompiuteris gali būti puikiai pritaikytas ir kitose situacijose. Pvz., jis gali labai praversti daug keliaujantiems. Kadangi įsijungia akimirksniu ir turi itin ištvermingą elementą, nereikės rūpintis rozečių paieška (kas dažnai trukdo normaliai dirbti greit išsikraunančiais nešiojamaisiais kompiuteriais). Ir galėsite dirbti, žaisti, skaityti knygas ir t.t. praktiškai bet kur ir bet kada.

„Planšetes“ pamėgo ir įvairaus plauko verslininkai – vieni dėl tos pačios „nepertraukiamo darbo“ priežasties, kiti dėl to, kad mėgsta „pasirodyti“ prieš kitus...

Bet kokiu atveju, būdamas eiliniu vartotoju ir turėdamas limituotą sumą „technikai“, pirmiausia pirkčiau kompiuterį. Nes jis paprasčiausiai reikalingesnis, nei „planšetė“. Juo dirbti paprasčiau ir greičiau.

Kitaip sakant, „iPad“ gali būti puikus papildas „technikos garažui“, bet ne toks geras pakaitalas.

Čia panašiai, kaip automobilis – pirmiausia perki paprastą mašiną „vartojimui“, ir tik turėdamas daugiau pinigų garažą papildai „Lexus“, „Ferrari“, „Mercedes Benz“ ar dar kokia prabangia „gelda“. Nors yra tokių, kurie kasdien važinėjasi prabangiais automobiliais...

Esminis „iPad“ trūkumas – tai, kad vienu metu galima dirbti tik su viena programa. Taip, teoriškai uždarius programą ji neišsijungia, o „užmiega“ ir prireikus ją galimą akimirksniu „pažadinti“. Bet aš kalbu apie „langų“ principą, tarkim, kai naršai internete ir sinchroniškai bendrauji „Skype“. Arba kai teksto programoje verti tekstus iš užsienio tinklalapių su „Anglonu“ greta. Teoriškai tai įmanoma ir su „iPad“, bet žiauriai nepatogu.

Bet kokiu atveju, „iPad“ išties yra planšetinių kompiuterių pažiba, ir dauguma konkurentų jam gali tik pavydėti sėkmės. Ir iki šiol jis neturi lygių (bent žiūrint į pardavimų skaičių), nors bene visi kompiuterių gamintojai yra išleidę analogiškus produktus.

Tiesa, vienas stiprus konkurentas – „Hewlett Packard“ – savąją „planšetę“ dar tik išleis šią vasarą. Kiek teko matyti, ji išties gali tapti rimtu iššūkiu „iPad“. Bet nenoriu nieko prikarksėti – pagyvensime, pamatysime.

Gamintojo nuotr./Planšetinis kompiuteris „Huawei S7“
Gamintojo nuotr./Planšetinis kompiuteris „Huawei S7“

„iPad“ kaina Lietuvoje – nuo 1729 Lt.

Daug nereikalaujantiems

Anksčiau buvau gavęs išbandyti planšetinį kompiuterį „Huawei S7“, kuris, tiesą sakant, didelio įspūdžio nepaliko. Jis turi 18 cm įstrižainės ekraną ir sveria 500 gramų, taigi iš pažiūros atrodo kaip „peraugęs telefonas“. Nors įrenginį veža 1 GHz spartos procesorius, jame įdiegta operacinė sistema „Android 2.1“ striginėjo, o lietimui jautrus ekranas netiksliai (ir ne akimirksniu) reagavo į prisilietimus. Didelio įspūdžio nepaliko ir vaizdo kamera, kuri fotografavimo kokybe galėtų lygintis nebent su mobiliaisiais telefonais. Nors gamintojas žada, kad be įkrovimo įrenginys turėtų ištverti 8 valandas, be perstojo dirbant man jis ištvėrė apie 5 val.

Įrenginio kaina – apie 850 Lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius