Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skamba kaip fantastika: mokslininkai sukūrė naujos kartos variklį, kuriam nereikia iškastinio kuro

Gerai. Šiam „oro plazmos“ varikliui dar reikėtų ir elektros, bet vis tiek – jokio iškastinio kuro, o trauka, kaip įprasto reaktyvinio variklio.
Lazerio indukuoto plazmos kanalo ginklo bandymas
Asociatyvinė nuotr. / Picatinny Arsenal nuotr

Remiantis tik ką „AIP Advances“ moksliniame žurnale paskelbtais tyrimų rezultatais, mokslininkų sukurtas prietaisas suspaudžia orą ir jonizuoja mikrobangomis. Taip sukuriama „oro plazma“, kuri ir tampa varomąja jėga.

Kalbant paprastai, lėktuvai naudotų tik elektrą, o aplinkui esantis oras būtų darbinis kūnas, kuris juos gintų į priekį.

Skamba labai įspūdingai. Visgi, tai kol kas yra tik konceptas ir iki realaus variklio prototipo dar teks nueiti ilgą kelią.

Iš kitos pusės, pagamintas prototipas laboratorinėmis sąlygomis pasirodė labai gerai. Mokslininkai tvirtina, kad „oro plazmos“ variklis pademonstravo tokią pačią trauką, kaip ir įprastas reaktyvinis variklis.

„Mūsų tyrimų rezultatai parodė, kad toks reaktyvinis variklis, kurio pagrindą sudaro oro plazma, gali būti potencialiai perspektyvi alternatyva įprastam iškastiniu kuru varomam reaktyviniam varikliui“, – teigia tyrimo vadovas Jau Tang’as.

Kelionės lėktuvais kasmet vis labiau prisideda prie neigiamų klimato pokyčių. Nors lėktuvai po truputi tampa švaresni, tačiau daugėjant kelionių, daugėja ir lėktuvų išmetamų teršalų. Tad, toks variklis galėtų išspręsti daugybę aplinkosauginių problemų.

„Sukurti tokį variklį mus motyvuoja noras prisidėti prie globalinio šiltėjimo problemų sprendimo. Žmonės naudoja iškastinį kurą, vidaus degimo variklį turinčias mašinas, tokias kaip automobiliai ir lėktuvai. Mūsų varikliui nereikia iškastinio kuro, tad ir nėra anglies dioksido, sukeliančio globalinį atšilimą, išmetimų“, – tvirtina Tang’as.

Plačiau su tyrimų rezultatais galite susipažinti „AIP Advances“ moksliniame žurnale.

O čia vaizdo įrašas, kuriame galite matyti „oro plazma“ varomo variklio prototipo testavimą:

VIDEO: Plasma thruster prototype

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius