-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Skaitmeninis kodas: žiema, lauk iš kiemo

Kalendorius sako, kad atėjo pavasaris. Nežinau, kaip jūs, bet aš jo nepajutau. Sniegas, nulis saulės ir nesibaigiantis šaltis. Tokiu oru lieka tik sėdėti namuose ir maigyti klavišus.
Platų peilį primenantį skrudintuvą tereikia įjungti, lėtai perbraukti per duonos kepalą ir skrebutis paruoštas.
Platų peilį primenantį skrudintuvą tereikia įjungti, lėtai perbraukti per duonos kepalą ir skrebutis paruoštas. / Dienraščio „15 minučių“ nuotr.

Aš už tai, kad sėdėjimas prie kompiuterio duotų naudos. Yra daug būdų tos naudos gauti – galima rašyti tinklaraštį ir viltis, kad ateityje jis taps populiariu ir gal net duoną uždirbs. Arba galima kurti muziką, filmus, piešti, skaityti knygas, naujienas... O galima net laimėti prizų. Jei galvojate, kad virtualioje erdvėje konkursų niekas neskelbia, labai klystate. Užsukite į tinklalapį Laimiu.lt (arba VisiKonkursai.lt) ir pamatysite, kiek prizų internete mėtosi. Vienur užtenka kelis kartus spustelti pelytę ir užsiregistruoti, kitur teks atsakyti į kelis klausimus, dar kiti pareikalaus kūrybos (sukurti eilėraštį, istoriją, atsiųsti nuotrauką ar pan.).

Šis tinklalapis pats konkursų neskelbia – tiesiog „surenka“ visus, skelbiamus internete. Patogu tai, kad gali matyti, kiek žmonių vienu ar kitu konkursu susidomėjo. Deja, kol kas jo lankytojai neįprato rašyti komentarų ir tingi pasigirti, pvz., kad „šio konkurso prizą jau laimėjau“. Sutaupytų laiko kitiems. Užtat galima „įsiminti“ konkursą, kuriame norėtumėte sudalyvauti. Be to, pagrindiniame puslapyje „iškelti“ netrukus pasibaigsiantys bei populiariausi konkursai.

Pavojingas skrudintuvas

Žiema turi ne vieną minusą. Pavyzdžiui, šalti rytai. Aš juos pradedu su kava. Dvigubas efektas: sušylu ir prasibudinu. Ir tik retais atvejais, kai niekur neskubu, susitepu vieną-kitą sumuštinį.

Skrebučių nemėgstu, nes „skrebinimo“ aparatai man neatrodo itin patikimi. Juose prisikaupia visokių trupinių ir išsivysto puiki terpė veistis mikrobams. Todėl Been Kim sukurtas „peilinis skrudintuvas“ teikia didelių vilčių. Platų peilį primenantį skrudintuvą tereikia įjungti, lėtai perbraukti per duonos kepalą ir skrebutis paruoštas. Svarbiausia saugoti pirštus, mat skrudintuvas-peilis degina it žarija. Nusideginti, bent man, kiltų realus pavojus, nes rytais būnu tikras kerėpla. Gal ir gerai, kad skrebučių nemėgstu, o šis, jau senokai dizainerės sukurtas įrankis, vis dar neišvydo pasaulio...

Poliarizuoti stiklai

Nors šaltis nėra taip jau blogai. Kai šalta visada gali apsirengti, o kai karšta... yra tam tikros padorumo ribos. Na, namuose nebūna taip jau blogai. Tačiau mano stalas stovi šalia lango, pro kurį dažnai spigina (ir kaitina) saulė.

Kol kas su ja tenka kovoti užtraukiant užuolaidas. Tačiau jei „Sage Electrochromics“ gaminami „užsitamsinantys“ langai pasieks Lietuvą, jų dangstymą galėsime užmiršti.

Lango valdymas paprastas – užtenka spustelti mygtuką ir langai užsitamsina, į kambarį praleisdami tik šiek tiek šviesos. Be to, „elektroniniai langai“ sulaiko 98 proc. saulės skleidžiamos radiacijos bei beveik visą saulės spindulių šilumą. Jei prieblanda pabos, užteks išjungti „tamsinimą“, ir langas vėl praleis visą dienos spindesį.

„Elektroniniai langai“ gaminami iš dviejų sluoksnių stiklo, kuris padengiamas mikroskopiniu dalelių sluoksniu. Paleidus elektros srovę, dalelės „susiburia“ ant lango ir jį užtamsina. Elektrą išjungus, jos grįžta į pradinę būseną ir langai tampa visiškai permatomi.

„Sage Electrochromics“ net leidžia pasirinkti lango užtamsinimo spalvą – mėlyna, žalia ar pilka.

Jaudintis dėl elektros sunaudojimo neverta – maždaug 500 kv. m šio stiklo sunaudoja tiek elektros, kiek 60 vatų elektros lemputė. Tiesa, kaina ne tokia džiuginanti – internete skelbiama, kad vienas langas kainuoja apie 1 tūkst. JAV dolerių (2,7 tūkst. Lt).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius